Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Megkapta az energiahivatal létesítési engedélyét a Paks II. atomerőmű

| |  827 |

Megkapta az energiahivatal létesítési engedélyét a Paks II. atomerőmű

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére kiadta a Paks II. Atomerőműre vonatkozó létesítési engedélyt.

A MEKH 2017. október 12-én az 5047/2017. számú határozattal a villamosenergia-rendszer üzemét lényegesen befolyásoló erőmű elvi engedélyt adott a Paks II. Atomerőmű Zrt.-nek (Engedélyes).

2020 októberében az Engedélyes létesítési engedély iránti kérelmet nyújtott be a MEKH-hez. A Hivatal a hatályos jogszabályok alapján megvizsgálta az Engedélyes erőmű létesítése iránti kérelmében foglaltakat, és megállapította, hogy a cég jogosult a 2x1262 (2524) MW névleges teljesítőképességű atomerőmű létesítésére.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló 2006. évi LIII. törvény alapján a MEKH soron kívül bírálta el a kérelmet.

A MEKH az erőművi engedélyezés során a villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságának szempontjait veszi figyelembe. A nukleáris technológia biztonságával kapcsolatos eljárásokat az Országos Atomenergia Hivatal folytatja le.

A tervek szerint megépülő létesítmény a hazai villamosenergia-rendszer legnagyobb termelő egysége lesz. A Paks II. Atomerőmű kiemelt szerepet fog játszani az ország karbonmentes energiatermelésében.

Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a MEKH által kiadott villamos létesítési engedély kiemelt jelentőségű, az olyan fajsúlyos engedélyek közé tartozik, mint a környezetvédelmi engedély és a telephelyengedély.

A most megkapott villamos létesítési engedély előfeltétele az új blokkok tényleges építési, gyártási, beszerzési és szerelési munkái megkezdésének, az Országos Atomenergia Hivatal által kiadható, a nukleáris létesítményre vonatkozó létesítési engedéllyel együtt – hangsúlyozta a kommunikációs igazgató.

Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, kivitelezéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a novemberi, az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtti meghallgatásán elmondta: a létesítési engedélykérelmet június 30-án benyújtották az Országos Atomenergia Hivatalnak, amely az engedélyt így legkésőbb 2021 őszén a dhatja ki.

Az új atomerőművi blokkok létesítése az évszázad ipari beruházása Magyarországon. Az építkezés időszakában, csúcsidőben mintegy nyolcezer embernek ad majd munkát, de további 10-15 ezer munkahely létesülhet a kapcsolódó feladatoknak és munkáknak köszönhetően országszerte.

ÁramtermelésPaksi Atomerőmű

Kapcsolódó