Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Módosult az atomerőművek építésére kiírt cseh pályázat

2024. február 6. | VL online |  263 |

Módosult az atomerőművek építésére kiírt cseh pályázat

Ismételten módosította a cseh atomerőművek kibővítésére irányuló nemzetközi pályázatot a prágai kormány. A mintegy két éve meghirdetett pályázaton tavaly október végéig három cég adott be ajánlatot: az amerikai Westinghouse, a francia EDF társaság, valamint a dél-koreai KHNP csoport.

Petr Fiala miniszterelnök a 2024. január 31-i kormányülés után bejelentette: a kormány felszólítja a projektben állva maradt két vállalatot, hogy egy új atomblokk megépítése helyett négy új blokk építésére tegyen kötelező érvényű ajánlatot. A pályázatban eredetileg az szerepelt, hogy egy blokk megépítésére kötelező jellegű, a továbbiakra pedig csak nem kötelező jellegű ajánlatokat kell tenni az érdeklődőknek.

A pályázat folytatásából most a cseh kormány kizárta a Westinghouse-t, mert nem teljesítette az egyik pályázati feltételt, mégpedig azt, hogy ajánlatának kötelező jellegűnek kellett volna lennie. Az EDF-nek és a KHNP-nek április 15-ig kell új, kötelező jellegű ajánlatokat tenniük négy új atomblokk megépítésére. A kormány azért döntött a négy új blokk mellett, mert szakértői számítások szerint így a költségek mintegy 25 százalékkal alacsonyabbak, mintha először csak egy blokk épülne, a többi pedig később, egy új tender alapján.

A tavaly októberben leadott ajánlatokat jelenleg a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szakértői elemzik. Ennek eredményét május végéig kell átadni a kormánynak. A cseh kormány a frissített ajánlatok kiértékelése alapján dönt véglegesen arról, hogy egy vagy pedig négy új reaktort építtet.

A cseh kormány döntését a francia EDF üdvözölte, és közölte, hogy továbbra is részt kíván venni a munkában. Az amerikai Westinghouse és a dél-koreai KHNP egyelőre nem nyilatkoztak – írja a CTK hírügynökség.

Csehországnak jelenleg két atomerőműve van: a nyolcvanas években átadott Dukovany, valamint az ezredforduló idején indult Temelín. Dukovanyban négy 510 megawattos, Temelínben pedig két 1000 megawattos reaktor működik. A tervek szerint Dukovanyban és Temelínben is két-két új 1000 megawattos reaktor épülne. A két atomerőmű jelenleg a cseh áramtermelés mintegy harmadát biztosítja, bővítésük után ez legalább kétharmadra növekedne – mutatott rá Josef Síkela ipari és kereskedelmi miniszter. Az első új blokkot 2036-ban tervezik átadni Dukovanyban.

A hivatalos nyilatkozatok szerint a cseh állam eddigi legnagyobb összegű beruházásáról van szó. Egy reaktorblokk megépítése a sajtóban közölt becslések szerint közel 160 milliárd koronát (2500 milliárd forint) tenne ki. A mostani pályázatok árajánlatai nem nyilvánosak.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÁramellátásAtomerőmű

Kapcsolódó