Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Jönnek az új rendszerengedélyes fogyasztásmérőhelyek

2021. június 4. | VL online |  4171 |

Jönnek az új rendszerengedélyes fogyasztásmérőhelyek

Mérföldkőhöz érkezett a hazai villamos szakma, hiszen az E.ON, ELMŰ, ÉMÁSZ, MVM és a MEE VET, valamint az érintett villamossági gyártók együttműködésének köszönhetően, 2021. szeptember 1-től egységesen meg fognak újulni a rendszerengedélyes fogyasztásmérő-szekrények.

A korábbi elvárások szerint érvényes rendszerengedéllyel rendelkező direkt fogyasztásmérő-szekrényeket 2021. augusztus 31-ig beadott igénybejelentések esetén még fel lehet használni. A bevezetés ütemtervét, a rendszerengedélyek területi érvényességét és a fogyasztásmérőhelyeket érintő változásokat a témában írt cikkünkben foglaljuk össze.

Az elektromos eredetű tűzeseteket bemutató cikksorozatunkban eddig főleg a villamos hálózat mérő előtti szakaszával foglalkoztunk. Eközben persze megkerülhetetlen egyes melegedést okozó helyek bemutatása, vagyis az olvasó egyre több hasonló esettel fog az írásokban találkozni. Ezzel is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a rendszer más-más részeiben sokszor nagyon hasonló hibák fordulnak elő és hasonló folyamatok okozzák a gyulladást.

Számos véleményt hallani nap mint nap, ahol az atomerőművi teljesítményt összevetik a naperőművekben megtermelt teljesítménnyel, pedig ezeket nem lehet összehasonlítani, azaz 1 MW naperőművi kapacitás nem egyenlő 1 MW atomerőművi kapacitással. Ráadásul az ösztönzők hatására egyre nagyobb számban létesülő napelemparkok kapcsán sokan azt a téves következtetést vonják le, hogy ezeknek köszönhetően kevesebb erőművi kapacitásra lesz szükség a villamosenergia-rendszerben. Hogy ez mennyire nincs így, az kiderül a témának szentelt cikkünkből.

A júniusi számunk olvasásához tartalmas kikapcsolódást kíván a szerkesztőség.

BELEOLVASOK

Június 7-én jelent meg a VL 2021/6. lapszáma!

Ízelítő a tartalomból:

  • Kovács László: Új rendszerengedélyes fogyasztásmérőhelyek bevezetési ütemterve és a változások ismertetése
  • Király András: Ég a vezeték a falban. Fogyasztói hálózatok falban és falon kívül
  • Hárfás Zsolt: Jöjjenek a napelemek, de ésszel!
  • 1 kVA-es, vonali-interaktív szünetmentes áramforrások áttekintő táblázata
  • Czövek Endre: Szünetmentes áramforrásokról általánosságban
  • Rátai Attila: MSZ HD 60364-5-52 Kisfeszültségű villamos berendezések. Kábel- és vezetékrendszerek
  • Porempovics József: Variációk közös világításvezérlésre
  • Fülöp Miklós: Jelentős összeköttetéssel bővült a hazai villamosenergia-rendszer

Legyen Ön is a VL előfizetője!

4000 előfizető nem téved!

Egy nyomtatott kiadvány nem létezhet előfizetők nélkül, így a mi célunk is az, hogy minél több, a szakmáját szerető, a munkájára igényes villanyszerelőt, az épületvillamossági területen dolgozó szakembert tudhassunk az olvasóink között. Ha Ön is egy ilyen kolléga, akkor szavazzon nekünk bizalmat és a VL-re való előfizetéssel fejezze ki a szakma iránti elkötelezettségét. A VL előfizetési díja egy évre 6500 Ft, amit akár azonnal, bankkártyával is kiegyenlíthet. Ezért az összegért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, ami azt jelenti, hogy egy szám mindössze 650 Ft-ért kerül a postaládájába. Mit kapunk manapság ennyi pénzért? A napi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai ismereteket biztosan nem!

ÉRDEKEL →

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÁramszolgáltatóElosztószekrény