Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Kell-e ÁVK a gázkazán mellé?

2016. december 6. | VL online |  35 514 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Kell-e ÁVK a gázkazán mellé?

A minap az egyik online villanyszerelői fórumban heves vita folyt arról, hogy szükséges-e áram-védőkapcsoló a gázkazán „mellé”. A kérdést hozzánk is eljuttatta az egyik olvasónk. Erre reagálva nézzük meg a vonatkozó előírásokat, hogy mit kell tudnunk a villamos betáplálással rendelkező gázkészülékekkel kapcsolatban.

Az ilyen készülékek áramkörébe mindig kell áram-védőkapcsolót iktatni. Nem kell külön áram-védőkapcsoló, lehet közös is, vagyis más készülékeket is elláthat egyszerre. A külön áram-védőkapcsolónak az az előnye, hogy ha a kazán hibásodik meg, akkor a hálózat többi részének villamos tápellátása nem szakad meg. Ugyanez fordítva is igaz, a kazánt sem „bántja” a hálózat egyéb hibája.

Ennek az áram-védőkapcsolónak az érzékenysége maximum 30 mA lehet. Érzékeltetésként, a bojlerünk áramkörében, ha az C 16 A-es kismegszakítóval van védve, 160 ampernek kell folynia ahhoz, hogy a kismegszakító elég hamar leoldjon. Az áram-védőkapcsoló esetében ez 0,03 A – ez kevesebb, mint az 1/5000-ed része!

Fontos megjegyezni, hogy ez nem szabadon választott – jogszabály írja elő! Nézzük meg a vonatkozó előírásokat:

7/2016. (II. 22.) NGM rendelet

7/2016. (II. 22.) NGM rendelet az egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról. 5. melléklet 4.2.7. Gázfogyasztó készülékek erősáramú villamos hálózatra csatlakoztatása:

  1. Olyan gázfogyasztó készülék, amelynek villamos hálózati csatlakoztatása van, és áram felvétele nem éri el a 30 A áramerősséget, a villamos hálózatnak csak olyan részéről táplálható, amelyet testzárlat esetében (a tápláló áramkörbe, a tápláló elosztóba vagy az azt megelőző táplálásba iktatott) 30 mA érzékenységű vagy ennél érzékenyebb áram-védőkapcsoló önműködően lekapcsol.
  2. Olyan gázfogyasztó készüléknél, amelynek villamos hálózati csatlakoztatása van, a gázfogyasztó készülék közelében az áramkörbe iktatott hárompólusú (2s+f) megszakítóval vagy dugós csatlakoztatóval biztosítani kell a villamos hálózatról való leválasztás lehetőségét.
  3. Olyan gázfogyasztó készüléknek, amelynek villamos hálózati csatlakoztatása van, a testet – csak szerszámmal bontható módon – össze kell kötni a villamos hálózat érintésvédelmi védővezetőjével. Ha a villamos csatlakoztatás dugós csatlakozóval van megoldva, akkor ez az összekötés a dugós csatlakozó védőérintkezőjével legyen megoldott.
  4. Olyan gázfogyasztó készüléket, amelynek villamos hálózati csatlakoztatása van, csak olyan helyen szabad felszerelni, ahol a gázcső hálózat be van kötve az épület egyenpotenciálra hozó (EPH) hálózatba. Épületen belül új gázcsőhálózat esetében ellenőrizni kell az EPH csomópontot, illetve a gázcsőhálózatnak ezzel való összekötését. Gázfogyasztó készüléknek meglévő csőhálózatra való csatlakoztatása esetén azonban ennek ellenőrzése elhagyható.

Ellenőrzés

Természetesen a létesített villamos táplálással rendelkező gázkészülékeket ellenőrizni is kell villamos szempontból, ezek a következők:

  • Áramütés elleni védelem ellenőrzése a villamos hálózaton (érintésvédelmi ellenőrzés).
  • Áram-védőkapcsoló érintésvédelmi ellenőrzése.
  • Villamos felelős műszaki vezető általi ellenőrzés.
  • A beépített villamos szerkezetek villamos biztonságot előíró jogszabályoknak és követelményeknek való megfelelőség-ellenőrzése.
 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Áram-védőkapcsolóSzabványok

Kapcsolódó