Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Megcsináltuk a koronavírus-gyorstesztet!

| |  3390 |

Megcsináltuk a koronavírus-gyorstesztet!

Koronavírus-szűrést csináltunk egy budapesti szerelvényboltban. Minden alkalmazottól és egy éppen vásárló szerelőtől is vért vettünk egy olyan teszthez, amely azt mutatja meg, vannak-e az alany vérében olyan antitestek, amelyeket szervezete a koronavírus elleni immunválaszként termelt. 

A villanyszerelők akkor is dolgoznak, amikor a legtöbben karanténban élnek, hiszen a mi munkánk nem végezhető „home office”-ban. Ezért a villanyszerelők folyamatos fertőzésveszélynek vannak kitéve. Az általunk kipróbált koronavírus-gyorsteszt nem helyettesíti a biztonsági óvintézkedéseket és az ajánlott egészségügyi protokollt, de információt, és gyanú esetén iránymutatást adhat, hogy érdemes-e komolyabb egészségügyi eljárást kezdeményezni.

Nézze meg a videót, ahol bemutatjuk, hogyan kell használni a koronavírus-gyorstesztet!

Szerda délután érkeztek meg a szerkesztőségbe a gyorstesztek, amelyek a forgalmazó szerint képesek a vérből kimutatni, hogy a vizsgált személy immunrendszere reagált-e már a koronavírus-fertőzésre. A közelmúltban több cikkben is megkérdőjelezték ezeknek a gyorsteszteknek a hatékonyságát, de olyan vélemények, tanulmányok is napvilágot láttak, amelyek szerint egyes országokban az ismert fertőzések akár nyolcvanszorosa is lehet azok száma, akik elkapták a koronavírust. Több országban, ahogy nálunk is vannak olyan magánegészségügyi intézmények, amelyek nyújtanak szűrővizsgálatokat, és a hazai kereskedelemben is már napok óta kínálnak otthoni szűrésre alkalmas teszteket.

Úgy gondoltuk, megnézzük, hogyan is kell ezeket az otthoni gyorsteszteket használni és megvizsgáltuk mire is jók igazából. Természetesen a kiadónk munkatársai nem rendelkeznek egészségügyi képesítéssel, így nem az volt a célunk, hogy a teszteket minősítsük, de mivel ez a termék magánforgalomban mindenki számára elérhető Magyarországon, szerettük volna elsőként kipróbálni őket, és ezzel egy kis felhasználói ismeretet átadni.

Mire jó és mire nem?

A kereskedelemben kapható tesztek különböznek azoktól, amelyeket a közegészségügyben végeznek. Utóbbiak a vírus jelenlétét mutatják ki az ember szervezetében, míg a bárki által megvásárolható tesztek csupán azt képesek jelezni, hogy a vizsgált személy immunrendszere elkezdett-e olyan ellenanyagokat termelni, amelyekkel a szervezet az új típusú koronavírus ellen veszi fel a küzdelmet. A fertőzés megjelenése után a szervezet először úgynevezett IgM antitesteket kezd termelni. Később megjelennek az úgynevezett IgG antitestek is, amelyek már bizonyos fokú védettséget jeleznek a fertőzéssel szemben. Tényleges védettséget, a betegség lezajlását az jelzi, ha a vérben csupán IgG antitestek vannak jelen, IgM-ek pedig már nem. A teszt tehát alkalmas arra, hogy megállapítsuk vele, ha egy illető szervezete reagált- már a koronavírus-fertőzésre vagy sem, mivel azonban a betegség kezdeti szakaszán immuválasz még nem jelentkezik, arra nem alkalmas, hogy eldöntse, a tesztalany szervezetében a vírus jelen van-e vagy sem.

A teszt nem nyújt 100%-os eredményt, a gyártó is 87,01%-os szenzitivitást kommunikál, viszont a nemzetközi vizsgálatok eredménye azt mutatja, hogy a gyors és tömeges tesztelés képes kiszűrni azokat a személyeket, akik már átestek a vírusfertőzésen. Ez egyrészt nyugalmat biztosíthat, másrészt segíthet a vírus izolálásában, annak ellenére is, hogy a koronavírus újrafertőző képességéről még nincsenek egyértelmű tudományos eredmények.

Hogyan használjuk?

A tesztelés folyamata hasonlít egy vércukorszint-méréshez. A csomag tartalmaz

  • egy alkoholos fertőtlenítő kendőt, amivel a vérvétel előtt kell letörölni az ujjat;
  • egy steril tűt, azzal lehet megszúrni az ujjbegyet;
  • egy pipettát, amibe felszívhatunk egy csepp vért;
  • két csepp reagensanyagot;
  • és egy tesztcsíkot, amire a vért és a reagensanyagot kell cseppenteni, és ez mutatja meg az eredményt.

A bolt eladói örömmel vették a tesztelés lehetőségét, ketten közülük úgy sejtették, hogy már áteshettek a koronavírus-fertőzésen, mert volt felsőlégúti betegségük a közelmúltban. A teszttel most kiderült, hogy a koronavírus okozta-e. Hasonlóan vélte egyébként egy szerelő is, aki éppen vásárlási céllal jött a boltba, és azonnal élt a tesztelés lehetőségével. Szintén azt állította, hogy szerinte ő már átesett a fertőzésen, mert a múlt hónapban köhögéses betegségben szenvedett napokig.

Tizenöt perc az egész

Sterilizáltunk, vért vettünk, cseppentettünk, használtuk a reagenset, majd várni kellett 15 percet. Igen, mindössze 15 perc alatt megvan az eredmény. A tesztcsíkon lehet látni, ahogy néhány perc alatt felszívja kapilláris úton a mintát, és lassan előjönnek az indikátorok. A tesztcsíkon van egy kontrollcsík is. Egy piros vonal jelenik meg, ha a teszt sikeres volt, akár csak a terhességi teszteken. Az összes vizsgálat sikeres volt, a kontrollcsík minden teszten szépen, láthatóan megjelent már pár percen belül.

Senkinél nem mutatott ki antitestet a teszt. Ebből arra következtettünk – a teszt hatékonyságának és kockázatának a figyelembevételével –, hogy az alanyok valószínűleg nem estek még át koronavírus-fertőzésen, vagy olyan korai stádiumban vannak, hogy még nem termelt a szervezetük antitesteket. Amennyiben kimutatott volna valamilyen antitestet, abban az esetben pár napon belül megismételtük volna a tesztet, és különösen a korábban megjelenő IgM esetén karantént, és további eljárást javasoltunk volna. A teszt egyébként viszonylag olcsó, mi 5500 Ft-ért vettük darabját.

Mivel a villanyszerelők munkája még veszélyhelyzetben sem szüneteltethető, és a sürgős javításokra ki kell menniük a szakembereknek, továbbra is komoly figyelmet érdemes fordítaniuk a szabályok betartására, a védőfelszerelések viselésére. Reméljük, nem csak a szerelők, de a megrendelők is hasonlóan gondolkoznak, és megóvjuk egymás egészségét!

Koronavírus

Kapcsolódó