Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Nyilvántartásba kerültek az első aggregátorok

Új szereplők az energiapiacon

2021. május 7. | VL online |  1295 |

Nyilvántartásba kerültek az első aggregátorok

A hazai energiapiac fejlődésének újabb szakaszához érkeztünk: az aggregátorok segítségével a most még végfelhasználóként definiált háztartási áramfogyasztók is aktív szereplőivé válhatnak a piacnak.

A „Tiszta energia minden európainak” uniós jogszabálycsomag átültetéseként 2021. január 1-jével hatályba lépett hazai törvénymódosítások új szereplők belépését tették lehetővé a villamosenergia-piacon. Ezek az energiaközösségek és az aggregátorok, melyek nyilvántartását és felügyeletét a MEKH végzi. A hivatal ezek közül elsőként két aggregátor szervezet nyilvántartásba vételét hagyta jóvá.

A megújuló energiaforrások és az okos technológiák terjedésével a villamosenergia-piacon egyre több kisméretű szereplő jelenik meg. Ilyenek például a háztartások, a társasházak vagy kisvállalat szektor, amelyek már nem csak fogyasztóként, hanem egyre gyakrabban termelőként is megjelennek a piacon.

Horváth Péter János, a hivatal elnöke elmondta, hogy az aggregátorok az ő piacra lépésüket segíthetik elő. A kisméretű, önmagukban gyenge szereplők termelésének és fogyasztásának összefogása révén az aggregátor egy nagyobb portfóliót hozhat létre, melyen keresztül ezek a résztvevők is eljuthatnak a villamosenergia-tőzsdére, a rendszerszintű szolgáltatások vagy a villamosenergia-piac más részpiacaira, mint például a rugalmassági piac. Az aggregátorok segítségével a most még többnyire végfelhasználóként definiált háztartási áramfogyasztók is aktív szereplőivé válhatnak a rendszernek – tette hozzá a MEKH elnöke.

Horváth Péter János kiemelte, hogy az új szereplők belépésével a hazai energiapiac fejlődése újabb szakaszhoz érkezett. Egy olyan rendszer felé haladunk, amely fogyasztó- és klímabarát, eleget tesz az ellátásbiztonság követelményeinek, és folyamatosan képes innovatív megoldások integrálására.

A MEKH-hez februárban és márciusban érkeztek az első kérelmek melyek célja az aggregátor szervezetek nyilvántartásba vétele volt. A hivatal a benyújtott dokumentumokat megvizsgálta, kiadta a szükséges határozatokat, és az első két kérelmezőt 2021. április 27-én aggregátorként nyilvántartásba vette.

Az aggregátorok – várhatóan bővülő – listája elérhető a MEKH honlapján.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

áramfogyasztásÁramtermelésÁtviteli hálózat

Kapcsolódó