Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Sodrott kötés okozott gyulladást

2022. október 11. | Király András |  9306 |

Sodrott kötés okozott gyulladást

A bemutatott tűzeset a szokásosnál rejtélyesebbnek indult. A tulajdonos elmondása szerint a tüzet megelőzően, napokkal korábban vidékre utazott munkaügyben. Az ikerház másik felében élő édesanyja pénteken volt utoljára a lakásban a virágokat megöntözni. Vasárnap reggel a tulajdonos a házba belépve sűrű füstöt tapasztalt.

Szinte hihetetlen, de a kihívott tűzoltóknak oltást nem kellett végezni, mert a lépcsőfeljáró alatti részen égő bőröndök addigra levegőhiány miatt maguktól elaludtak.

A tűzviszgálati szemlén az égett terület közvetlen környezetében gyújtásra alkalmas anyagokat, eszközöket vagy más körülményt nem találtunk. Lényegében csak a lépcső alatti tárolórészben az oda helyezett üres bőröndök égtek el (1. kép). A fa lépcsőtagok csak alulról voltak megégve, az egész lakás koromban úszott, ami tökéletlen égésre utalt.

1. kép. A lépcső alatti tér, ahol a bőröndök kiégtek.

Az épületben a fogyasztásmérőnél a megszakító fel volt kapcsolva, a biztosítékok nem oldottak le. A lépcső melletti falszakaszban található elektromos kötődobozban a vizsgálat alatt szikrázás volt tapasztalható. A kötődoboz felett a falon V-alakú, az égés megindulására jellemző égési nyom volt látható (lásd a borítóképen). A feszültségmentesítést követően a csatlakozás megbontásra került, ahol a tűz által kevésbé érintett részen egy sodrott kötéspont teljesen szétégett, szétolvadt állapotban volt (2. kép). Ez nem a tűz következménye volt, mivel ide a hő nem tudott bejutni.

2. kép: A kötések kissé kibontva, a vöröses rész a szétnyílt kapcsolat, ahol a gyulladás létrejött.

A vizsgálat megállapítása szerint a hibás kötéspontban a fogyasztási időszakban szivárgó áram jött létre, amely a kapcsolatot egyre jobban melegítette, majd amikor a szigetelőanyag végleg károsodott, akkor az átfolyó áram már fogyasztási időn túl is önfenntartóan tovább nőtt. A melegedő csatlakozás végül annak gyulladását okozta, amely miatt a kötődoboz műanyag fedele meggyulladt és a lépcső és a fal közötti résbe esve a bőröndök közé esett. A meggyulladt bőröndök további éghető anyag hiányában lassú izzás, tökéletlen égés során kialudtak, az égés magától megszűnt.

A tűz során a hálózatban fogyasztó nem üzemelt. Emiatt eleinte villamos eredetű gyulladással nem számoltunk. Felmerült egyéb ok is, hogy esetleg szándékos gyújtogatás lehet a háttérben, főleg azután, hogy a szénhidrogén-vegyületek kimutatására szolgáló műszer jelzést adott. Azonban kiderült, hogy a műszer jelzését az okozta, hogy a műanyagok tökéletlen égése miatt a bomlást szenvedett szénhidrogének ugyanúgy jelzést produkálhatnak, mint pl. a benzin, gázolaj.

Visszatérve arra, hogy milyen magyarázata lehet annak, hogy közel két napig nem volt normál használat az áramkörben, mégis áramfolyás alakult ki, azzal magyarázható, hogy a szigetelésre használt PVC kb. 168 °C-on már olyan hőbomlást szenved el, amelynél a bomlás további hőbevitel nélkül is folytatódik. Ezzel együtt jár az a kellemetlen jelenség, hogy az így átalakult PVC már kezdi elveszteni a szigetelőképességét és kezd vezetővé válni. Emiatt egyre nagyobb mértékben jön létre szivárgó áram, ami tovább melegíti a kapcsolatot egészen a szigetelés meggyulladásáig.

Itt adódik a másik kérdés, hogy miért nem lépett működésbe a zárlatvédelem? Nos, az eredetileg is lazán összetekert vezetékkötésnél a kötés a hő hatására szétesett, ezáltal megszakadt az áramkör, a szabaddá vált vezetékrész viszont nem ért hozzá más potenciálú részhez. Emiatt nem alakult ki zárlat, ami a védelmet – utólag – működtette volna. A mérőnél kismegszakító, a belső áramköröknél olvadóbiztosítók voltak, azok nem voltak túlbiztosítva, vagy átkötve.

Borítóképen: A lépcső felett a falba süllyesztett kötődoboz, aminek a felső pereménél jól látható a V-alakú égésnyom.

A szerző további cikkeit ide kattintva tudja elolvasni.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

BalesetTűzvédelemTűzveszély

Kapcsolódó