Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A lengyelek bezárják a szénerőműveket: atomra, megújulókra és gázra váltanak

| |  337 |

A lengyelek bezárják a szénerőműveket: atomra, megújulókra és gázra váltanak

Lengyelország 2040-re a jelenlegi 70 százalékról 11 százalékra csökkenti a szénalapú áramtermelés arányát és alacsony károsanyag-kibocsátású energetikai palettát hoz létre, mely az atomenergián, a megújuló forrásokon és a gázból nyert energián alapul.

A „klímabarát” átalakulás óriási esélyt jelent a lakosság, valamint a gazdaság minden ágazata számára – mondta Andrzej Duda lengyel elnök, az amerikai kormányzat által szervezett virtuális klímavédelmi csúcstalálkozón.

A klímaügyeket „kivételes figyelemben” részesíti a közép- és kelet-európai uniós tagállamokat tömörítő Három Tenger Kezdeményezés – húzta alá, hozzátéve: a térségben ambiciózus, az igazságos átalakítás elvein alapuló, minden ország adottságait, társadalmi szükségleteit figyelembe vevő klímapolitikát akarnak folytatni – áll az MTI közleményében.

Ez komoly kihívást jelent ott, ahol az átalakítás kapcsán szükség van mélyreható gazdasági változásokra, ezen belül egyes ágazatok, például a bányászat megszüntetésére – hangsúlyozta az elnök, példaként említve Lengyelországot és Bulgáriát.

Nyomatékosította egyúttal: az Európai Unió klímapolitikai célkitűzéseit a Három Tenger Kezdeményezés minden országa magáénak vallja. Bejelentette: Lengyelország két évtizeden belül új, nulla kibocsátású energetikai rendszert épít fel, melynek köszönhetően jelentősen csökken a szénalapú áramtermelés aránya.

A lengyel kormány és a bányászok képviselői „hosszú társadalmi párbeszéd után” éppen előző nap véglegesítették azt a tavaly szeptemberi megállapodást, mely szerint Lengyelország 2049 végéig bezárja az összes kőszénbányáját, a bányákban dolgozó vájároknak nyugdíjukig biztosítják jelenlegi foglalkozásuk folytatását.

Lengyelország kiegyensúlyozott és alacsony károsanyag-kibocsátású energetikai palettát hoz létre, mely az atomenergián, a megújuló forrásokon és a gázból nyert energián alapul. Ebben az összefüggésben megemlítette a lengyel atomenergetika fejlesztéséről tavaly ősszel kötött lengyel-amerikai szerződést.

A korábban ismertetett tervek szerint Lengyelország 2033-ban hozná működésbe az első atomreaktort, 2040-ig pedig összesen hat kisebb erőművet építene. A megújuló forrásokból nyert energia terén a legfontosabb beruházást a Balti-tengeren 2026-ra felépítendő szélerőműpark jelenti, mely az Orlen lengyel állami olaj- és energetikai vállalat és Northland Power kanadai cég részvételével létesül.

Gázszükségleteinek egyharmadát Lengyelország saját forrásokból elégíti ki. 2022. október 1-jére tervezik az Északi-tenger norvégiai talapzatában fekvő gázmezőkön kitermelt, a dániai hálózatba betáplált földgázt Lengyelországba eljuttató Baltic Pipe-vezeték üzembe helyezését, 2023-ban pedig kibővítik a 2015-ben a Swinoujscie lengyel balti-tengeri város mellett kiépített kikötőt, amely katari és amerikai cseppfolyós gázt (LNG) is fogad.

ÁramtermelésAtomerőműEnergetikaMegújuló energetika

Kapcsolódó