Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Elektromos autó töltése otthon

2021. szeptember 29. | támogatott cikk |  2999 |

Elektromos autó töltése otthon

Manapság a jövőnkre felelősen gondolók igyekeznek anyagi áldozatokat is hozni, hogy zöldebben élvezzék a XXI. század vívmányait, mint a közlekedést is. Az elektromos járművek vásárlói szívesen töltenék otthon a járművüket, mivel az a legolcsóbb, legkényelmesebb megoldás. Fontos a biztonság, akár az otthonról, akár az autóról, akár a családról, vendégekről van szó.

Az olcsó lehetőséget keresőknek ajánl a Legrand – a piacon egyedülállóan – megoldást azoknak, akik otthon szeretnék tölteni az autójukat biztonságosan és nem kívánnak egy kisebb autó árát elkölteni a töltőberendezésre. A Green’UP Access töltők annyiban egyedülállóak, hogy nem csak a szokásos csatlakozást biztosítják 1 fázison, hanem a hosszabb és ezüstözött érintkezőkkel biztosítják a kisebb átmeneti ellenállást, kisebb melegedést és így a kisebb tűzveszélyességet. Emellett kommunikálni is tudnak az arra felkészített járművekkel, ezzel elérhető 16 A-es (3,7 kW-os) folyamatos töltés is, szemben a normál dugaszolóaljzatból az autógyártók által lekorlátozott 8-10 A-rel. Ezzel a töltési időt jelentősen le tudjuk csökkenteni, majdnem a felére. A biztonság növelése miatt érdemes a Green’UP Access kit-tet választani, amikor is a dugaszolóaljzat mellett kapunk egy FI relét ( F típusú ) és egy töltővezeték tartókonzolt is.

Amennyiben olyan járművünk van, amelyet lehet nagyobb teljesítménnyel is tölteni, akkor akár a 2x22 kW-os töltőig is kínál megoldást a Legrand a Green’UP Prémium családdal. Ehhez természetesen már külön tervezett, méretezett védelmek, és megfelelő betáplálás is szükséges ( 22 kW-hoz 3x32 A ). ( A javasolt védelmek: túlfeszültség védelem a rendszerhez, túláram védelem áramvédő kapcsoló kialakítása már töltési pontonkként ajánlott.)  A Legrand a következő teljesítmény lépcsőkkel gyártja Green’UP Prémium töltőit: 3,7; 7,4; 11 és 22 kW. A felső korlát a 2x22 kW-os, 3-fázisú töltőhely, akár falra szerelhető, akár szabadonálló töltőállomás kialakítással 2 töltőhellyel. Lehetőség van a beltérre optimalizált műanyag, vagy a robosztusabb fém között választani. Lehetőség van külső vezérlő jel bekötésére (feszültségmentes kontaktus), ami lehet akár csúcsidő/völgyidő jel, akár be-/kikapcsolás, stb. A Legrand Green’UP Prémium töltői rendelkeznek Bluetooth kommunikációval, amit igény szerint lehet bővíteni IP kommunikációs modullal és RFID olvasóval is, ha többen szeretnénk egyszerre használni a töltőt, de fontos, hogy ki mennyit fogyasztott. Amennyiben nem áll rendelkezésünkre elegendően nagy betáp teljesítmény, akkor a töltők akár programozottan is, vissza korlátozhatóak, vagy egy kis kiegészítéssel akár dinamikusan szabályozhatóak a hálózat pillanatnyi fogyasztásának függvényében.

A töltőkről bővebben a https://legrand.hu/termekek/auto-tolto/greenup-jarmutolto-lakossagi honlapon lehet többet olvasni.                                                                                              

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

E-töltőElektromos autóLegrand

Kapcsolódó