Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Méréstechnika

Az elektromágneses szmog mérése

egyszerűen, pontosan és megbízhatóan

2009. december 1. | Horváth László |  5193 | |

Az alábbi tartalom archív, 12 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Mindennapi életünket el sem tudnánk képzelni különféle elektromos eszközök nélkül. Természetes dolog, hogy ellenőrizni kell az ilyen berendezéseket és a hálózat kiépítését is. Egészen a legutóbbi időkig viszont arról kevés szó esett, hogy az elektromosság szükségszerű velejárója, az elektromos és mágneses mező egy bizonyos határon felül nem igazán hasznos az emberi szervezet számára. Manapság – picit átesve a ló másik oldalára – talán túlontúl nagy félelem kezd eluralkodni az emberek egy részén. Ezért fontos az elektromos és mágneses mező egyszerű, ám pontos és nagy érzékenységű mérése: erre már rendelkezésre állnak megfelelő mérőkészülékek. Most egy olyan hordozható eszközt vizsgálunk meg a csúcskategóriából, amely mintegy állatorvosi lóként megfelelően szemlélteti azt, hogy milyen méréstechnikai és adatfeldolgozási lehetőségekkel lehet precíz eredményt kapni ezen a terü src=Véletlenszerű kiválasztás vezérlése két időrelével/tdleten. A műszer főbb jellemzői Tulajdonképpen egy könnyen kezelhető, hordozható műszerről van szó, amely szabadalmaztatott módszerrel képes egy adott pontban az elektromos és mágneses mező egyidejű izotróp mérésére. Valójában mindhárom térirányban mér a készülék, és az eredő értékét jeleníti meg a logaritmikus skálájú, bekapcsolható háttér-világítású, folyadékkristályos kijelzőn grafikus módon, valamint ez alatt számszerűen is. Egyidejűleg mindkét mért mezőérték leolvasható a kijelzőn: a mágneses mező az 1 nanoTesla (nT) és 20 mT közötti, az elektromos mező a 100 mV/m és 100 kV/m tartományban mérhető segítségével. A számszerűen kijelzett, 5 % pontosságú értékeknél egy kikapcsolható automatikus méréshatár-váltó segíti az egyszerű kezelést. A rövid idejű maximumok detektálására – ahogy az egyes hanglejátszók kivezérlés-jelzőjénél is szokás – a grafikus kijelző egy szegmense 3 másodpercig jelzi az épp lecsengő csúcsot, miközben az oszlop az aktuális értéket mutatja. Minden esetben tárolja a műszer a mérés során előállt abszolút maximális és minimális mért értéket, ez bármikor lekérdezhető.

Problémagyanús esetekben a gyors térerő behatárolást segíti a bekapcsolható hangvisszajelzés. Így közeledve a nagyobb térerejű területhez az egyre erősödő hangjelzésből már fülünkkel is behatárolható a probléma forrása, azután könnyebben feltérképezhető a forrás környezete (1. kép).

A készüléken a hang érzékenysége (bekapcsolásának minimális és maximális térereje) a mágneses és elektromos mezőnél külön-külön meghatározható. Mivel számos szabvány, előírás (pl. 26. BlmschV, DIN VDE 0848, BGV B11, EN50366) egészségügyi határértékével összevethetők a mért értékek és a műszer mérőképessége bőségesen átfedi a határértékek alatti és feletti tartományt is, ezért a mezők egészséget károsító vagy nem károsító hatásai könnyedén kimutathatók.

Alacsony frekvenciájú mezők érzékelésére szolgál a berendezés: 5 Hz-től egészen 400 kHz-ig terjed mérési tartománya, vagyis az elektromos hálózatnak és a jellemzően arra csatlakoztatott berendezéseknek, készülékeknek a környezetre gyakorolt hatásait méri. Ez a tartomány gombnyomásra egy-egy szűrővel felezhető: azaz a 2 kHz-től 400 kHz-ig terjedő, vagy az 5 Hz-től 2 kHz-ig tartó frekvenciatartomány külön-külön is mérhető.

Ezen kívül speciális méréseknél egy 50 Hz-es vagy egy 16,7 Hz-es sávszűrő is bekapcsolható kizárólag ezen frekvenciák vizsgálatához. A készülékkel járó analóg kábellel a mért jelek közvetlenül oszcilloszkópra vezethetők, ahol a jelalakok tekinthetők meg.

A műszer 1800 mérési alkalmat tárolhat el programozhatóan nem felejtő memóriájába. Mindegyik tároláskor a három irány elektromos és mágneses mezőjének értéke és az eredő nagysága, valamint a mérés ideje rögzítődik a beépített órára támaszkodva. A tárolás kezdeményezhető gombnyomásra vagy programozott időszakonként több lépcsőben is.

Ez utóbbi esetben a legrövidebb, 2 másodpercenkénti mintavétel 1 órányi adatgyűjtést tesz lehetővé, de a mintavétel ritkításával akár egy egész hétig gyűjthetők az adatok. Mivel a belső akkumulátor mintegy 30 órányi működésre elegendő energiát szolgáltat, ezért hosszabb mérési időhöz a töltő/tápegység használata szükséges.

Noha kézben tartva is elvégezhetők a mérések, ám ahol lényeges az emberi test mezőt torzító hatásának kiküszöbölése, ott a készülékhez vásárolható háromlábú faállvány használata javasolt.

Számítógépes kapcsolattal megnövelt tudás
Ugyancsak a zavarmentes mérést szolgálja az, hogy a számítógépes kapcsolattartásra való USB kábel csatolása optikai (és nem fémvezetős): a számítógépes kapcsolat alatt ugyanis nem csupán a tárolt adatok olvashatók ki, de közvetlen mérések is végezhetők, avagy grafikusan kijelezhető az egyes térirányok értéke.

Összekapcsolva a készüléket a számítógéppel a Windows-os kezelőprogram mintegy távvezérlőként vehet részt a készülék felprogramozásában. Emellett folyamatosan mutathatja az aktuális értékeket, és ezt grafikus formában – oszcilloszkópszerűen – is képes megjeleníteni.

Online mérések is végezhetők különféle időzítéssel vagy eseményvezérléssel (egy bizonyos mezőszint eléréséhez kötve az indítást). A tárolt adatok ekkor közvetlenül a számítógépbe kerülnek és táblázatos szövegként is elmenthetők; a grafikus kép exportálása is megoldott.

A beolvasott adatokhoz kapcsolható egy opcionális GPS adatgyűjtő funkció is, miáltal a tárolt mérési eredmények grafikusan megjeleníthetők a Google Earth programban.

 

Meghatározott módon bejárva egy adott területet egy másik opció, a kartográfiai program képes elkészíteni a mért adatokból az adott terület háromdimenziós, színskálával is ellátott elektromos és mágneses térképét. Az elkészült látványos két grafikon (váltogatható az elektromos és a mágneses mező ábrája) térben forgatható. Ekvipotenciális helyeket összekötő szintvonalakkal látható el a térbeli kép, és belőle színnel jelölt kétdimenziós térkép is készíthető (mint egy hagyományos domborzati térkép). Arra is gondolt a szoftver készítője, hogy általában valamekkora részleges terhelésnél mérnek egy adott berendezés (például transzformátor) közelében. Hasznos szolgáltatása a programnak, hogy a pillanatnyi terhelés százalékos megadása után képes extrapolálni a teljes terheléskori mágneses mező értékére még nem lineáris esetben is.

Egy másik programopcióval gyors Fourier analízis készíthető valós időben mindhárom térirányról mindkét mező esetén. Az eredmények grafikus formában folyamatosan megjeleníthetők, tárolhatók és exportálhatók.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem