Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Új magyar nyelvű szabvány jelent meg a gépi hajtású emelők területén

2022. július 21. | VL online |  996 |

Új magyar nyelvű szabvány jelent meg a gépi hajtású emelők területén

2022. július 1-jén megjelent az MSZ EN 14492-2:2019 Daruk. Gépi hajtású csörlők és emelők. 2. rész: Gépi hajtású emelők szabvány magyar nyelvű változata. A szabvány kidolgozása európai pályázati forrásból valósult meg.

Az MSZ EN 14492-2:2019 olyan kompakt vagy nyitott felépítésű, futóművel szerelt vagy anélküli gépi hajtású emelőberendezések tervezésére, használati útmutatójára, karbantartására és vizsgálatára vonatkozik, amelyek főhajtóműve villamos, hidraulikus vagy pneumatikus motor. A szabvány olyan emelőberendezésekre terjed ki, amelyeket emelőhorgon vagy más teherfelvevő eszközön függő terhek emelésére és süllyesztésére terveztek és amelyek használhatók darukban, más gépekben, például sínen futó raktári felrakógépben, függőpályán vagy önállóan – adta hírül az mszt.hu

A szabvány a következő emelőberendezésekre alkalmazható: köteles és láncos emelőberendezések, hevederes emelők (kivéve az acélhevederrel szerelt emelőket), NGL építőipari emelőberendezések (NGL: nem megvezetett terhű építőipari emelőberendezés) és az emeléshez használt csörlők.

A szabvány nem alkalmazható a 2000/14/EK Kültéri Zajkibocsátási Irányelv szerinti teherszállításra szolgáló építőipari emelőkkel kapcsolatos veszélyekre és a személyek emelésével kapcsolatos veszélyekre.

A szabvány tartalmazza a fent említett emelőberendezésekre vonatkozó jelentős veszélyeket, biztonsági követelményeket és/vagy védőintézkedéseket, ezek megfelelőségének igazolását és a használati utasítás összeállítására vonatkozó követelményeket.

A szabvány mellékletei példákat adnak meg a gépi hajtású emelőberendezésekre, útmutatást adnak az osztályba soroláshoz, valamint megadják a nagy kockázatú használatok kiegészítő követelményeit, az álló teher személyek feletti megtartására tervezett gépi hajtású emelőberendezések kiegészítő követelményeit, a robbanásveszélyes környezetben való használatra szánt emelőberendezések kiegészítő követelményeit, az agresszív környezetben, külső térben való működtetéshez és alacsony hőmérsékleten való működtetéshez kapcsolódó kiegészítő követelményeket, az NGL építőipari emelőberendezések tartószerkezetére és a gépi hajtású emelőszerkezet-sorozatokra vonatkozó előírásokat, a különféle típusú túlterhelésgátlók ϕIAL, ϕDAL értékeit a különféle típusú túlterhelésgátlókra, a motorok kapcsolási számát és ciklusidő-tényezőjét, zajvizsgálati előírást, a lánctervezés számítási paramétereit és segítséget nyújtanak az adott használatnak megfelelő daruszabványok kiválasztásában.

 

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Szabványok

Kapcsolódó