Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szorít az idő, ha támogatott napelemeket szeretne a lakosság!

2021. január 28. | támogatott cikk |  1691 |

Szorít az idő, ha támogatott napelemeket szeretne a lakosság!

Gyorsabb lebonyolításra ösztönzi a támogatást igénylő, napelemes családokat az Otthonfelújítási Program december 22-én közölt módosítása.

Karácsony előtt sokkolta a támogatást váró, lakossági napelempiacot a módosítás. A 641/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet első fele egy kedvező hitelkonstrukciót tartalmaz, azon családok számára, akik szeretnének élni az 50% támogatással, azonban nincs önerejük a megvalósításhoz. A Magyar Állam számukra egy kedvező hitelkonstrukciót állított össze. Azonban, a rendelet második fele a novemberben megjelent leírást módosította, amivel néhányan még ma sincsenek tisztában, ezért érdemes villanyszerelőként rákérdezni megrendelőinkre, hogy mennyire vannak tisztában a kiírással, illetve annak módosításával. Cikkünk segít eligazodni a villamos szakemberek számára, hogy naprakész információval szolgálhassanak.

A módosítás egyik eleme, hogy a támogatott fotovoltaikus rendszerekkel, az eddig megszokott szaldóelszámolás helyett, már csak úgynevezett „bruttó” elszámolási módozatra szerződhetnek az áramszolgáltatókkal.  A módosítást sokan sokféleképpen értelmezték, azonban talán a MÁK (Magyar Államkincstár) állásfoglalása a legfontosabb a kifizetés szempontjából:

„Napelemes rendszerrel kapcsolatos módosítás

Azokra a napelemes rendszerekre, amelyek esetén a villamosenergia-vásárlási szerződés 2021. július 1-je előtt kerül megkötésre, még a szaldós elszámolás vonatkozik még akkor is, ha a támogatási kérelmet a felújítási munkálatok végén, 2021. június 30. után nyújtják be. Ebben az esetben nem kell majd csatolni a kérelemhez a Rendelet – 2021. július 1-je után hatályba lépő – 9. § (3) bekezdés u) pontja szerinti dokumentumokat, de szükséges lesz a kivitelező azon nyilatkozata (a 9. § (3) bekezdés s) pontja alapján), miszerint az anyagköltség és a vállalkozói díj összesítve a 450 000 Ft/kWp összeget nem haladja meg.”

Tehát 2021. 06. 30-ig szerződve még maradhatnak a támogatott rendszerek is szaldóban. Az új elszámolási rendszer kialakítása még jelen pillanatban is zajlik ( a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség is várja az erre vonatkozó javaslatokat). Emiatt a még kialakítás alatt lévő „bruttó” elszámolási rendszerre történő szerződések sem valósíthatóak meg. Emiatt a 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet 6§ (i) pontja szerint, tehát a szolárrendszert építtetők kaptak 6 hónap haladékot, hogy megvalósíthassák napelemes álmaik és az 50% támogatás felvétele után is szaldóban maradhassanak.

Ezek szerint, aki az év elején be tudja adni az igénybejelentését, és elindítja az áramszolgáltatójánál az engedélyeztetést, most még jó eséllyel be is tudja június 30-ig fejezni a rendszerét, aminek az utolsó előtti pontja a villamosenergia-vásárlási szerződés megkötése (az utolsó az ad/vesz mérő felhelyezése). Békeidőkben az engedélyeztetés 2-3 hónap alatt lezajlik, azonban most a megnövekedett érdeklődés miatt számítani lehet csúszásokra, úgyhogy tessék sietni!

Hogyan néz ki pontokba szedve egy napelemes engedélyeztetés (ELMŰ/ÉMÁSZ területen)

  1. Igénybejelentés az ügyfél részéről, mely tartalmazza a rendszer paramétereit, tulajdoni adatokat.
  2. MGT (Műszaki Gazdasági Tájékoztató) a szolgáltatótól, a megvalósíthatóság feltételeiről.
  3. Csatlakozási dokumentáció az ügyfél részéről (egyvonalas tervrajz és szakmai jellege miatt inkább a kivitelező/tervező részéről).
  4. Jóváhagyás a szolgáltató részéről – hivatalosan itt kezdődhet meg a telepítési munka.
  5. Készre jelentés az ügyfél/ kivitelező részéről.
  6. Hálózathasználati és Hálózatcsatlakozási szerződések aláírása.
  7. Ad/vesz mérő felhelyezése.

Természetesen a támogatás feltétele az első félévben megkötött szerződés a szolgáltatóval. Ezért abban az esetben, ha valaki még további egyéb felújítást is végez, azaz csak a határidő után nyújtja be a kérelmet, még ugyan úgy támogatva lesz, ha be tudja mutatni a június 30. előtti keltezésű szolgáltatói szerződését.

Szóval nincs késő, de a módosításnak van egy másik fontos eleme. Nevezetesen, hogy a rendszer 1 kWp-re vetített ára nem haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft-ot. Érdekesség, hogy az elmúlt években kifutott MFB hitelekben ez a felső értékhatár még nettó érték volt.

Mit jelent a Ft/kWp?

Konkrétan a napelemek összteljesítményét kell figyelembe venni és a teljes rendszerárat ezzel a teljesítménnyel elosztani, és bízni benne, hogy a kereskedő valóban kedvező ajánlatot tett nekünk és az eredmény 450 000 Ft/kWp egységár alatt lesz. Ez egyébként a nagyobb rendszerek esetében nem kihívás, azonban az egyfázisú, kisebb 2-3-4kWp méretű rendszereknél komoly fejtörést okoz a kivitelezőknek a rendelet szerinti érték alatt tartani az árat.

„Mi történik, ha az anyagköltség és a vállalkozói díj összesítve meghaladja a 450.000 Ft/kWp összeget?
Az elszámolandó számla nem tartalmazhat a fajlagos költségkorlát feletti összeget, a 450.000 Ft/kWp feletti összegről benyújtott számlák teljes egészében elutasításra kerülnek.” (Forrás: allamkincstar.gov.hu)

Az elszámoláshoz, szerződéshez és kérelem benyújtáshoz szükséges dokumentumok már elérhetőek a MÁK honlapján is.

A Nordinova Energy Kft. nagykereskedelmi kínálatában, fotovoltaikus rendszerekhez, TIER1 minősítésű Ulica Solar napelemeken túl, fűtés elektrifikáláshoz szükséges termékek is találhatóak. Illetve a Construmán működés közben is kipróbálhatóak.

Legyen Viszonteladónk!

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Megújuló energetikaNapelem

Kapcsolódó