Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Még mindig a lakáseladással kapcsolatos felülvizsgálatról

2021. május 10. | Fülöp Miklós |  1840 |

Még mindig a lakáseladással kapcsolatos felülvizsgálatról

Ki rendeli meg? Ki kell-e javítani a feltárt hibákat? Van-e dolga az adásvételben közreműködő ügyvédnek a felülvizsgálattal? Hogyan lesz része a villamos biztonságtechnikai felülvizsgálat a lakáseladásoknak? A felmerült kérdéseket feltettük a Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, akik válaszoltak...

A 27/2020. (VII. 16.) ITM rendelettel módosított 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet 1. számú melléklete a lakások eladása vagy bérbeadása esetén – a kivételek megjelölése mellett – előírja az ingatlan villamos hálózatának felülvizsgálatát. A 2020. július 31-én hatályba lépett jogszabálymódosítás óta 9 hónap telt el és csak nagyon-nagyon lassan szivárog a köztudatba a változás.

Ezt támasztja alá az a közvéleménykutatásunk is, amelyre április utolsó napjaiban került sor a VL honlapján és amelyben arra voltunk kíváncsiak, hogy az ÉV+EBF felülvizsgálók végeztek-e már villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatot lakóingatlanon, amelyet lakáseladás vagy bérbeadás alkalmával rendeltek meg? A szavazás eredményeként a döntő többség úgy nyilatkozott, hogy ez idáig nem kapott ilyen irányú megkeresést, sőt, a válaszadók 15%-a a szavazás alkalmával hallott először arról, hogy létezik ilyen kötelezettségük az ingatlantulajdonosoknak.

Ezen kollégáknak ajánljuk a január-februári és márciusi lapszámunkban megjelent cikkeinket, amelyekben már részletesen foglalkoztunk a témával, de a júniusi számunkban is terítékre kerülnek a rendeletmódosítás kapcsán felmerült kérdések. Merthogy az olvasóinktól kaptunk mi is sokat, így a jogszabály alkotójához fordultunk és igyekeztünk megtudni az Innovációs és Technológiai Minisztérium álláspontját az irányban, hogy hogyan tud a felülvizsgálat az adásvételek és bérbeadások automatikus részévé válni, hasonlóan az energetikai tanúsítvány elkészítéséhez.

Sőt arról az ügyvédi levélről is lesz szó, amely körbejárt a felülvizsgálók között, és amit a szerkesztősünk is több forrásból megkapott A szóban forgó levélben egy ügyvéd részletesen kifejti, az álláspontját, hogy miért nem kell neki a felülvizsgálat semmilyen vetületével foglalkoznia.

„Egy adásvételi jogügylet kapcsán ügyvédként semmi teendőm vagy kötelezettségem nincs a hivatkozott felülvizsgálat kapcsán, éppen annyira nincs, mint a vízórák hitelesítésével, vagy kémény ellenőrzésével és még számtalan más kötelezettséggel kapcsolatban, amit más szabályok írnak elő. Szerződének a felülvizsgálat nem eleme, nem melléklete, nem kell átadni, nem kell csatolni és különösen nem kell benyújtani sehova. Tehát ennek a felülvizsgálatnak semmi köze nincs egy ingatlan adásvételi szerződéshez.”

Nos, talán nem lőjük le a poént, ha eláruljuk, hogy a minisztérium szerint ez egyáltalán nincs így, sőt! A témáról bővebben a VL júniusi számában olvashat.

Megnézem

Május 10-én megjelent a VL 2021/5. lapszáma!

Ízelítő a tartalomból:

  • Fülöp Miklós: Lakáseladás esetén szükséges a villamos hálózat felülvizsgálata
  • Király András: Tűz a fogyasztásmérő előtt
  • Rátai Attila: Fűtőkábelek és beágyazott fűtőrendszerek
  • Falon kívüli, 12 modulos lakáselosztók áttekintő táblázata
  • Balogh Zoltán: Fűtés és hűtés KNX-rendszerrel III.
  • Hárfás Zsolt: A kapacitáshiány és a megújulók
  • Porempovics József: Vízkár elleni védekezés elektronikai megoldásokkal
  • Rátai Attila: MSZ HD 60364-7-718 Kisfeszültségű villamos berendezések: Kommunális létesítmények és munkahelyek

Legyen Ön is a VL előfizetője!

4000 előfizető nem téved!

Egy nyomtatott kiadvány nem létezhet előfizetők nélkül, így a mi célunk is az, hogy minél több, a szakmáját szerető, a munkájára igényes villanyszerelőt, az épületvillamossági területen dolgozó szakembert tudhassunk az olvasóink között. Ha Ön is egy ilyen kolléga, akkor szavazzon nekünk bizalmat és a VL-re való előfizetéssel fejezze ki a szakma iránti elkötelezettségét. A VL előfizetési díja egy évre 6500 Ft, amit akár azonnal, bankkártyával is kiegyenlíthet. Ezért az összegért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, ami azt jelenti, hogy egy szám mindössze 650 Ft-ért kerül a postaládájába. Mit kapunk manapság ennyi pénzért? A napi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai ismereteket biztosan nem!

ÉRDEKEL →

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ElőfizetésFelülvizsgálatVillanyszerelés

Kapcsolódó