Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Újabb villanyszerelő-tanműhely nyílt

2024. április 25. | VL online |  2332 |

Újabb villanyszerelő-tanműhely nyílt

A nagy kapacitású, jól felszerelt tanműhely a megyeszékhely és az egész Tatabánya-központú gazdasági térség régi problémáját orvosolja, ugyanis a régióban jelentős az igény a magasan képzett villanyszerelőkre.

Immár a kilencedik helyszínnel bővül az E.ON országos tanműhelyhálózata a jövő villanyszerelőinek oktatását segítő új tatabányai képzőhely megnyitásával. A duális képzés partnerintézménye, a Bláthy Ottó Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium pedig évek óta törekedett a gyakorlati oktatás optimális feltételeinek megteremtésére, ami most az E.ON-nak köszönhetően valósággá válik. 

 „Iskolánk már évtizedek óta küldetésének tekinti, hogy magas színvonalon képezzen szakembereket, a villanyszerelő pedig az egyik legnépszerűbb képzésünk. Éppen ezért nagyon örülünk, hogy az energiacég felelős munkáltatóként segíti a jövő szakembereinek kinevelését, aminek legfőbb bizonyítéka a Tatabányán átadott új és korszerű tanműhely. A cég ezzel a fejlesztéssel lehetővé teszi a diákjaink számára, hogy szakmai képzésük során ne csak elméleti, hanem valós, gyakorlati problémákat oldjanak meg, valódi kihívásokkal nézzenek szembe. Emellett az E.ON a legjobban teljesítőknek olyan karrierutat kínál, ami még inkább motiválja őket a tanulásban, és ezáltal felkészülten léphetnek ki a munka világába” – hangsúlyozta Nagy Edina, a TSZC Bláthy Ottó Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója. 

Tatabányán az 1990-es évek elejéig működött már tanműhely, ugyanabban az épületben, ahol most a képzés újraindul – igaz, jóval kisebb területen. Érdekesség, hogy az akkori tanulók közül sokan ma is az E.ON-nál dolgoznak. Ez egyszerre jelzi az E.ON hosszú távú elkötelezettségét Magyarország és a magyar munkavállalók iránt, illetve azt a kiszámítható perspektívát és egzisztenciális biztonságot, amit a villamos szakmák elsajátítása nyújt. A mostani beruházás nyomán egy teljesen felújított épületrészben közel 130 négyzetméteres tanműhely áll a 15 diák rendelkezésére, hogy fejlett eszközpark segítségével, a szakma legjobbjaitól sajátíthassák el a gyakorlati ismereteket. A műhely újonnan beszerzett eszközei és berendezései kizárólag oktatási célokat szolgálnak. A képzőhely mellett a közeljövőben a külső szerelési munkák fogásainak megismerését segítő tanpálya is létesül. 

„Az E.ON hosszú távú sikerességének legfontosabb feltételét kollégáink magas szintű szaktudása jelenti, ezért tanműhely-beruházásaink mindegyike befektetés a jövőbe. Az új képzőközpontban a legkorszerűbb eszközöket használva szerezhetik meg a holnap szakemberei a jövő energiavilágával kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudást, ideértve a hálózatszerelést, a napelemekkel, az energiahatékonysággal és a fenntarthatósággal kapcsolatos ismeretanyagot, illetve az okos eszközök üzemeltetését is. A tanulóink már a diákévek alatt olyan feltételeket és juttatásokat kapnak, amivel kifejezzük, hogy mi már ezen időszak alatt is munkatársként tekintünk rájuk. A képzés végeztével pedig vonzó állásajánlatokkal várjuk őket” – mondta el Lehoczki Balázs, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója. 

Az E.ON régóta elhivatott szereplője a szakember-utánpótlás megteremtésének, és országszerte egyre több helyen él a duális képzés biztosította lehetőségekkel a Budapesten, Szombathelyen, Győrben, Veszprémben, Szekszárdon, Keszthelyen, Siófokon, Pécsett, illetve mostantól Tatabányán is működtetett tanműhelyei révén. A képzőhelyeken az energiavállalat nemcsak a villanyszerelő szakmával kapcsolatos naprakész tudást osztja meg a tanulókkal, hanem az E.ON munkavégzési és munkabiztonsági kultúráját is.  

A hatékony ismeretszerzést főállású szakoktató mentor segíti, a tanulók pedig a tanulmányaik során munkabért, béren kívüli juttatásokat, ösztöndíjat, utazási támogatást, munkaruhát, valamint saját szerszámokat is kapnak. Mivel a jövő egyre inkább a folyamatos ismeretbővítésről szól, a képzések, továbbképzések megszervezésén túl azoknak, akik kellő ambíciót éreznek magukban, az érettségi, illetve a diplomaszerzés felé történő továbblépésben is segítenek. Ennek a jövőorientált, komplex megközelítésnek köszönhető, hogy a végzettek közül a legjobbak rendre az E.ON kötelékében folytatják szakmai pályafutásukat. 

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

KépzésVillanyszerelő

Kapcsolódó