Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Átmeneti adómentesség a katás villanyszerelőknek

Nem, utólag sem hajtják be!

2020. március 23. | VL online |  4418 |

Átmeneti adómentesség a katás villanyszerelőknek

A taxisok után további 81 480 kisvállalkozónak ad június 30-áig mentességet a kormány a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) átalányadó-fizetési kötelezettsége alól a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn. A távirati iroda tudósítása szerint közéjük tartoznak a kisadózó villanyszerelők is.

Hétfőn a miniszterelnök is megjelent az operatív törzs szokásos napi sajtótájékoztatóján. Orbán Viktor újabb, a gazdasági élet szereplőit érintő lépéseket jelentett be. Az MTI tudósítása szerint közéjük tartozik, hogy újabb katás kisvállalkozók kapnak átmeneti, június 30-ig élő mentesülést az átalányadó-befizetése alól. Ennek összege havi 50 000 forint azok számára, akik kizárólag vállalkozóként tevékenykednek, akik mellette alkalmazásban is állnak, havi 25 ezer forint.

A kormányfő a kata mentességi körébe eső területek között említette a fodrászatot, a szépségápolást, a festést, az üvegezést, a villanyszerelést, az egyéb humán-egészségügyi ellátást, az előadó-művészetet, a víz-, gáz-, fűtésszerelést, az épületasztalosságot, a járóbeteg-ellátást, a padló- és falburkolást, a testedzési szolgáltatást és egyéb sporttevékenységet, valamint az idősek és a fogyatékossággal élők ellátását. A pontos felsorolást egy hétfő esti rendelet tartalmazza majd. Azt is közölte Orbán Viktor, hogy a március 1. előtt keletkezett katatartozásokra haladékot adnak, azokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta utáni negyedévben befizetni.

Az intézkedések része az is, hogy a turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan a magyarországi médiaszolgáltatók is mentességet kapnak a kieső reklámbevételek miatt.

Döntés született arról is, hogy a kilakoltatásokat és a lefoglalásokat, valamint az adóvégrehajtásokat felfüggesztik, a fennálló adótartozásokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta után befizetni.

A veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyet- és gyed-jogosultságokat meghosszabbítják, az édesanyákat jelenlegi státuszukban tartják a veszélyhelyzet idejére.

Frissítés

2020. március 23-án éjfél előtt néhány perccel tették közzé a Magyar Közlönyben a koronavírus ellenei küzdelem jegyében hozott újabb rendeleteket, köztük azt is, amely 2020. március elseje és június 30-a között mentesíti a kisadózó vállalkozásokat a kata, vagyis a kiasdózó vállalkozások tételes átalányadója megfizetésének kötelezettsége alól. Szó szerint idézzük most az azóta már életbe is lépett rendelet ide vonatkozó részét:

„A Katv. szerinti kisadózó vállalkozás, amely

 1. taxis személyszállítás (TEÁOR és TESZOR 4932)
 2. fodrászat, szépségápolás (TEÁOR és TESZOR 9602)
 3. festés, üvegezés (TEÁOR és TESZOR 4334)
 4. egyéb humán-egészségügyi ellátás (TEÁOR és TESZOR 8690)
 5. villanyszerelés (TEÁOR és TESZOR 4321)
 6. fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 9604)
 7. előadó-művészet (TEÁOR és TESZOR 9001)
 8. víz-, gáz-, fűtés-, légkondicionáló-szerelés (TEÁOR és TESZOR 4322)
 9. szakorvosi járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8622)
 10. épületasztalos-szerkezet szerelése (TEÁOR és TESZOR 4332)
 11. sport, szabadidős képzés (TEÁOR és TESZOR 8551)
 12. tetőfedés, tetőszerkezet-építés (TEÁOR és TESZOR 4391)
 13. általános járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8621)
 14. padló-, falburkolás (TEÁOR és TESZOR 4333)
 15. fogorvosi járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8623)
 16. előadó-művészetet kiegészítő tevékenység (TEÁOR és TESZOR 9002)
 17. egyéb sporttevékenység (TEÁOR és TESZOR 9319)
 18. fekvőbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8610)
 19. konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése (TEÁOR és TESZOR 8230)
 20. üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 5520)
 21. testedzési szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 9313)
 22. egyéb vendéglátás (TEÁOR és TESZOR 5629)
 23. egyéb szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 5590)
 24. szerencsejáték, fogadás (TEÁOR és TESZOR9200)
 25. idősek, fogyatékosok szociális ellátása bentlakás nélkül (TEÁOR és TESZOR 8810)
 26. szállodai szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 5510)

tevékenységet folytat (a továbbiakban: mentesített tevékenységet folytató) 2020. március, április, május és június hónapra tekintettel mentesül a kisadózó után a Katv. szerinti tételes adó megfizetése alól. Az e bekezdés szerinti adófizetési kötelezettség alóli mentesülés nem befolyásolja a társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságot és az ellátások összegét. E rendelkezést az a Katv. hatálya alá tartozó mentesített tevékenységet folytató kisadózó vállalkozás alkalmazhatja, amely e tevékenysége tekintetében 2020. február hónapjában már a Katv. hatálya alá tartozott.”

Több hozzászólóban felmerült, hogy nem érdemes élni az átmeneti mentességgel, mert majd utólag, egy összegben szedik be a pénzt ezektől a vállalkozóktól, de a rendelet szövege szerint erről szó sincs. A mentesített vállalkozóknak a fentiek értelmében legközelebb majd 2020. augusztusában, legkésőbb augusztus 12-éig kell átalányadót fizetniük – alapesetben 50 ezer, azoknak pedig, akik a kisvállalkozásuk mellett valahol még alkalmazásban is állnak, 25 ezer forintot – a júliusi tevékenységük után.

Legyen Ön is előfizetőnk!

Ne maradjon le a szakma aktualitásairól! A Villanyszerelők Lapja egy évente 10 alkalommal, nyomtatott formában megjelenő épületvillamossági szaklap. A VL előfizetői korlátlan hozzáférést kapnak a korábban megjelent lapszámok teljes tartalmához is, amit pdf formátumban le is tölthetnek!

Érdekel az előfizetés

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

AdóCégügyekKoronavírusVillanyszerelő

Kapcsolódó