Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A villanyszerelők felelőssége

2023. február 6. | VL online |  1220 |

A villanyszerelők felelőssége

Az érvényben lévő előírások és a megrendelők elvárásai több irányból „szorongatják” a villanyszerelőket. Nem könnyebb a helyzetük a regisztrált villanyszerelőknek sem, akik a kapcsolatot jelentik a felhasználók és az elosztói engedélyesek, valamint a villamosipari piac többi szereplője között – számos további elvárással.

A megrendelők jellemzően nem ismerik a szakmai előírásokat és nincs megfelelő ismeretük egy villanyszerelési projekt megvalósításával kapcsolatos teendőkről. Ezért szükséges, hogy a villanyszerelők teljes körű, hiteles és megbízható információkkal rendelkezzenek az ügyfelek tájékoztatását, a munkákkal kapcsolatos lépések megtételét és a saját munkavégzésüknek a körülményeit illetően.

A regisztrált villanyszerelői rendszer egy kölcsönös érdekeket szolgáló együttműködés a piac szereplői között, amely alapvető célja a közcélú, kisfeszültségű hálózatokra történő csatlakoztatás műszaki egységesítése, szabályozása. A vonatkozó előírások és követelmények gyakorlati szempontjait a regisztrált villanyszerelő kézikönyv, a tisztességes piaci magatartás szabályait az etikai kódex foglalja össze a regisztrált villanyszerelők számára. A szereplők legnagyobb igyekezete mellett is előfordulnak hiányosságok, rendellenességek, amelyek esetenként a bekapcsolások meghiúsulását eredményezik. Ennek okai között jellemzően jogszabályi, szabványi, vagy technológiai hiányosságok szerepelnek. Az előírások megszegése és a szakszerűtlen kivitelezések etikai eljárásokhoz vezethetnek – ezek hátterét vizsgáljuk meg részéletesen a témának szentelt cikkünkben.

Érdekel

A január-februári lapszámunkból kiderül továbbá, hogy a folyhat-e a villámáram felfelé, folytatjuk a szélerőművek földelési jellemzőit ismertető cikksorozatunkat és elővesszük az eddig méltatlanul mellőzött MSZ HD 60364-1:2009 Kisfeszültségű villamos berendezések. Alapelvek, az általános jellemzők elemzése, meghatározások című szabványt.

A VL 2023/1-2. lapszám olvasásához tartalmas kikapcsolódást kíván a szerkesztőség.

A tartalomból:

 • Hárfás Zsolt: Az áramtermelés jövőbeli kihívásai és trendjei
 • Kruppa Attila: Folyhat-e a villámáram felfelé?
 • Benyák László: A regisztrált villanyszerelőket érintő etikai vizsgálatok rendszere
 • Villanyszerelő Totó eredményhirdetés
 • Ledneczki László: Kefés és kefe nélküli egyenáramú motorok
  Programozható, digitális szobatermosztátok áttekintő táblázata
 • Várföldi Róbert: Öntanuló szobatermosztátok – a rezsicsökkentés alapvető eszközei
  Rátai Attila: MSZ HD 60364-1:2009 Kisfeszültségű villamos berendezések
 • Porempovics József: Sorrendi világításvezérlés
 • Slezsák István: Szélerőművek földelési jellemzői III.

Beleolvasok

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

MSZ HD 60364VillanyszerelőVillanyszerelők LapjaVL