Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A lakosság lakásfelújítási tervei stagnálnak

2023. november 6. | VL online |  611 |

A lakosság lakásfelújítási tervei stagnálnak

A lakóingatlanukra a felmérést követő egy évben nagyobb összeget költeni kívánó háztartások száma 2022 közepén érte el a csúcsot. Az Otthonfelújítási program 2022 végéig jelentős összegekkel támogatta a gyereket nevelő családok lakásfelújítását, illetve korszerűsítését. E program kifutása a lakossági terveket alaposan megnyirbálta: 2023 elejére jelentősen visszaestek az ilyen irányú kilátások.

Ugyanakkor a lakossági szándékok e program előtti időszakhoz (2019-2020) képest még így is erőteljesebbek. Ezt valószínűleg ösztönzi a nagyobb, korszerűtlenebb és kevésbé energia-hatékony lakóingatlanok megemelkedett rezsiköltsége is.  

A GKI negyedévente szervez felmérést a lakosság lakásvásárlási, illetve felújítási és korszerűsítési terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. A jelen, 2023. októberi megkérdezés során – csakúgy, mint a korábbiakban – az elemzett lakossági minta 1000 fős; nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív.

A 2023. októberi megkérdezés adatai szerint a háztartások 4,3%-a biztosan nagyobb összeget kíván költeni a következő egy évben lakóingatlanára, míg 20,5%-uk valószínűleg ugyanezt teszi. Egy negyedévvel korábban ugyanez a két arány 6,7 és 18,5% volt. Azaz a biztosan vagy valószínűleg felújító családok aránya nem sokat változott az előző felméréshez képest, de ezekben a tervekben egyfajta elbizonytalanodás érezhető: a biztosan felújítást tervezők aránya szignifikánsan csökkent, a csak valószínűleg ugyanerre törekvőké ugyanakkor emelkedett.

A lakosság lakásfelújítási és korszerűsítési szándékai a következő egy évben, 2019-2023 (százalék)

Az életkor előrehaladásával párhuzamosan csökken a felújítási szándék: míg a 30 év alattiak körében 9% a biztosan, 22% a valószínűleg felújítást, korszerűsítést tervezők aránya, addig a 60 év felettiek esetében ez a két arány 2 és 14%. Az egyes településtípusok között ebben a tekintetben nincs nagy különbség. Az ország központi és dunántúli területein lakók jóval nagyobb arányban számoltak be felújítási tervekről, mint a keleti régiókban élők.

Összességében kiejelnthető, hogy a lakosság lakásfelújítási tervei stagnálnak, amelyben érezhető élénkülést az állami támogatások kiterjesztése hozhatna.

Szintén a magyar háztartások építkezési kedvének csökkenését jelzi az Újház legfrissebb felmérése, mely szerint a válaszadók többsége egyáltalán nem tervez a következő évben felújítási munkálatokat, miközben csupán minden ötödik válaszoló elégedett ingatlana jelenlegi állapotával. A lakosság harmada kizárólag állami támogatással tudna belevágni az építkezésbe vagy felújításba.

A 2023 őszén végzett reprezentatív kutatás szerint amíg a válaszadók több mint negyede (29%) tervez kisebb, 10 millió forint alatti összegből felújítani, addig közel kétharmaduk (63%) nem vágna bele felújítási munkálatokba 2024-ben. Legtöbben (32%) a közelmúltban kialakult gazdasági helyzetből fakadó anyagi nehézségeket nevezték meg döntő oknak az építkezés elmaradásakor. Továbbá magas volt (27%) azon válaszadók száma is, akik úgy értékelik, hogy alacsony havi bevételükből eredően nem engedhetik meg maguknak a felújítást vagy építkezést.

Forrás: GKI és Újház sajtóközlemény

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Építőipar

Kapcsolódó