Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Készül a magyar villamosenergia-ellátás kockázati készültségi terve

2021. augusztus 31. | VL online |  1092 |

Készül a magyar villamosenergia-ellátás kockázati készültségi terve

Lezárult a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által felügyelt villamosiparági konzultáció. A felhívásra négy észrevétel érkezett az iparági szereplőktől és szervezetektől. A Hivatal a beérkező véleményekkel és figyelembe vételük ismertetésével a kockázati készültségi terv tervezetét felülvizsgálja és módosíthatja.

A magyar villamosenergia-ellátási kockázati készültségi terv célja, hogy leírja egy esetleges villamosenergia krízishelyzet bekövetkezése esetén végrehajtandó megelőzési, felkészülési és kezelési eljárásokat. A MEKH 2021. augusztus 26-ig várta az iparági szereplők és szervezetek észrevételeit, javaslatait.

A kockázati készültségi tervnek tartalmaznia kell nemzeti, regionális és adott esetben kétoldalú intézkedéseket. A villamosenergia-ellátási válságok megelőzése, az azokra való felkészülés és azok kezelése érdekében megtett vagy tervezett minden intézkedésnek teljes mértékben meg kell felelnie a belső villamosenergia-piacot és a rendszerüzemeltetést szabályozó rendelkezéseknek. Az intézkedéseknek egyértelműen meghatározottaknak, átláthatóknak, arányosaknak és megkülönböztetésmenteseknek kell lenniük.

A kockázati készültségi rendelet előírja, hogy a kockázati készültségi terv tervezetéről az illetékes hatóságnak, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak konzultálnia kell az általa érintettnek minősített elosztásirendszer-üzemeltetőkkel, az átvitelirendszer-üzemeltetőkkel, az érintett villamosenergia-termelőkkel vagy azok szakmai szervezeteivel, a villamosenergia- és földgázipari vállalkozásokkal, az ipari és nem ipari villamosenergia-fogyasztók érdekeit képviselő érintett szervezetekkel.

Az iparági konzultáció folyamatának ismertetésével, valamint a beérkező vélemények és figyelembe vételük ismertetésével a kockázati készültségi terv kiegészítésre kerül. A Hivatal az első kockázati készültségi tervét 2022. január 5-ig elfogadja és közzéteszi.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÁramellátásÁramtermelésMEKHVillamosipar

Kapcsolódó