Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

EPH-bekötés – szakmai érvek, egy szakmai vitához

2020. március 5. | Fülöp Miklós |  8205 |

EPH-bekötés – szakmai érvek, egy szakmai vitához

Az elmúlt hetekben, hónapokban számos villanyszereléssel foglalkozó fórum egyik legforróbb témája volt az EPH-bekötés szükségességének megítélése.

A téma a fürdőkád és zuhanytálca lefolyójának műanyag csövébe iktatott fém passzdarab beépítésének szükségességén vagy szükségtelenségén csúcsosodik ki, de a fémkorlát, a függönykarnis vagy a fémpolcok EPH-ba kötése is számos vita forrása. Az elhangzó érveket számos indokkal alátámasztják a magabiztosan megszólalók, ilyen például, „hogy XY azt mondta”, „én úgy emlékszem”, „egy könyvben olvastam”, „nekem így tanították”. Azonban egy szakmai vitában csak a szakmai érvek számítanak, az állításokat pedig alá kell tudni támasztani műszaki követelményekkel (szabvánnyal, jogszabállyal vagy műszaki irányelvvel).

Vajon mi lehet az oka, hogy szélsőségesen helytelen információk keringhetnek a szakmai köztudatban az EPH-ba kötés szükségessége kapcsán?

Ennek a kérdésnek próbálunk utánajárni a márciusi Villanyszerelők Lapjában oly módon, hogy felgöngyölítjük a korábbi, már visszavont szabványokban és hatályon kívül helyezett jogszabályokban fellelhető – sokszor egymásnak is ellentmondó – követelményeket. Emellett természetesen az aktuális, vonatkozó szabványokról is szót ejtünk a témával foglalkozó a 6 oldalas cikkünkben, és tisztázzuk az egyenpotenciálra hozó hálózattal kapcsolatos követelményeket, hogy kialakulhasson egy egységes álláspont a szakmai körökben.

Március 9-én megjelent a Villanyszerelők Lapja 175. száma

Ízelítő a tartalomból:

  • Benyák László: Leszerelték a fogyasztásmérőt, de az ügyfél „villanyt” szeretne
  • Rátai Attila: EPH-bekötés szükségességének elbírálása
  • Parádi Ervin: Robbanásbiztonság-technika – tárgyi feltételek
  • Egylakásos, kétvezetékes, digitális videókaputelefonok áttekintő táblázata
  • A kaputelefon-rendszerek áttekintése
  • Porempovics József: Áramfigyelő kapcsolások
  • Túróczi József, Túróczi Péter: UPQ: a biztonságos és gazdaságos energiaszolgáltatás

A borítóképen Polcsik Gábor fotója látható.

Legyen Ön is a VL előfizetője!

Egy nyomtatott kiadvány nem létezhet előfizetők nélkül, így a mi célunk is az, hogy minél több, a szakmáját szerető, a munkájára igényes villanyszerelőt, az épületvillamossági területen dolgozó szakembert tudhassunk az olvasóink között. Ha Ön is egy ilyen kolléga, akkor kérjük, szavazzon nekünk bizalmat és a VL-re való előfizetéssel fejezze ki a szakma iránti elkötelezettségét.

A VL előfizetési díja egy évre 6500 Ft, amit akár azonnal, bankkártyával is kiegyenlíthet. Ezért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, ami azt jelenti, hogy egy szám mindössze 650 Ft-ért kerül a postaládájába. Mit kapunk manapság ennyi pénzért? A napi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai ismereteket biztosan nem!

Legyen Ön is előfizetőnk!

Ne maradjon le a szakma aktualitásairól! A Villanyszerelők Lapja egy évente 10 alkalommal, nyomtatott formában megjelenő épületvillamossági szaklap. A VL előfizetői korlátlan hozzáférést kapnak a korábban megjelent lapszámok teljes tartalmához is, amit pdf formátumban le is tölthetnek!

Érdekel az előfizetés

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Rendszeresen kiküldött hírlevelünkben naprakész és érdekes híreket olvashat. A villanyszerelő szakmán belül is gyakran történnek hirtelen és meglepő dolgok, melyekről a hírlevélben időben értesül, hiszen szaklapunk havi megjelenése néha határt szab az aktualitásnak.

Feliratkozom

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ElőfizetésEPHVillanyszerelők LapjaVL

Kapcsolódó