Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A lakásfelújítás ébredhet elsők között a járvány okozta rémálomból

2020. április 8. | VL online |  2790 |

A lakásfelújítás ébredhet elsők között a járvány okozta rémálomból

A koronavírus okozta járvány az építőipar működési környezetét is rombolja. A GKI és a Masterplast közös felmérése szerint a válság lecsengése után a lakásfelújítás és -korszerűsítés kilátásai egyértelműen kedvezőbbek lesznek a lakásépítésénél.

A várható lakossági óvatosság miatt inkább a kisebb felújítások iránti igények növekedhetnek, semmint a jóval nagyobb beruházást jelentő új lakások vásárlásáé. A GKI havonta szervez felmérést az építőipari cégek körében. A felmérés 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készül.

Az egyes megkérdezések során 200-250 vállalakozás válaszai kerültek feldolgozásra, ebből 40-50 foglalkozott felújítással és korszerűsítéssel. Az építőipar, s ezen belül a lakásfelújítás valamint – korszerűsítés a koronavírus okozta járvány eszkalációjával illetve a vészhelyzet hazai kihirdetésével igen kedvezőtlen gazdálkodási környezetbe került.

Az első negyedév azonban még nem alakulhatott rosszul, sőt az építőanyagoknál egyfajta készletezés, felvásárlás is tapasztalható volt, mivel egyrészt a kivitelezők többsége minden körülmények között dolgozni szeretne, másrészt a járvány időszakában a kényszerből otthon maradók jelentős része gondolkodik “csináld magad” típusú felújításban.

A kormányzati és jegybanki prognózisok még számolnak ugyan az idei gazdasági növekedés lehetőségével, de a pénzügyminiszter újabb megnyilatkozásai alapján már a valamivel nulla feletti növekedést is örömteli eredménynek tartaná, ami a gyakorlatban a visszaesés valószínűsítését jelenti. A GKI szerint idén inkább csak a visszaesés mértéke lehet kérdéses. Ha a járvány okozta intézkedések a második félév végéig megszűnnek és a gazdaság a harmadik negyedévben visszatér a normális kerékvágásba, úgy 3% körüli gazdasági visszaeséssel megúszható lenne a jelenlegi válság. Mindez a lakossági fogyasztás 1, a beruházások 8%-os csökkenésével járna éves alapon.

A járvány esetleges elhúzódása esetén egy ennél nagyobb, akár 7% körüli visszaesés is bekövetkezhet (a fogyasztás 4, a beruházások 10%-os csökkenése mellett). A lakásfelújítás és -korszerűsítés gondjai, azaz a termelés bővítését korlátozó tényezők, az építőipar egészében érezhető problémáktól alig különböznek. A márciusi felmérés szerint a cégek csaknem 60%-a munkaerőhiánytól szenved, ennek korlátozó hatása a járvány következményei miatt csökkenhet (illetve átmenetileg a járvány okozta korlátozó lépések válnak meghatározóvá).

Minden harmadik cég tartja magasnak a jelenlegi járulékterheket, s mintegy minden negyedik a tisztességtelen versenytől is szenved (az építőipar egészében „csak” minden ötödik). A késedelmes vevői fizetéseket viszont a felújító és korszerűsítő cégeknek mindössze 8%-a tartja súlyos gondnak, miközben az építőipar egészében ez minden ötödik cég számára jelent problémát.

Bizalmi indexek az építőiparban illetve a lakásfelújítás- és korszerűsítés területén, 2019-2020 Forrás: GKI felmérések

Március első felében a lakásfelújítással és lakáskorszerűsítéssel foglalkozó cégek 22%-a tervezte a foglalkoztatott létszám bővítését, leépítésekre ugyanakkor egy sem számított – mindez jól jelzi a munkaerőhiány jelentős szerepét. A járvány időszakában ez természetesen másként jelentkezik. A GKI felmérése szerint az építőipari bizalmi index, vagyis a szektor gazdasági kilátásai 2019 eleje óta lényegében folyamatosan romlanak. A lakásfelújítás és -korszerűsítés terén működő cégek várakozásai is mutattak kisebb visszaesést, de az elmúlt egy évben a stagnálás a meghatározó tendencia. Ez alapján valószínű, hogy ha az építési piac a jelenlegi „hibernált” állapotából feléled, a felújítási és korszerűsítési piac számottevően élénkülhet. E szegmens növekedése a lakásépítésnél jóval kedvezőbb lehet, különösen, mert a kedvezményes áfa-kulcs megszűnése ez utóbbi területet alaposan „hazavágta”.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÉpítőiparKoronavírus

Kapcsolódó