Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Nem áll jól a napelemes pályázatok kifizetése

2024. május 22. | VL online |  838 |

Nem áll jól a napelemes pályázatok kifizetése

A közérdekű adatigénylésre adott minisztériumi válaszból kiderült, hogy a 34 089 pályázatból ez idáig 2564 db projekt záróelszámolása történt meg, ebből az elszámolt komplex, azaz nyílászárócserét és hőszivattyút is tartalmazó pályázatok száma csupán 7 db!

Az RRF 6.2.1-es, 100%-os támogatási intenzitású napelemes pályázat kifizetései és elszámolásai olyan mértékben húzódnak már, hogy az nemcsak a kivitelező napelemes cégeket sodorja bajba, hanem a pályázó családokat is.

Közérdekű adatigénylésre adott írásban konkrét adatokat tartalmazó választ a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium a 100%-os napelemes pályázatok feldolgozottságával, kifizetéseivel kapcsolatos kérdésekre – számol be a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség közleménye.

Bár elsőre úgy tűnhet, hogy az elcsúszó kifizetések elsősorban a napelemes vállalkozókat érinti hátrányosan, igazából többezer család kerülhet nagyon komoly gazdasági válságba. Hiszen a pályázat nem teljesülése esetén jogilag a pályázók lesznek számon kérve, elbukják az esetlegesen befizetett önrészeiket (hiába 100%-os a pályázat, nagyon sokan fizettek önrészt is a vállalkozóknak, hogy biztosítsák a beruházásaikat) és a már lekért előlegeket is vissza kell fizetniük, ha a vállalkozó fizetésképtelen lesz. Sajnos már több ilyen eset előfordult és nagyon sok kivitelező fog erre a sorsra jutni. A helyettes államtitkártól kértük, hogy ne hagyja a családokat ilyen veszélybe sodródni és meg is kaptuk azt a szándéknyilatkozatot, hogy mindent megtesznek, hogy a tönkrement kivitelezők által lehívott előleget ne a vétlen családoktól követeljék vissza. Sajnos hónapok teltek el, de a hivatalos jóváhagyás a kérelmünkre még nem érkezett meg – mondta Szilágyi László, az MNNSZ alelnöke.

Már évek óta húzódik az RRF 6.2.1-es napelemes pályázat

Hónapokig nem működött a pályázati felület, nem lehetett feltölteni a pályázati dokumentumokat, annyira túlterhelt volt a lebonyolító, hogy hónapokig nem tudták feldolgozni a beérkezett pályázatokat, majd 95% feletti esetben kértek be, a legtöbbször rendkívül bürokratikus hiánypótlásokat. Ezeket a tényeket Gulyás Gergely miniszter is megerősítette egy korábbi Kormányinfó alkalmával.

„Nem csak a napelemeseket és a családokat érinti rosszul a kifizetések ilyen durva elhúzódása, de kihat a nyílászárós és hőszivattyús cégekre is, hiszen a komplex pályázatban ezekre is pályáztak a családok. Egyeztettünk Budapesten több nyílászárós céggel is, akik már tavalyi évben beszerelték az ablakokat, mindent befejeztek, de mai napig nem kapták meg a pénzüket, gyakorlatilag ők hiteleznek az államnak, amíg bírják.” – tette hozzá az alelnök.

Hét komplex pályázat elszámolása történt meg

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium 2024. május 17-én, pénteken e-mailben válaszolt egy napelemes pályázó által benyújtott adatigénylésre, melyből többek között az alábbi információk derültek ki a pályázattal kapcsolatban.

„…A hatályos Támogatói Okiratok száma 34 089 db (napelemes: 24 811 db, komplex: 9278 db). A záró elszámolás folyósítása megtörtént 2564 db esetben (napelemes: 2557 db, komplex: 7 db).

Tehát a jelenleg folyamatban lévő pályázatok darabszáma 31 525, amelyből napelemes: 22 254 db, míg komplex: 9271 db!

Jelenleg 3082 db elfogadott és 5575 db le nem zárt záró kifizetési kérelem van a rendszerben. Az átlagosan kifizetett támogatás összege az elmúlt két hónapban 125 567 318 Ft/nap.”

Az adatokból néhány kifejezetten rémisztő. A 34 000 pályázatból mindössze 2564 esetben történt meg a záró elszámolás kifizetése és ebből siralmasan alacsony, mindössze 7 db a komplex pályázatok (ahol nyílászárócsere és hőszivattyútelepítés is zajlott) kifizetése. Különösen annak fényében tragikus a helyzet, hogy a támogatói okiratok határidejei elkezdtek lejárni. Ez nagyon rossz hír minden érintettnek! A pályázatok és napelemes beruházások meghiúsulása a támogatónak is fejfájást fog okozni, hiszen az EU-s forrásból létrejött pályázat feltétele, hogy ezek a napelemes beruházások megvalósuljanak.

Azt eddig is láttuk, hogy az előleglehívások tavaly év elején beindultak és az adatokból is látszik, hogy ez megoldódott, de mivel a záró kifizetések beragadtak, hiába kezdték el a beruházásokat a kivitelezők döntő többségében nem tudták befejezni és nem is tudják ezt tovább finanszírozni. Lépéselőnyben vannak a nagyobb, tőkeerősebb cégek és azok, akik diverzifikálták a munkáikat és nem vállaltak be több pályázatot, annak a reményében, hogy időben ki lesznek fizetve és egy befejezett és kifizetett munka után neki kezdenek a következőnek.

Az elmúlt 60 napban 125 millió forint volt az átlagos napi kifizetés a pályázatban. Ez a legfélelmetesebb, mert ha a kifizetések ütemében nem lesz azonnal drasztikus növekedés és marad ez a kifizetési ütem, akkor bizony még évekig fog tartani a pályázatok kifizetése, ám ennek jogi és gazdasági akadályai is fennállnak. A minisztériumnak most azonnali és támogató beavatkozásokat kell tennie, bízunk benne, hogy egy percig sem halasztják tovább a szükséges lépéseket, kifizetik a beruházásokat és megmentik a tragédiától a családokat és vállalkozókat – mondta Szilágyi László.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Napelemes pályázatNapenergia

Kapcsolódó