Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A törökök megkezdték a harmadik atomerőművi blokk építését

| |  471 |

A törökök megkezdték a harmadik atomerőművi blokk építését

A törökországi Akkuyui Atomerőmű építési területén kezdetét vette a 3. blokk építése, amelyre a jelt Vlagyimir Putyin orosz és Recep Erdogan török elnök adta meg videokonferencia-kapcsolaton keresztül.

Az első adag beton beöntése alkalmából rendezett ünnepségen Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója kiemelte az Akkuyui Atomerőmű építési munkálatainak gyors haladását. Emlékeztetett arra, hogy három évvel az első török atomerőmű építésének kezdete után már a harmadik blokk létesítését kezdték most meg. 

Az Akkuyui Atomerőmű üzembe helyezése után Törökország villamosenergia szükségletének tíz százalékát állítja elő – mondta a közlemény szerint Fatih Dömez török energetikai és természeti erőforrás miniszter.

A törökországi atomerőmű 3. blokkjának létesítési engedélyét a török nukleáris hatóság, az NDK 2020. november 13-án adta ki. Az 1-es blokk alapozását 2019 márciusában fejezték be, majd beszerelték a zónaolvadék-csapdát, jelenleg a reaktort védő, dupla falú konténment belső falának betonozása zajlik. A kettes blokk alaptestét 2020 áprilisától, tavaly júniusig készítették, majd itt is a zónaolvadék-csapda elhelyezése után a reaktorépület és a kettős falú konténment falazása zajlik – áll a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern MTI-nek eljuttatott közleményében.

Atomerőmű

Kapcsolódó