Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Kiadták a Villamos Biztonsági Szakági Műszaki Előírásokat

| |  4907 |

Kiadták a Villamos Biztonsági Szakági Műszaki Előírásokat

A 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet előírásainak megfelelően létrehozott villamosszakmai szakbizottság elkészítette a szakági előríásokat, amelyek tervezéssel, létesítéssel és üzemeltetéssel kapcsolatos műszaki, biztonsági megoldásokat tartalmaznak.

Az összekötő és felhasználói berendezésekről, valamint a potenciálisan robbanásveszélyes közegben működő villamos berendezésekről és védelmi rendszerekről szóló 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet 4. §-ában foglaltaknak megfelelően az iparügyekért felelős miniszter Szakági Műszaki Szakbizottságot hozott létre, hogy az NGM rendelet hatálya alá tartozó villamos berendezések és védelmi rendszerek létesítési és üzemeltetési tapasztalatainak figyelembevételével a műszaki biztonságot növelő alkalmazások széles körű elterjedését elősegítse.

A Szakbizottság az NGM rendelet hatálya alá tartozó villamos berendezések és védelmi rendszerek tervezésével, létesítésével és üzemeltetésével kapcsolatban szakági műszaki előírások formájában a Műszaki Biztonsági Szabályzat követelményeit, az egészségvédelem magas szintjét kielégítő, valamint a műszaki-tudományos színvonallal és a gazdasági megfontolások alapján megvalósítható gyakorlattal összhangban álló műszaki megoldásokat dolgoz ki, azokat rendszeresen felülvizsgálja, és az adott időszak technikai színvonalának megfelelően frissíti.

Villamos Biztonsági Szakági Műszaki Szakbizottság

Delegáló szervezet Képviselő Tisztség
 Magyar Elektrotechnikai Egyesület  Dr. Novothny Ferenc elnök 
 Budapest Főváros Kormányhivatala  Jeges András  
 Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara  Király Dénes elnökhelyettes 
 Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége  Kalics István  
 Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozat  Eitel László  

Az NGM rendelet 4. § (6) bekezdésében foglaltak szerint a szakági műszaki előírásokban foglalt műszaki megoldást úgy kell tekinteni, hogy az megfelel az adott kor technikai színvonalának.

A szakági műszaki előírás az összekötő és felhasználói berendezésekről, valamint a potenciálisan robbanásveszélyes közegben működő villamos berendezésekről és védelmi rendszerekről szóló 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet 1. mellékleteként közzétett Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat (VMBSZ) mindenkor hatályos előírásainak gyakorlati alkalmazhatóságát segítő műszaki megoldásokat, követelményeket tartalmaz.

Nagyon fontos, hogy a szakági műszaki előírások alkalmazása önkéntes. A hivatkozott jogszabályokon túlmenően előírtakat ajánlásként kell értelmezni.

 A Villamos Biztonsági Szakági Műszaki Előírások (vagy Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat) a www.termekpont.hu oldalon érhető el.

PDF letöltése

A közelmúltban számos cikket írtunk (itt, itt és itt) a 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet kapcsán, amely (a kivételek meghatározása mellett) előírja a lakások eladása vagy bérbeadása esetén az ingatlan villamos hálózatának felülvizsgálatát. A most közé tett Villamos Biztonsági Szakági Műszaki Előírások foglalkoznak ezzel a témakörrel is, amellyel kapcsolatosan a következő kiegészítéseket teszi:

„3.1.13. A villamos biztonsági felülvizsgálat elvégzéséről az üzemeltető gondoskodik bérbeadáskor és tulajdonosváltáskor. Tulajdonosváltáskor az eladó kötelezettsége a villamos biztonsági felülvizsgálat elvégeztetése, villamos szempontból csak biztonságos ingatlant adhat át a vevőnek.”

A műszaki előírásból idézett részlet tehát egyértelműen jelzi a jogalkotó szándékát, amelyet a szakbizottság is megerősít.

Legyen Ön is előfizetőnk!

Független épületvillamossági szaklapként a hiteles szakmai újságírást tűztük zászlónkra. Előfizetésével kifejezheti elkötelezettségét az épületvillamosság és a minőségi újságkészítés iránt, egyúttal a mi munkánkat is támogatja. Az előfizetésre több konstrukciót kínálunk, hűséges olvasóinkat pedig kedvezményrendszerrel támogatjuk.

Érdekel az előfizetés

Szakági előírásokSZME-VB

Kapcsolódó