Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Megérkeztek az első emelt díjas áramszámlák

2022. szeptember 7. | VL online |  1667 |

Megérkeztek az első emelt díjas áramszámlák

Az MVM Next ismételten tájékoztatót tett közé az áramszámlával kapcsolatos változásokról, hiszen ez elmúlt időszakban megérkeztek a fogyasztókhoz az első rezsiszámlák, amelyek tartalmaztak, tartalmazhattak emelt árú, ún. lakossági piaci árnak nevezett tételrészt.

Jelenleg a magyarországi felhasználók rezsicsökkentett áron vásárolhatnak villamos energiát éves szinten 2523 kWh mennyiségig. Az ügyfeleknek a kedvezményes sávhatár felett a lakossági piaci árat kell megfizetni. A kedvezményes mennyiség 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti éves időtartamra vonatkozik, időarányosan elszámolva.

A fogyasztó a kedvezményes mennyiségre minden felhasználási helyen, mérési pontonként (azaz például nappali és vezérelt mérő) külön-külön jogosult. A kedvezmény mértékét nem befolyásolja, hogy a felhasználási helyen hány fő, hány háztartás használja az áramot. A mennyiségek mérési pontok közötti átcsoportosítására nincs lehetőség.

Ha a fogyasztás a rezsicsökkentett, kedvezményes sávhatár alatt marad, jellemzően csak a kedvezményes ár fog szerepelni számlában. Ha a fogyasztás meghaladja a kedvezményes sávhatárt, a diktált vagy átalánnyal fizetett mennyiségtől függetlenül minden havi számlában fog szerepelni rezsicsökkentett és a lakossági piaci ár is.

Leolvasást követően a fogyasztó mindenképpen a ténylegesen felhasznált áramot fogja kifizetni, teljesen mindegy, hogy az éves elszámolásig havonta diktált vagy havi átalányt fizetett. A kedvezményes mennyiség elszámolási időszakra jutó időarányos részéig minden esetben rezsicsökkentett áron kerül elszámolásra a fogyasztás, a többletfogyasztást pedig a magasabb, lakossági piaci áron. Fontos tudnivaló, hogy az időarányos számítás miatt esetlegesen ki nem használt kedvezményes mennyiség nem vész el, azt a következő elszámolás során veszik figyelembe.

Ha a fogyasztó azt szeretné, hogy télen-nyáron kiegyenlítettek legyenek havi költségei, és ezáltal tervezhetőbbé váljanak a kiadásai, válassza az átalánydíjas, egyenletes számlázást. A havi mennyiség meghatározásánál viszont mindenképpen vegye figyelembe fogyasztási szokásait.

Az elmúlt hetekben most először érkeztek olyan számlák, amelyekben az átlagosnál magasabb fogyasztás esetén már a lakossági piaci ár is szerepelhet. A számlák tartalmazhatnak augusztus 1-je előtti fogyasztást is, amelyet az augusztus 1-je előtti, akkor érvényes, rezsicsökkentett áron számolt el a szolgáltató.

A társasházak, lakásszövetkezetek közös fogyasztása lakossági fogyasztásnak számít, így jogosult a lakossági rezsicsökkentett árú mennyiségre. Igaz ez az eddig nem lakosságként egyetemes szolgáltatásra jogosult társasház vagy lakásszövetkezet közös fogyasztására is, ám nekik nyilatkozniuk kell ennek érdekében. Fogyatékossággal élő személy által használt, elektromos gyógyászati segédeszközök áramfogyasztása után a kormányhivataloknál 1697 kWh/év többletkedvezmény igényelhető.

A lakossági fogyasztó milyen áron veheti igénybe az egyetemes villamosenergia-szolgáltatást?

A lakossági fogyasztók 2022. augusztus 1-jétől az egyetemes szolgáltatótól a fogyasztási helyen mérési pontonként 2523 kWh/év fogyasztásig a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló 4/2011. (I. 31.) NFM rendeletben meghatározott áron (A1 árszabás esetén az alacsonyabb áron) 2523 kWh/év fogyasztás felett lakossági piaci áron
vételezhetnek villamos energiát.

A lakossági piaci árakat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozta meg rendeletben.

A fenti fogyasztási mértéket meghaladóan:

  1. ) A1 és A2 árszabás esetén 70,104 Ft/kWh,
  2. ) B (alap) árszabás (vezérelt, azaz éjszakai) esetén 60,935 Ft/kWh,
  3. ) B Komfort árszabás (vezérelt, napi 12 óra felfűtési idővel) esetén 60,935 Ft/kWh.

A lakossági piaci ár a lakossági fogyasztó által fizetendő rendszerhasználati díjakkal együtt számított bruttó (27% áfával együtt számított) végfelhasználói ár. 

B Geo árszabás vagy H árszabás fűtési idényben történő igénybevétele esetén az elszámolás továbbra is a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló 4/2011. (I. 31.) NFM rendeletben meghatározott áron történik.

A változásokkal kapcsolatban az MVM Next összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, ami ide kattintva érhető el a társaság honlapján.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÁramárÁramszolgáltató

Kapcsolódó