Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Az almérők kötelező telepítéséről

| |  1628 |

Az almérők kötelező telepítéséről

Az almérőknek a váltóáramú hatásos fogyasztást kell tudni mérni és ezeket az értékeket negyedóránként tárolni kell vagy egy adatgyűjtő rendszerbe továbbítani.

2020. január 16-án megjelent egy rövid, kétoldalas, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által jegyzett rendelet az almérők telepítéséről. A rendelet amennyire tömör, annál jobban forgatja fel azon szervezetek életét, amelyekre vonatkozik. Rövid határidőket és komoly követelményeket támaszt az érintett cégekkel szemben, adott esetben jelentős költségek elé állítva azokat. A törvényalkotó szándéka egyértelmű, ami végeredményben még a kötelezett cégek érdekeit is szolgálja, azonban nem könnyű most ezen vállalatok helyzete, mert intézkedni és beruházni kell, szinte azonnal. De mi is ez a rendelet, kire vonatkozik, és mi a teendője a kötelezett szervezeteknek? Ezeket a kérdéseket járjuk körül a novemberi Villanyszerelők Lapjában induló cikksorozatunkban.

Az új létesítésű családi házak hálózatra csatlakoztatásához az esetek jelentős részében földkábeles csatlakozást igényelnek az ügyfelek. A csatlakoztatás követelményeit a májusi lapszámunkban már részleteztük, de a nagyszámú érdeklődésre tekintettel a VL 182. számában folytatjuk a témát gyakorlati szemmel, ezúttal a földre telepített fogyasztásmérőhelyek alkalmazhatóságát véve górcső alá.

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálat – új fogalom jelent meg az 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet módosításában. Izgatottan várjuk a további fejleményeket. Azt már most is tudjuk, hogy az új fogalom a villamos berendezés teljes körű felülvizsgálatát jelenti és jelenleg ezt az MSZ HD 60364-6:2017 alapján végezhetjük. Ez magában foglalja az MSZ HD 60364 sorozat összes lapjának ismeretét és alkalmazását a felülvizsgálatoknál – a témának szentelt, novemberi lapszámban olvasható cikkünkben elkezdjük ezek részletes ismertetését.

Előfizetek

A VL 182. számának tartalmából: 

  • Kruppa Attila: Tények és tévhitek a túlfeszültség-védelemmel kapcsolatban
  • Kozma László: MEKH rendelet az almérők telepítéséről
  • Benyák László: Földre telepített fogyasztásmérőhelyek alkalmazhatósága
  • DIN-sínre szerelhető lépcsőházi automaták áttekintő táblázata
  • Rátai Attila: MSZ HD 60364-4-42 – Kisfeszültségű villamos berendezések – Biztonság – Hőhatások elleni védelem
  • Porempovics József: Kézi vezérlések másként
  • Hárfás Zsolt: Valóság kontra álomvilág
  • Barcsi Tamás: Behatolásjelző rendszerek: dokumentáció

Beleolvasok

Legyen Ön is a VL előfizetője!

Egy nyomtatott kiadvány nem létezhet előfizetők nélkül, így a mi célunk is az, hogy minél több, a szakmáját szerető, a munkájára igényes villanyszerelőt, az épületvillamossági területen dolgozó szakembert tudhassunk az olvasóink között. Ha Ön is egy ilyen kolléga, akkor kérjük, szavazzon nekünk bizalmat és a VL-re való előfizetéssel fejezze ki a szakma iránti elkötelezettségét. A VL előfizetési díja egy évre 6500 Ft, amit akár azonnal, bankkártyával is kiegyenlíthet. Ezért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, ami azt jelenti, hogy egy szám mindössze 650 Ft-ért kerül a postaládájába. Mit kapunk manapság ennyi pénzért? A napi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai ismereteket biztosan nem!

ÉRDEKEL

ElőfizetésMEKH rendeletVillanyszerelésVillanyszerelők Lapja

Kapcsolódó