Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Mennyire tűzveszélyes a napelem?

2023. október 5. | VL online |  1182 |

Mennyire tűzveszélyes a napelem?

A napelemes áramtermelő-rendszerek rohamos terjedése kapcsán joggal merülhetnek fel tűzvédelmi aggályok, hiszen mind a villamos, mind a tűzvédelmi szakma még csak most ismerkedik ezek valós veszélyeivel. Ugyan az előírások szintjén több kockázatcsökkentő szabály létezik, azonban a napelemtelepítések területén is felbukkanó ezermesterek jelentősen növelik a tűz és áramütés lehetőségének veszélyét.

A napelemes tüzekkel foglalkozó írásunkban megtörtént esetek kapcsán hívjuk fel a figyelmet néhány hibalehetőségre. És ha már tűzveszély… Az aktív tűzvédelmi rendszerek működtethetőségének lényeges feltétele a tűzálló kábelrendszerek részeként alkalmazott kábelek helyes méretezése. A témában született cikkünkben bemutatjuk a méretezés jelentőségét, hátterét és módját is.

Szintén a Villanyszerelők Lapja október 9-én megjelent 2023/10. számában olvasható a világításvezérlés témakörét körbejáró sorozatunk legújabb része, amelyben azt a klasszikus kérdést igyekszünk megválaszolni, miszerint érdemes-e automatikus világításműködtetést választani olyan egyszerű helyiségekbe, ahol jellemzően alacsony a beépített teljesítmény, tehát hosszabb megtérüléssel kell számolnunk?

A megújuló erőforrásokat bemutató cikksorozat első három részében ismertetésre kerültek a napelemek, a szélerőművek és a biogázerőművek. A mostani rész a vízerőművekről szól. Hazánkban ugyan kevésbé elterjedtek, ám Európa többi részén jelentős mennyiségű, több tízezer vízerőmű található.

A fentieken túl a VL októberi lapszámából megismerhetjük az időrelék alkalmazásának sokrétű lehetőségeit és sorba vesszük a villámvédelem tíz pontját.

A 2023/10. lapszámunk olvasásához tartalmas kikapcsolódást kíván a szerkesztőség.

Beleolvasok

Ízelítő a tartalomból:

  • Király András: Napelemes tüzek – avagy kell-e félnünk?
  • Kruppa Attila: Tűzálló kábelrendszerek kábeleinek méretezése
  • Ekler Attila: Világításvezérlés épületek mellékhelyiségeiben I. Mosdók
  • 600x600 mm-es, 3000-4000 lm fényáramú LED-panelek áttekintő táblázata
  • Rátai Attila: A villámvédelem 10 pontja
  • Porempovics József: Időrelés kapcsolások
  • Slezsák István: A megújuló energiaforrások és hasznosításuk IV. A vízerőmű
 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ElőfizetésNapelemTűzveszélyVillanyszerelők LapjaVL

Kapcsolódó