Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Díszvilágítási füzérek szabványa

2021. július 20. | VL online |  1167 |

Díszvilágítási füzérek szabványa

A Magyar Szabványügyi Testület 2021. július 1-jén az MSZ EN 60598 Lámpatestek sorozat két részének magyar nyelvű változatát tette közzé.

Az MSZ EN 60598-2-20:2015 Lámpatestek. 2-20. rész: Kiegészítő követelmények. Díszvilágítási füzérek (IEC 60598-2-20:2014) a soros, párhuzamos vagy soros/párhuzamos vegyes kapcsolású fényforrásokkal szerelt, legfeljebb 250 V tápfeszültségről működő, belső téri vagy szabadtéri használatra szánt díszvilágítási füzérek követelményeit határozza meg.

A rögzített vagy eltávolítható kiegészítőkkel, pl. díszítő- vagy dekorációs elemekkel ellátott díszvilágítási füzéreket úgy kell tekinteni, hogy e szabvány hatálya alá tartoznak. A dugaszolható típusú lámpafoglalatokkal szerelt díszvilágítási füzérekre e szabvány megfelelő követelményei vonatkoznak.

Az olyan lámpatest-kombinációk esetén, amelyek „kötélvilágítókat” (ismertebb nevükön zárt díszvilágítási füzéreket) tartalmaznak, az MSZ EN 60598-2-21:2015 Lámpatestek. 2-21. rész: Kiegészítő követelmények. Zárt díszvilágítási füzérek (IEC 60598-2-21:2014) szabvány alkalmazandó.

Soros vagy soros/párhuzamos kapcsolású lámpákat tartalmazó díszvilágítási füzér például a karácsonyfafüzér. Párhuza-mosan kapcsolt lámpákat tartalmazó díszvilágítási füzér például a sípályák vagy sétányok megvilágítására használt füzér. A nem szabványosított lámpákat (pl. dugaszolható típusú lámpákat) tartalmazó díszvilágítási füzérek esetén a lámpákat a díszvilágítási füzér részének kell tekinteni, és következésképpen be kell vonni a vizsgálatba.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

DíszvilágításSzabványok

Kapcsolódó

Kábel- és vezetékrendszerek

Kábel- és vezetékrendszerek

MSZ HD 60364-5-52 Kisfeszültségű villamos berendezések – A villamos szerkezetek kiválasztása és szerelése