Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Miért nem része a villamos biztonsági felülvizsgálatnak a gépek ellenőrzése?

2022. február 9. | VL online |  2815 |

Miért nem része a villamos biztonsági felülvizsgálatnak a gépek ellenőrzése?

Gyakran találkozni olyan megrendelői igénnyel, amely a villamos biztonsági felülvizsgálat alkalmával a villamos gépek ellenőrzését is elvárná. Írásunkban ismertetjük, hogy miért nem keverhető össze a két vizsgálat és tisztázzuk, hogy a gépek villamos biztonságának ellenőrzése miért nem tartozik a létesítmény villamos biztonsági felülvizsgálatát végző VBF felülvizsgáló feladatai közé.

A Villanyszerelők Lapja január-februári lapszámából a fenti cikken túl szó lesz a norma szerinti villámvédelemről, amely kapcsán egyre többször találkozhatunk a veszélyes érintési és lépésfeszültség elleni védelem téves – vagy legalábbis megkérdőjelezhető – szabályértelmezésével. A témának szentelt cikkünkben megvizsgáljuk, hogy az MSZ EN 62305 szabvány mely hiányosságai adnak táptalajt ennek, és egyúttal megpróbálunk útmutatást adni a helyes értelmezéshez.

A közvilágítási lámpatestek gyűjtőinek körében az Elco Universal és a VBKM TwinEKA legendás típusoknak számítanak. E havi lapszámunkban egy átfogó anyagban mutatjuk be ezen lámpatestek felújításának folyamatát, hogy miként születnek újjá a több évtizedes szolgálat után.

Megtartottuk a Villanyszerelők Lapja karácsonyi nyereményjátékának sorsolását. Az évtizedes hagyományokra visszatekintő játék során ezúttal is a támogató partnereink által feltett kérdésekre kellett feleletválasztós formában válaszolni. A VL előfizetői ezúttal is aktívan részt vettek a játékunkban, hiszen 297 megfejtés érkezett. A támogatóink által felajánlott 940 000 Ft összértékű nyereményt a hibátlan választ beküldő játékosaink között sorsoltuk ki. A nyertesek nevei és díjazásuk ebben a cikkben találhatók. A támogatóinknak és az előfizetőinknek is köszönjük a részvételt.

Ízelítő a tartalomból:

  • Kruppa Attila: Az érintési és lépésfeszültség elleni védelemről
  • Benyák László: Gépek, emelőgépek időszakos vizsgálata
  • Hárfás Zsolt: Európai energiakáosz
  • Gombár Kristóf és Nádas József: Közvilágítási lámpatestek avulása – Lámpatestek felújítása
  • 2000 W teljesítményű elektromos fűtőtestek áttekintő táblázata
  • Szász János: Az elektromos fűtőtestekről
  • Rátai Attila: MSZ EN 62305-3:2011 Norma szerinti villámvédelem. Belső villámvédelmi rendszer
  • Karácsonyi nyereményjáték eredményhirdetés
  • Porempovics József: Ventilátorok fokozatkapcsolása

Beleolvasok

Legyen Ön is a VL előfizetője!

4500 előfizető nem téved!

Egy nyomtatott kiadvány nem létezhet előfizetők nélkül, így a mi célunk is az, hogy minél több, a szakmáját szerető, a munkájára igényes villanyszerelőt, az épületvillamossági területen dolgozó szakembert tudhassunk az olvasóink között. Ha Ön is egy ilyen kolléga, akkor szavazzon nekünk bizalmat és a VL-re való előfizetéssel fejezze ki a szakma iránti elkötelezettségét. A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amit akár azonnal, bankkártyával is kiegyenlíthet. Ezért az összegért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, ami azt jelenti, hogy egy szám mindössze 800 Ft-ért kerül a postaládájába. Mit kapunk manapság ennyi pénzért? A napi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai ismereteket biztosan nem!

ÉRDEKEL →

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ElőfizetésFelülvizsgálatVillámvédelemVillanyszerelők Lapja

Kapcsolódó