Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Milyen EPH-k vannak és milyen követelmények vonatkoznak rájuk?

| |  6395 |

Milyen EPH-k vannak és milyen követelmények vonatkoznak rájuk?

A VL márciusi számában kezdtük el az egyenpotenciálra hozó hálózattal kapcsolatos ismereteink frissítését, amelyre azért van szükség, mert a villanyszerelési szakma e területét számos indokolatlan elvárás és széles körben elterjedt tévhit szegélyezi.

Milyen EPH-kal találkozhatunk?

 1. Fő EPH (védőegyenpotenciálú összekötés),
 2. kiegészítő EPH (kiegészítő védőegyenpotenciálú összekötés),
 3. földeletlen helyi EPH (földeletlen helyi egyenpotenciálú összekötés),
 4. földeletlen egyenpotenciálú összekötés,
 5. villámvédelmi EPH,
 6. zavarszűrés miatti EPH.

Milyen szabványok, követelmények és előírások vonatkoznak a területre?

 • Régen: MSZ 172-1-86, MSZ 1600 sorozat vonatkozó lapjai, KLÉSZ.
 • Nem annyira régen: MSZ HD 60364-4-41:2007 (még pár hónapig érvényben), MSZ HD 60364-5-24:2007, MSZ HD 60364-7-701:2007.
 • Jelenleg: MSZ HD 60364-4-41:2018, MSZ HD 60364-5-54:2012, MSZ HD 60364-7-701:2007.

Sokféle okból lehet szükség EPH-ra. De ha egy telekommunikációs berendezés EMC zavarszűrés miatti EPH-vezetékét és egy fő EPH-vezetéket összekötnénk, akkor abból meghibásodás vagy téves működés is bekövetkezhetne. Az újabb szabványok törekszenek különválasztani a különböző területeket és arra buzdítanak, hogy a tervezésnél, kivitelezésnél minden terület egyedi követelményeit határozzuk meg, de vegyük figyelembe a többi terület érintettségét is.

Például minél jobban kiterjesztjük az áramütés elleni védekezés EPH-zott szerkezeteinek fizikai határait, annál inkább szükségessé válhat a villámvédelmi EPH-ba való bekötés is. Másik példa: kettős vagy megerősített szigetelés védelmi módú szerkezeteket tilos fő EPH-ba bekötni, azonban például zavarszűrés miatt kötelező lehet. Itt is a különböző – elvileg egymásnak ellentmondó – követelmények összehangolására van szükség.

A fentiekből is láthatjuk: az, hogy a terven van egy tévesen EPH-kapocsnak nevezett fő földelő kapocs és annyi van ráírva, hogy bejövő vezetékek bekötése – már régen nem elég.

A fent felsorolt EPH-kat a Villanyszerelők Lapja 2020/4. számában olvasható cikkünkben egyenként végigvesszük, és kielemezzük a velük kapcsolatos tudnivalókat.

A borítókép jól illusztrálja a kivitelezők fejében uralkodó totális zürzavart.
Fotó: Balog Attila

Április 14-én megjelent a Villanyszerelők Lapja 176. száma

Ízelítő a tartalomból:

 • Benyák László: Háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakoztatása
 • Parádi Ervin: Robbanásbiztonság-technika: tárgyi feltételek II.
 • Hárfás Zsolt: Jövőbe mutató technológiák
 • Falra szerelhető, 3 fázisú, 22 kW-os háztartási elektromosautó-töltőállomások áttekintő táblázata
 • Kozma László: Elektromosautó-töltőállomások kiválasztási szempontjai
 • Rátai Attila: EPH-bekötés szükségességének elbírálása II.
 • Porempovics József: Alternatív és keresztváltó kapcsolások időzítése
 • Barcsi Tamás: Gyengeáramú megrendelések az erősáramú projektek világában

Legyen Ön is a VL előfizetője!

Egy nyomtatott kiadvány nem létezhet előfizetők nélkül, így a mi célunk is az, hogy minél több, a szakmáját szerető, a munkájára igényes villanyszerelőt, az épületvillamossági területen dolgozó szakembert tudhassunk az olvasóink között. Ha Ön is egy ilyen kolléga, akkor kérjük, szavazzon nekünk bizalmat és a VL-re való előfizetéssel fejezze ki a szakma iránti elkötelezettségét. A VL előfizetési díja egy évre 6500 Ft, amit akár azonnal, bankkártyával is kiegyenlíthet. Ezért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, ami azt jelenti, hogy egy szám mindössze 650 Ft-ért kerül a postaládájába. Mit kapunk manapság ennyi pénzért? A napi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai ismereteket biztosan nem!

Érdekel

Legyen Ön is előfizetőnk!

Független épületvillamossági szaklapként a hiteles szakmai újságírást tűztük zászlónkra. Előfizetésével kifejezheti elkötelezettségét az épületvillamosság és a minőségi újságkészítés iránt, egyúttal a mi munkánkat is támogatja. Az előfizetésre több konstrukciót kínálunk, hűséges olvasóinkat pedig kedvezményrendszerrel támogatjuk.

Érdekel az előfizetés

EPH

Kapcsolódó