Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Honnan érkezik a Paksi Atomerőmű fűtőanyaga?

Miről ír a VL novemberi száma?

2023. november 6. | VL online |  740 |

Honnan érkezik a Paksi Atomerőmű fűtőanyaga?

Jelenleg az Európai Unió öt tagállamában (Bulgáriában, Csehországban, Finnországban, Magyarországon és Szlovákiában) üzemelnek orosz típusú atomerőművi blokkok. Az elmúlt hónapokban számos hír érkezett arról, hogy Magyarországon kívül az összes érintett európai ország le kíván válni az orosz fűtőanyagról, s ennek érdekében különböző megállapodások is születtek az amerikai Westinghouse (illetve annak svéd leányvállalatával), valamint a francia Framatome cégekkel.

A Westinghouse Electric Sweden vezetésével indult el az a fejlesztési projekt, amelynek célja, hogy megteremtse az Európában működő VVER-reaktorok tüzelőanyag-ellátásának az orosszal szembeni alternatíváját. Lényeges azonban kiemelni, hogy jelenleg mindegyik érintett erőmű a Roszatom üzemanyagcége, a TVEL által gyártott fűtőelemeket használja.

A Moszkva melletti Elektrosztálban található gyárban idén januárban készült el a százezredik, VVER-440-es típusú atomreaktorok számára gyártott üzemanyag-kazetta, amelynek érdekessége, hogy a Paksi Atomerőmű megrendelésére készült. A VL novemberi számában ennek apropóján mutatjuk be a paksi fűtőanyag gyártásának folyamatát.

Emellett a VL november 7-én megjelent 2023/11. lapszámban szóba kerülnek a dinamikus tarifák, amelyek célja, hogy a felhasználókat a villamosenergia-rendszer számára kedvezőbb fogyasztói viselkedésre ösztönözze, de foglalkozunk egy látszólag egyszerű, mégis nagyon sok megoldási lehetőséget rejtő terület, a folyosók és közlekedők világításvezérlésének módjaival is, illetve a folyadék- és zagyszivattyúk megbízható működtetésével is.

A Villanyszerelők Lapja novemberi számát az előfiezetőink postai úton kapják meg a napokban, illetve elektronikusan is letölthető pdf-ben.

A novemberi lapszámunk olvasásához tartalmas kikapcsolódást kíván a szerkesztőség!

Kérem a VL-T, előfizetek!

Ízelítő a tartalomból:

  • Deme László: Az új atlétikai stadion díszvilágítása
  • Slezsák István: A dinamikus tarifák fajtái és alkalmazásuk a világban 1.
  • Szemán Róbert, Erdősi Csaba: Hézag a banki utalások rendjében
  • Ekler Attila: Világításvezérlés épületek mellékhelyiségeiben II. Folyosók és előterek
  • Egylakásos, kétvezetékes, digitális videókaputelefonok áttekintő táblázata
  • Szűcs Attila: Mesterséges intelligencia a biztonság világában
  • Hárfás Zsolt: Hogyan készül a Paksi Atomerőmű üzemanyaga?
  • Porempovics József: Szivattyúk váltott kapcsolása

Beleolvasok

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ElőfizetésPaksi AtomerőműVillanyszerelők LapjaVL