Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Itt a lakossági energiadíj-kalkulátor

2021. november 9. | VL online |  2801 |

Itt a lakossági energiadíj-kalkulátor

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) energiadíj-kalkulátora segít kiszámítani az éves lakossági áramfogyasztással járó költséget a várható éves fogyasztás ismeretében. Az egyetemes szolgáltatásban részesülő felhasználók az alkalmazás segítségével tudatosabbá tehetik a fogyasztásukat és kiszámíthatóbbá válik az éves megtakarítás.

A kalkulátor figyelembe veszi az energiadíjakat, a 2021. április 1-től érvényes rendszerhasználati és elosztói alapdíjakat is, és kiszámítja az elosztói területenként fizetendő éves díjakat.

Az éves fizetendő díjak ismeretével, előzetes kalkulációjával tervezhetővé válnak az éves megtakarítási célok, tudatosabbá tehető a villamos energia fogyasztás, és leellenőrizhetővé válnak a szolgáltató által küldött éves elszámoló számlák.

A tiszta energiahasználat, fenntartható környezet megvalósításának kulcskérdése, hogy képesek vagyunk-e a szemléletváltásra és az egyéni felelősség felvállalására. A MEKH a lakossági felhasználók tudatosságának növelésével szeretné elősegíteni ezt, hiszen csak tudatos fogyasztóként leszünk képesek aktívan cselekedni. A lakossági felhasználók részvétele nélkül pedig a fenntartható energiarendszerekbe való átmenet nem lehet sikeres.

Az egyetemes szolgáltatói árakról és a lakossági energiadíj-kalkulátorról ide kattintva olvashat részletesen.

Miből áll az egyetemes szolgáltatói ár?

Az egyetemes szolgáltatásban a villamos energiáért fizetendő teljes végfelhasználói ár 3 fő díjelemből tevődik össze. Az energia díj és a rendszerhasználati díj fogyasztásarányos, míg az elosztói alapdíj egy összegben, évente van megállapítva, és a havi számlákban egységesen elosztva.

Bár a díjelemek összetétele többször is módosult az utóbbi években, a teljes végfelhasználói ár gyakorlatilag 2014. január 1-e óta változatlan. Az árszintet a rezsicsökkentések végrehajtásáról szóló 2013. évi LIV. törvénnyel a kormány több ütemben csökkentette a 2012. december 31-i árhoz képest, és hatósági árként rögzítette.

 A villamos energia egyetemes szolgáltatásban fizetendő teljes ár egyes elemeit az alábbi díjelemek képezik:

  • Egyetemes szolgáltatói ár / energiadíj: az a díj, amelyet az elszámolási időszak alatt elfogyasztott villamos energia áraként kell megfizetnünk a fogyasztás arányában. Ez a villamos energia egyetemes szolgáltatási ára, azaz a termék ára.  Az egységnyi energia díjat Ft/kWh-ban adják meg.
  • Rendszerhasználati díj: A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által határozatban megállapított díjak elosztónként kerülnek meghatározásra, és a vezetékrendszer infrastruktúrájának működtetésével és egyensúlyának folyamatos fenntartásával kapcsolatos költségeket fedezi. A rendszerhasználati díjakat – úgy ahogyan az energia díjakat – a fogyasztás mennyiségétől függően kell megfizetni.
  • Alapdíj: A fogyasztás mennyiségétől függetlenül fizetendő díjelem. Az ellátó rendszerben akkor is merülnek fel költségek, ha a fogyasztó aktuálisan nem fogyaszt energiát (mérés, karbantartás stb.). Az ilyen, állandónak tekinthető költségek fedezetére szolgál az alapdíj, amely szintén elosztóként, éves szinten kerül megállapításra. Gyakorlatilag az alapdíj a szolgáltatás rendelkezésre állásának részbeni költségfedezetére szolgál.
 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÁramárEgyetemes szolgáltatóSzámla

Kapcsolódó