Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Áramtarifák közötti átkapcsolás

2022. december 1. | VL online |  1851 |

Áramtarifák közötti átkapcsolás

A felhasznált villamos energia elszámolására több árszabás létezik. Az általános, mindennapszaki áramtarifa mellett, több kedvezményes díjszabású tarifa is igénybe vehető, például fixen a hálózatra kapcsolt berendezésekhez vagy megújulóenergia-forrásokhoz és hőszivattyúkhoz kiépített rendszerek számára.

A normál és a kedvezményes áramtarfiák közötti átkapcsolás igénye nem újkeletű, ám az elektromos áram árának emelkedése megsokszorozta az esetleges megoldások iránt érdeklődők számát. A képet tovább árnyalja, hogy egyes gyártók termékkínálatában léteznek ilyen eszközök, és olykor a szakmabeliek álláspontja sem egyértelmű a témában. A decemberi számunkban olvasható cikkünkben igyekszünk jogszabályi előírásokkal alátámasztva megválaszolni, hogy összekapcsolhatók-e a külön mért árszabások.

Érdekel → 

A túlfeszültség-védelem kapcsán szinte mindannyiunknak az erősáramú rendszerek védelme jut eszébe – nem véletlenül, mert jószerével csak erről hallani a szakmai fórumokon, miközben a gyengeáramú rendszerekről alig esik szó, pedig védelmük legalább annyira fontos, mint az erősáramú rendszereké. A témának szentelt írásunkban a hallgatás okait igyekszünk feltárni.

Végezetül említsük meg, hogy nincsen december nyereményjáték nélküli, így idén sem maradunk villanyszerelői totó nélkül. A kifejezetten a VL előfizetőinek szóló játékban feleletválasztós módon kell megtippelni 11+1 kérdésre a helyes megfejtéseket. Ezúton is buzdítunk mindenkit a játékban való részvételre és a helyesnek vélt válaszok beküldésére, hiszen értékes nyeremények várnak gazdára.

Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kíván minden olvasójának és partnerének a VL szerkesztősége.

Beleolvasok

Ízelítő a tartalomból:

  • Benyák László: Külön mért árszabások összekapcsolásának tilalma
  • Kruppa Attila: Gondolatok a gyengeáramú rendszerek túlfeszültség-védelméről
  • Ledneczki László: Univerzális motor, azaz soros gerjesztésű villamos gép
  • 1-fázisú, 25 A, 30 mA-es áram-védőkapcsolók áttekintő táblázata
  • Porempovics József: Vezérlés kódolt gombnyomásokkal
  • 11+1 Villanyszerelő Totó – karácsonyi nyereményjáték
  • Rátai Attila: Napelemes rendszerek vizsgálati, dokumentációs és karbantartási követelményei III.
  • Slezsák István: Szélerőművek földelési jellemzői II.

Borítóképen: Rendszerengedélyes mérőhely A1, B és H tarifa céljára. A fotó csak illusztráció.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ElőfizetésVillanyszerelő

Kapcsolódó