Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Tovább bővülhetnek a villamosenergia-termelő kapacitások

2022. március 7. | VL online |  1120 |

Tovább bővülhetnek a villamosenergia-termelő kapacitások

Ismét meghirdetésre került a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia-termelést ösztönző METÁR-tender. A pályázat eredményeként évente 864 GWh-val bővülhet a hazai környezetbarát erőművek által megtermelt villamosenergia-mennyiség, amelynek hálózatba integrálását akkumulátoros tárolók létesítése is segíti.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal két kategóriában írta ki a megújuló energiatermelés ösztönzését célzó pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium felkérésének megfelelően. Az 5–20 MW közötti teljesítménykategóriában évi 144 GWh, a nagyobb, 20–50 MW közötti teljesítménykategóriában évi 720 GWh villamos energia támogatható – mondta Horváth Péter János, a MEKH elnöke a legújabb pályázat meghirdetése kapcsán.

Az elmúlt három évben a négy sikeresen lezárult METÁR pályázaton több mint évi 1700 GWh megújuló forrásból történő villamos energia előállítására ítélt meg támogatást a hivatal. Ez évente több mint 825 ezer háztartás teljes villamosenergia-igényét tudja fedezni – mondta a hivatal elnöke, majd hozzátette, a legújabb pályázati kiírás révén pedig még tovább bővülhetnek a környezetbarát kapacitások.

Az elnök emlékeztetett, hogy a magyar energiastratégia alapja, hogy a hazai villamosenergia-termelés 2030-ra az atomenergiára és megújuló energiatermelésre – elsősorban naperőművekre – alapozva 90 százalékban széndioxid-mentes legyen. A megújulók területén hazánkban gyors ütemű fejlődés látható, hiszen az összes napelem-kapacitás 2021. végén megközelítette a 3000 MW-ot, és szinte az egész országban folyamatosan épülnek új naperőművek.

A megújulók lendületes térnyerése azonban a szabályozói oldalt is kihívások elé állítja, hiszen a naperőművek termelését biztonságosan kell integrálni a meglévő hálózatba. Éppen ezért a mostani kiírásban már a pályázatban való részvétel feltétele, hogy a pályázó az erőművel egyidejűleg új akkumulátoros tárolói kapacitást is létesítsen, amelynek teljesítménye legalább az erőműegység névleges teljesítményének 10 százaléka kell legyen. Emellett a pályázóknak azt is vállalniuk kell, hogy a Rendszerirányító (MAVIR Zrt.) részére automatikusan szabályozható tartalékot biztosítanak.

A tenderre – amely során zöld prémium típusú támogatás szerezhető – 2022. március 25-től 2022. március 28-ig nyújthatók be ajánlatok elektronikus módon, a kiírási dokumentációban meghatározottak szerint.

További információ a ide kattintva érhető el, a felmerülő kérdéseket az ügyfélszolgálat telefonszámán (+36 1 459 7740) vagy a metar@mekh.hu címen fogadja a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÁramtermelésMETÁRNapenergiaNaperőmű

Kapcsolódó