Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Júliustól kötelező az MSZ HD 60364-4-41:2018 alkalmazása

2020. június 11. | VL online |  16 041 |

Júliustól kötelező az MSZ HD 60364-4-41:2018 alkalmazása

A koronavírus-járvány alapjaiban változtatta meg az elmúlt hónapokban az életünket és bizony elképzelhető, hogy hosszú távon is jelentős változásokkal számolhatunk.

Az nyilvánvaló, hogy a világjárványhoz hasonló, mindenkit érintő problémák, mint amilyen a klímaváltozás ügye is, csakis globális összefogással oldhatók meg. Azonban pont a vírusjárvány szolgált egy fontos tanulsággal, hogy kritikus helyzetekben mindenekelőtt magunkra számíthatunk, hiszen minden ország számára a saját biztonsága és a saját lakosságának ellátása a legfontosabb. Ebből a nézőpontból az elektromos energia rendelkezésre állásának kérdése is más megvilágításban látszik. Az lenne a megnyugtató, ha a hazai elektromosenergia-fogyasztás kielégítéséhez szükséges erőművi kapacitás Magyarországon állna rendelkezésre, ezáltal minimalizálva az importszükségletünket – vezércikkünk ezt a kérdést járja körül.

A legutóbbi három lapszámunkban az EPH-bekötés szükségességének elbírálásához adtunk útmutatót és ismertettük a különböző EPH-kat, a velük kapcsolatos tudnivalókat. A sor végére a kiegészítő védő egyenpotenciálú összekötés maradt – ezzel zárjuk a témakört.

MSZ HD 60364-4-41:2018

Megjelent és ez év közepétől kötelezővé válik az MSZ HD 60364-4-41:2018 alkalmazása.  (Az MSZ HD 60364-4-41:2007 és MSZ HD 60364-4-41:2007/A11:2017 helyett, amelyek 2020. 07. 07-ig érvényesek.) Mivel a szabvány követelményei fontosak a mérnökök, a villanyszerelők és felülvizsgálók számára, ezért egy most útjára induló cikksorozatban részletesen tárgyalni fogjuk azokat, felhívva a figyelmet a 2007-es laphoz képest tapasztalható változásokra.

Ha nem akar lemaradni az MSZ HD 60364-4-41:2018 szabványról szóló cikkeinkről, akkor fizessen elő a VL szaklapra!

Júniusi számunk olvasásához kellemes kikapcsolódást kíván a szerkesztőség!

Miről ír a Villanyszerelők Lapja júniusi száma?

  • Hárfás Zsolt: A világjárvány tanulságai
  • Kruppa Attila: Elektromosautó-töltők túlfeszültség-védelme
  • Balogh Zoltán: Árnyékolóvezérlés KNX-szel
  • EPH-bekötés szükségességének elbírálása – Kiegészítő védő egyenpotenciálú összekötések
  • 230 V-os, moduláris csengők áttekintő táblázata
  • Porempovics József: Öntözővezérlés és kertvilágítás
  • Benyák László: Egy ingatlan, több csatlakozás – Tűzeseti lekapcsolások
  • Barcsi Tamás: Gyengeáramú megrendelések az erősáramú projektek világában – Érzékelők elhelyezése
  • Rátai Attila: MSZ HD 60364-4-41 áramütés elleni védelem

Legyen Ön is a VL előfizetője!

Egy nyomtatott kiadvány nem létezhet előfizetők nélkül, így a mi célunk is az, hogy minél több, a szakmáját szerető, a munkájára igényes villanyszerelőt, az épületvillamossági területen dolgozó szakembert tudhassunk az olvasóink között. Ha Ön is egy ilyen kolléga, akkor kérjük, szavazzon nekünk bizalmat és a VL-re való előfizetéssel fejezze ki a szakma iránti elkötelezettségét. A VL előfizetési díja egy évre 6500 Ft, amit akár azonnal, bankkártyával is kiegyenlíthet. Ezért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, ami azt jelenti, hogy egy szám mindössze 650 Ft-ért kerül a postaládájába. Mit kapunk manapság ennyi pénzért? A napi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai ismereteket biztosan nem!

ÉRDEKEL

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

DokumentálásElőfizetésMSZ HD 60364VillanyszerelésVillanyszerelők Lapja

Kapcsolódó