Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Fókuszban a lakástüzek

Tejesdobozokon kampányol az Országos Tűzmegelőzési Bizottság

2021. július 13. | VL online |  1435 |

Fókuszban a lakástüzek

Az idei év első felében csaknem 4000 lakástűz volt Magyarországon, azaz nagyjából 69 percenként kigyulladt egy otthon. A tűzesetek egy része sajnos tragikus kimenetelű volt, számos sérüléssel járó eset mellett átlagosan minden ötödik nap a tűz vagy a füst áldozatává vált egy-egy honfitársunk.

A lakástüzek megelőzésére indított közös tájékoztató kampányt az Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB) és az Alföldi Tej Kft., melynek tejesdobozain olvasható a fő üzenet.

A lakástüzek során összesen 47 000 négyzetméternyi otthon vált a tűz martalékává, gyakorta olyan mértékű kár keletkezett, hogy az otthonok lakhatatlanná váltak. Az idei lakástüzek nagy számához hozzájárult a hideg tél és a hűvös tavasz, valamint a pandémia miatti járványügyi korlátozás, amelynek köszönhetően a magyar lakosság jelentős része jóval több időt töltött otthonában a megszokottnál. A home office és az online oktatás hónapjaiban sokkal több műszaki eszközt használt mindenki, és sok esetben a régi elektromos vezetékek nem bírták a megnövekedett terhelést. Nemcsak a túlterhelt hálózat vezetett lakástűzhöz, hanem a tűzhelyen felejtett étel, a cigaretta vagy más dohánynemű felelőtlen használata, nyílt láng figyelmetlen kezelése, de sokszor elég volt a lakástűzhöz az elavult fűtési rendszer is. A tűzesetek leggyakoribb kiindulási helye a konyha, illetve a hálószoba és a nappali volt.

Szerencsére a lakástüzek kis odafigyeléssel és legalább egy, de inkább több füstérzékelő használatával könnyedén megelőzhetők, pár ezer forintos beruházással életeket és milliós értékeket lehet megmenteni. A kéménytüzek is jelentős számban veszélyeztetik otthonunkat, amelyeket megfelelő tüzeléssel és a kémények rendszeres ellenőrzésével, tisztításával el lehet kerülni.

Az Alföldi Tej Kft. és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság keretein belül működő Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB) 2020 decemberében kötött megállapodást arról, hogy 2021 folyamán négy témában – szén-monoxid-mérgezés, erdőtüzek, lakástüzek, illetve fűtési időszakban a lakás- és kéménytüzek megelőzése – fognak közösen kampányolni. Az év folyamán összesen mintegy 12 millió tejesdobozon lesz látható a tűz- és szén-monoxid-mérgezés veszélyeivel kapcsolatos figyelemfelhívás.

A megállapodás részeként most az OTB az Alföldi Tej Kft. „Magyar Tej 2,8% ESL” tejesdobozain hívja fel a vásárlók figyelmét a lakástüzek megelőzésére, valamint a füstérzékelők hasznosságára. A tejesdobozok július közepétől országosan a legtöbb áruházlánc polcain elérhetők lesznek. A mintegy 3 hónapra tervezett kommunikációs kampány ideje alatt mintegy 3 és fél millió tejesdoboz hirdeti majd a lakástüzek elleni védekezés módszereit, szabályait.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

TűzvédelemTűzveszély

Kapcsolódó

Tűz a fogyasztásmérő előtt

Tűz a fogyasztásmérő előtt

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 3.