Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Órák alatt kimerült az elektromos autó vásárlásra kiírt pályázati keretösszeg

| |  1444 |

Órák alatt kimerült az elektromos autó vásárlásra kiírt pályázati keretösszeg

Hatalmas volt az érdeklődés a hétfő reggel megnyitott elektromos autó vásárlását támogató programra, amely kedd délben forráskimerülés miatt be is zárt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium várakozását is felülmúlta az elektromos autó vásárlását támogató program iránti érdeklődés. Hétfőn reggel 900, délutánra 1400, éjszakára pedig már 2300 beadott igénynél tartottak a jelentkezők.

A pályáztatást lebonyolító Iparfejlesztési Közalapítvány (IFKA) elektromobilitási aloldalán az alábbi tájékoztatás olvasható:

A Országosan több mint 2000 elektromos járműre érkezett támogatási igény a ZFR-D-Ö-2020 kódszámú elektromos gépjárművek/robogók beszerzésének támogatását célzó pályázati kiírásra.

A rendelkezésre álló forrás kimerülése miatt az érdeklődők 2020. június 16. 12:00 percig nyújthatták be pályázataikat – benyújtás lehetősége ekkor lezárult.

Pályázati Útmutató és Kiírásban meghatározott feltételeknek megfelelő pályázatok a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig részesülhetnek támogatásban.

Ismert, hogy a teljes pályázati keretösszeg 5 milliárd forint, melyből a taxisoknak szánt keret maximális összege 2 milliárd forint volt, és ez a tegnapi információk szerint ki is merült. A maradék 3 milliárd forintos keretből az ITM 1200 új elektromos autó támogatását tervezi. Jól látható tehát, hogy a beérkezett közel 2000 igény jelentősen felülmúlja a tervezett darabszámot.

Kaderják Péter, az ITM energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára arra a kérdésre, hogy mi történik a keret kimerülése után, úgy felelt, hogy a beérkezett igénylések kiértékelése után lehet csak szó a rendelkezésre álló támogatási keretösszeg növeléséről.

A pályázatokat 15 nap alatt bírálják el és a támogatói okirat megérkezését követően 90 nap áll a pályázó rendelkezésére, hogy a kiválasztott kereskedővel szerződést kössön és másfél év, hogy átvegye az új autót.

E-mobilitásElektromos autó

Kapcsolódó