Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Módosul az almérőkkel kapcsolatos szabályozás

2024. február 16. | VL online |  564 |

Módosul az almérőkkel kapcsolatos szabályozás

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) két energiahatékonysággal kapcsolatos rendeletét módosította, melyek keretében új elemekkel bővül az energiahatékonyság-javító intézkedések elszámolását segítő EKR-katalógus, és egyszerűsödik a nagyfogyasztók által kötelezően telepítendő almérőkkel kapcsolatos szabályozás.

A MEKH a vállalkozói és közintézményi szféra energiafelhasználásának csökkentését célzó Integrált Energiahatékonysági Projekt eredményeit felhasználva – a vonatkozó rendelet módosításával* – frissítette az EKR-katalógust. Az egyes energiahatékonysági intézkedésekből vagy beruházásokból származó energiamegtakarítás mértékét meghatározó jegyzék olyan egyszerűsített módon elszámolható intézkedés-típusokat sorol fel, amelyekkel végsőenergia-megtakarítás érhető el. Az intézkedések gyakorlati megvalósítása során szerzett tudás és tapasztalat alapján – a szakmai szervezetek bevonásával – 12 új intézkedéslappal bővül a katalógus. A jegyzékbe vett új intézkedések között szerepel egyebek mellett a splitklíma-berendezések fűtési célú alkalmazása vagy a professzionális hűtőbútorok és sokkolóhűtők cseréje.  

A 2021. január 1-jétől bevezetett energiahatékonysági kötelezettségi rendszer eddig több mint 3500 energiamegtakarítást eredményező projekt megvalósítását segítette elő, az így elért összes éves új végsőenergiamegtakarítás mértéke 2024. február elején már meghaladta az 5,1 PJ/évet, amely több mint a 2021-2023 közötti évekre megállapított EKR kötelezettségek összege.

A megújult EKR-katalógus közvetlen piaci előnyt nyújt az érintetteknek, valamint megkönnyíti az energetikai auditorok és az auditáló szervezetek munkáját azáltal, hogy előre kidolgozott módszertant biztosít a hitelesített energiamegtakarítások (HEM) kiszámítására.

A most megjelent új intézkedések közzétételével párhuzamosan a MEKH már dolgozik az EKR katalógus újabb felülvizsgálatán és a jegyzék további bővítésén is. A kidolgozás alatt álló 10 új katalóguslap véglegesítése előtt a Hivatal iparági egyeztetést tart az érintettek bevonásával.

A MEKH másik – a gazdálkodó szervezetek által kötelezően telepítendő almérőkkel kapcsolatos követelményeket megállapító – rendeletének** módosítása komoly könnyítést jelent azoknak, akik legalább 10 MW rendelkezésre álló teljesítményű telephellyel rendelkeznek és a fogyasztás monitorozása során az ISO 50001 nemzetközi szabványt alkalmazzák. Az érintett nagyfogyasztók számára az energiafogyasztás mérése továbbra is kötelező, ugyanakkor a módosítás értelmében – a technológiai sorba állított berendezések esetén – már nem szükséges berendezésenként almérőt felszerelniük.

A rendeletmódosítások a Magyar Közlöny aktuális számában olvashatók.

* A végfelhasználási energiamegtakarítással kapcsolatos adatszolgáltatásról szóló 17/2020. (XII. 21.) MEKH rendelet

**1/2020. (I. 16.) MEKH rendelet az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetek által telepítendő almérők telepítési pontjainak, valamint az almérők alkalmazásával történő mérés minimális követelményeinek meghatározásáról

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

AlmérőMEKH

Kapcsolódó