Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A naperőműves termelési csúcsok margójára

2023. március 7. | VL online |  1155 |

A naperőműves termelési csúcsok margójára

Az első napsütéses márciusi szombaton megdőlt a legutóbb február végén felállított országos rekordérték napenergia-termelésben. A déli csúcs idejében, március 4-én (a 11:45 és 12:00 közötti negyedórában) 2192 MW-os (előzetes) értékkel újabb rekord született a magyarországi ipari méretű, vagyis 50 kW feletti naperőműves kategóriában.

Az új érték 159 megawattal haladta meg a korábbi, 2023. február 21-én regisztrált 2033 MW-os szintet. Ráadásul a rekord 11:45 és 12:00 közötti negyedórás időintervallumában a – hétvégéken egyébként is alacsonyabb – rendszerterhelésünk mintegy 51%-át a naptermelés adta, míg a teljes megújuló termelés 56%-ot tett ki és mindemellett 551 megawattot exportáltunk.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez a rekord egy pillanatnyi érték, a leginkább napfényes időszakban, negyedórán át állt rendelkezésre, viszont a háztartási méretű erőművek termelését nem tartalmazza, ezekre vonatkozóan jelenleg nincsenek pontos mérések. Az ipari méretű (50 kW feletti) PV termelők beépített teljesítőképessége jelenleg 2630 MW, míg a háztartási méretűek (HMKE) mintegy 1632,3 megawattot tesznek ki.

Az új rekordól szóló híradások kiemelték, hogy a naperőművek 2192 megawattos csúcsteljesítménye meghaladta a Paksi atomerőmű teljes beépített kapacitását (2026,6 MW). Hogy mennyire félrevezető lehet, ha pillanatnyi termelési adatok alapján hasonlítunk össze egyes termelőket, jól szemlélteti a 2023. február 10-i, a korábbi napelemes termelési csúcs napjáról készült diagram.  

A hazai villamosenergia-termelés összetétele 2023. február 10-én.

Jól látszik a sárgával színezett részből, hogy a nap 24 órájából mennyi ideig és milyen mértékben állt rendelkezésre a napelemek által termelt energia. Ugyanez igaz arra is, hogy ezeken a napokon ugyan rövid ideig exportőrként viselkedünk, de a nap nagyrészében jelentős importra szorulunk.

2022-ben összességében 3269 olyan negyedórás időszak volt, amikor az import részaránya meghaladta a 40 százalékot. A Villanyszerelők Lapja március 14-én megjelenő 2023/3. számában részletesen fogunk foglalkozni a hazai villamosenergia-termelés és az áramfogyasztás tavalyi alakulásával.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÁramtermelésNapenergiaNaperőmű

Kapcsolódó