Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A kábeltartó-szerkezet jelentősége

2020. december 8. | VL online |  1608 |

A kábeltartó-szerkezet jelentősége

Még a szakemberek egy jelentős része is csak az elektromos rendszer passzív részeként tekint a kábelekre, ami azon kívül, hogy lehetőséget biztosít feszültség, illetve áram továbbítására, tulajdonképp „nem csinál semmit”.

Ez persze önmagában sem kevés, különösen akkor, ha ezt a feladatot speciális környezeti feltételek esetén kell ellátnia. Szintén viszonylag kevesekben tudatosul, hogy a kábelrendszer, vagyis a kábelek és kábeltartó-szerkezetek együttesének kialakítása visszahat arra a villamos rendszerre, amelynek részét képezi. Ez pedig azt jelenti, hogy a kábeltartó-szerkezet kialakítása nem csak a kábelek mechanikai védelmében, hanem a zavarvédelemben és a tűzvédelemben is jelentős szerepet játszik, amint az a témában írt, a decemberi számunkban olvasható cikkünkből is kiderül.

A társasházakban jelentkező többletigények teljesítése nem egyszerű feladat, hiszen az ügyfél azt szeretné, ha a bővítés gyorsan, zökkenőmentesen és minél olcsóbban történne meg. Ugyanakkor a gyakorlatban tapasztalható kaotikus helyzetek, a vonatkozó előírások és követelmények, valamint a piaci verseny jelentős kihívás elé állítja a szakembereket. Cikkünkben a villanyszerelő kollégákat segítő szempontokat – mint javasolt eljárási szabályokat – egy gyakorlati példán keresztül foglaljuk össze.

A VL 183. számának tartalmából: 

  • Benyák László: Társasházakban jelentkező többletigények teljesítése
  • Kruppa Attila: Kábeltartó-szerkezetek létesítésének néhány szempontja
  • Balogh Zoltán: Fűtés és hűtés KNX-rendszerrel II.
  • 125-230 mm-es átmérőjű falhoronyvágók áttekintő táblázata
  • Kozma László: Megfelelés a MEKH rendeletnek
  • Karácsonyi nyereményjáték
  • Porempovics József: Kontaktkutatás
  • Rátai Attila: MSZ HD 60364-4-42 – Kisfeszültségű villamos berendezések – Biztonság – Hőhatások elleni védelem

Legyen Ön is a VL előfizetője!

Egy nyomtatott kiadvány nem létezhet előfizetők nélkül, így a mi célunk is az, hogy minél több, a szakmáját szerető, a munkájára igényes villanyszerelőt, az épületvillamossági területen dolgozó szakembert tudhassunk az olvasóink között. Ha Ön is egy ilyen kolléga, akkor kérjük, szavazzon nekünk bizalmat és a VL-re való előfizetéssel fejezze ki a szakma iránti elkötelezettségét. A VL előfizetési díja egy évre 6500 Ft, amit akár azonnal, bankkártyával is kiegyenlíthet. Ezért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, ami azt jelenti, hogy egy szám mindössze 650 Ft-ért kerül a postaládájába. Mit kapunk manapság ennyi pénzért? A napi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai ismereteket biztosan nem!

ÉRDEKEL

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Előfizetés

Kapcsolódó