Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Életveszélyes hajszárítókat talált a fogyasztóvédelmi vizsgálat

| |  1342 |

Életveszélyes hajszárítókat talált a fogyasztóvédelmi vizsgálat

Termékbiztonsági akcióban ellenőrzött több mint másfélszáz hajszárítót az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Mechanikai és Villamos Laboratóriuma. A vizsgált 155 termékből tizennyolc nem tudta produkálni az ígért teljesítményt, tizenhárom pedig életveszélyes volt.

A fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai a kereskedelmi forgalomban kapható, közvetlenül hálózati feszültségről működő kézi hajszárítókból vettek mintát. A 155 különböző fajtájú termék eltérő színváltozatait figyelmen kívül hagyták. A labor minden esetben megmérte a hajszárító által felvett teljesítményt. Ezen a vizsgálaton 18 termékről derült ki, hogy valójában nem képes a feltüntetett teljesítményre.

A szakemberek ellenőrizték az áramütés elleni védelmet és a fűtőtest túlmelegedését megakadályozó hőkioldó meglétét is. Előbbi elvárás hét terméknél nem teljesült, mivel a meleg levegőt előállító fűtőtest megérinthető, pl. egy fém hajcsattal. Egy hajszárító csatlakozódugóját a névleges áramfelvételhez képest alulméretezték, ami szintén áramütést okozhat. A hővédelmi eszköz hiánya tizenegy terméknél járt túlhevüléssel, és így az égési sérülés súlyos kockázatával. A több mulasztáson is rajtakapott hajszárítók miatt összesen tizenhárom bizonyult életveszélyesnek. A tételes terméklista és hibajegyzék ide kattintva érhető el.

Az elvégzett vizsgálat a hazai kereskedelmi forgalomban megtalálható hajszárítók szinte teljes palettáját felmérte. A súlyos kockázatú, áramütéssel és égési sérüléssel fenyegető árucikkek lekerültek az üzletek polcairól, azokat a webáruházak kínálatából is eltávolították. A fogyasztóvédelmi hatósági eljárások folyamatban vannak, az életveszélyes termékeket a vásárlóktól is visszahívják.

BalesetveszélyVizsgálat

Kapcsolódó