Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Horváth László

 228 | |

Horváth László cikkei

Az elektromágneses szmog mérése

egyszerűen, pontosan és megbízhatóan

2009. december 1. |  5193
1 5 (1)

Mindennapi életünket el sem tudnánk képzelni különféle elektromos eszközök nélkül. Természetes dolog, hogy ellenőrizni kell az ilyen berendezéseket és a hálózat kiépítését is. Egészen a legutóbbi időkig viszont arról kevés szó esett, hogy az elektromosság szükségszerű velejárója, az elektromos és mágneses mező egy bizonyos határon felül nem igazán hasznos az emberi szervezet számára. Manapság – picit átesve a ló másik oldalára – talán túlontúl nagy félelem kezd eluralkodni az emberek egy részén. Ezért fontos az elektromos és mágneses mező egyszerű, ám pontos és nagy érzékenységű mérése: erre már rendelkezésre állnak megfelelő mérőkészülékek. Most egy olyan hordozható eszközt vizsgálunk meg a csúcskategóriából, amely mintegy állatorvosi lóként megfelelően szemlélteti azt, hogy milyen méréstechnikai és adatfeldolgozási lehetőségekkel lehet precíz eredményt kapni ezen a terü src=Véletlenszerű kiválasztás vezérlése két időrelével/tdleten.

A műszer főbb jellemzői
Tulajdonképpen egy könnyen kezelhető, hordozható műszerről van szó, amely szabadalmaztatott módszerrel képes egy adott pontban az elektromos és mágneses mező egyidejű izotróp mérésére. Valójában mindhárom térirányban mér a készülék, és az eredő értékét jeleníti meg a logaritmikus skálájú, bekapcsolható háttér-világítású, folyadékkristályos kijelzőn grafikus módon, valamint ez alatt számszerűen is. Egyidejűleg mindkét mért mezőérték leolvasható a kijelzőn: a mágneses mező az 1 nanoTesla (nT) és 20 mT közötti, az elektromos mező a 100 mV/m és 100 kV/m tartományban mérhető segítségével. A számszerűen kijelzett, 5 % pontosságú értékeknél egy kikapcsolható automatikus méréshatár-váltó segíti az egyszerű kezelést. A rövid idejű maximumok detektálására – ahogy az egyes hanglejátszók kivezérlés-jelzőjénél is szokás – a grafikus kijelző egy szegmense 3 másodpercig jelzi az épp lecsengő csúcsot, miközben az oszlop az aktuális értéket mutatja.
Minden esetben tárolja a műszer a mérés során előállt abszolút maximális és minimális mért értéket, ez bármikor lekérdezhető.