Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Változások a tűzvédelem szabályrendszerében

2022. április 25. | VL online |  3386 |

Változások a tűzvédelem szabályrendszerében

Az elmúlt hetekben több olyan változás történt a tűzvédelem szabályrendszerében, amely kihat a villamos szakterületre is. Először a Magyar Közlöny 2022. évi 66. számában jelent meg a belügyminiszter 8/2022. (IV. 14.) BM rendelete, amely módosítja az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletet, majd – ehhez kapcsolódóan – április 22-én az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapjára felkerültek az új Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek.

Az OTSZ-t illetően a villamos szakma képviselői számára jó hír lehet, hogy a módosításoknak csupán kis része vonatkozik a szakterületre, és összességében ezek sem hoznak jelentős változást. Ezekről a VL május 9-én megjelenő 2022/5. lapszáma közöl majd egy rövid áttekintést.

Hasonlóan az OTSZ-hez, a szélesebb körű gyakorlatot közelebbről érintő Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek változása sem túl mélyreható, annak köszönhetően, hogy 2014-es megjelenése óta OTSZ nem sokat változott, és így 2015 óta bőven volt lehetőség a TvMI-k kiegészítésére, igazítására. Általánosságban tehát a villamos szakmát leginkább érintő Villamos TvMI (TvMI 7.5) és Felülvizsgálati TvMI viszonylag kevés újdonságot hoz. A módosítások többsége csupán pontosítás, terjedelemben és hatásában jelentősebb módosítás csupán a Villamos TvMI-ben, négy témában történt:

  • A TvMI-ben ismertetett megoldások alkalmazási szabályainak pontosítása.
  • A hibrid napelemes rendszerek tűzeseti lekapcsolásának kialakítása.
  • A nem norma szerinti villámvédelem követelményrendszerének egységesítése.
  • A villamos vezetékrendszerek menekülési útvonalakon történő elhelyezésére vonatkozó feltételrendszer pontosítása. 

Első olvasásra bizonyára meglepő lesz, hogy az új Villamos TvMI a 10. szakaszában jelentős terjedelemben, mintegy 16 oldalon át foglalkozik a nem norma szerinti villámvédelemmel. Ennek azonban nem az az oka, hogy a „régi” villámvédelem gyökeresen változik, hanem az, hogy a tűzvédelmi irányelveket kezelő hatóság egységes szerkezetű, jól áttekinthető és hivatkozható formában, a TvMI törzsdokumentumában szerette volna elérhetővé tenni a jelenleg csak számos különböző forrás (9/2008 ÖTM rendelet, Felülvizsgálati TvMI stb.) „összeolvasásával” alkalmazható követelményrendszert. Az azért nem állítható, hogy ez csupán formai változás lenne: azzal, hogy az egységes szerkezetű követelményrendszer hogyan hat majd a villámvédelem gyakorlatára, a Villanyszerelők Lapja 2022/6. száma foglalkozik részletesen. 

Hangsúlyozni szükséges, hogy az a kijelentés, hogy az OTSZ, illetve a TvMI-k módosításainak hatása a gyakorlatra összességében nem túl jelentős, nem jelenti azt, hogy egy-egy konkrét feladat esetében ne okozhatnának jelentős költségnövekedést, vagy -csökkenést. Ezért a módosítások részletes tanulmányozása javasolt minden érintett szakember számára.

Az OTSZ módosításai a 8/2022. (IV. 14.) BM rendelet megjelenését követő 60. napon, június 13-án lépnek majd hatályba, és ettől a dátumtól kezdődően érvényesek az új TvMI-k is, amelyek itt érhetőek el.

Legyen Ön is előfizetőnk!

Ne maradjon le a szakma aktualitásairól! A Villanyszerelők Lapja egy évente 10 alkalommal, nyomtatott formában megjelenő épületvillamossági szaklap. A VL előfizetői korlátlan hozzáférést kapnak a korábban megjelent lapszámok teljes tartalmához is, amit pdf formátumban le is tölthetnek!

Érdekel az előfizetés

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

OTSZTűzvédelemTvMIVillámvédelem

Kapcsolódó