Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A hosszabbítók kiegészítő követelményei

2020. december 14. | VL online |  2415 |

A hosszabbítók kiegészítő követelményei

Európában nincs egységes háztartási csatlakozódugó- és csatlakozóaljzat-rendszer, ezért annak szabványosítását az EU a nemzeti tagállamokra bízza. Magyarország az IEC 60884 „Csatlakozódugó-csatlakozóaljzat rendszer​ háztartási és hasonló célokra” című szabványsorozatot alkalmazza és adja ki MSZ-szabványként. Ennek 7. része – a szabvány és módosítása egyesítve – jelent most meg magyar nyelven.

Európában 6 féle háztartási csatlakozódugó-csatlakozóaljzat rendszer használatos. Magyarország az „F” típusú, 2 csapos + oldalsó védőérintkezős, Germain, német, illetve Schuko neveken ismert csatlakozódugó-csatlakozóaljzat rendszert vezette be. E rendszert használja Németország, Ausztria, Magyarország, továbbá 29 európai, 14 afrikai, 12 ázsiai, valamint 9 amerikai ország. Nagy előnye, hogy kombinált „E” és „F” típusú, kettős vagy hibrid csatlakozódugóval ellátott készülékek nemcsak az „F”, hanem az „E” típusú – 2 csapos + csapos védőérintkezős – francia rendszerrel is kompatibilisek.

A Magyarországon a háztartási csatlakozódugó-csatlakozóaljzat rendszer biztonsági követelményeire átvett IEC 60884 sorozat 7. részét és az A1 módosítását is tartalmazó MSZ IEC 60884-2-7:2020 Csatlakozódugók és csatlakozóaljzatok háztartási és hasonló célokra. 2-7. rész: Vezetékhosszabbító készletek kiegészítő követelményei EGYESÍTETT VÁLTOZAT című szabvány magyar nyelvű változatát adta ki a Magyar Szabványügyi Testület december elsejével.

Az IEC 60884 eme része újravezetékezhető és újra nem vezetékezhető vezetékhosszabbító készletekre vonatkozik, amelyek védőérintkezővel vannak ellátva vagy anélküliek, névleges feszültségük 50 V-nál nagyobb, de a 440 V-ot nem haladja meg, névleges áramuk legfeljebb 16 A, és amelyeket háztartási és hasonló célokra, szabadtéri vagy belső téri használatra terveztek.

Ez a szabvány az olyan vezetékhosszabbító készletekre vonatkozik, amelyeket vezetékdobokban való felhasználásra terveznek, és amelyek ezért levehető hajlékony vezetékkel ellátott vezetékdobos hosszabbítókká válnak. Vezetékhosszabbító készletek kombinációi esetén az IEC 61242 vezetékdobokra vonatkozó követelményeit és vizsgálatait kiegészítésképpen teljesíteni kell. Azonban ez a szabvány a felcsévélésre alkalmas eszközzel ellátott vezetékhosszabbító készletekre nem vonatkozik.

Forrás: mszt.hu

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Hosszabbító

Kapcsolódó