Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Mit érdemes tudni a szájmaszkokról?

| |  25 162 |

Mit érdemes tudni a szájmaszkokról?

Mi azaz FFP, N95, KN95? Mi a különbség az egészségügyi maszk és a légzésvédők között? Melyik mire alkalmas, kell-e egyáltalán használni? Házilag is készíthető védőmaszk? Utánajártunk a legfontosabb kérdéseknek. A cikkben nem foglalunk állást egyik típus mellett sem, pusztán leírjuk, melyik mire való.

A koronavírus-fertőzés csökkentésére nagyon sok országban, főként Ázsiában szinte mindenki használ valamilyen védőmaszkot, ha elmegy otthonról, sőt, Csehországban és Szlovákiában kötelező is a száj eltakarása az utcán. Magyarországon a cikk megírásának pillanatában (2020. 03.27.) még nem kötelező a maszkok használta, csak az egészségügyi dolgozók és a bizonyítottan fertőzött betegek részére ajánlják, ahogyan ez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) honlapján is olvasható.

A koronavírusról és terjedéséről érdemes néhány alapvető információval rendelkezzünk, hogy funkció és igény alapján tudjunk védőmaszkot választani. A koronavírus (SARS-CoV-2) egy új vírus, amely légúti légzőszervi megbetegedést (COV-19) okozhat. A vírusról és a megbetegedésekről naponta tudunk meg új adatokat, most csak a mai napig hozzánk érkezett információkra tudunk támaszkodni. A vírus mérete 0,06–0,14 μm (mikron) nagyságú, cseppekhez tapadva fertőz, így a „nagyobb” cseppek kiszűrésével megakadályozhatjuk a vírus bejutását a szervezetünkbe. Tehát nem a vírus mérete a fontos, hanem annak a cseppnek a mérete, amihez a vírus tapad. A vírus képes aeroszol formában is fertőzni, azaz lebegni a levegőben, így akár olyan helyiségben is fertőzhet, ahol korábban járt fertőzött személy, de ennek kisebb a kockázata, mint a közvetlen cseppfertőzésnek.

És akkor nézzük, milyen típusú maszkok közül választhatunk a védekezéshez.

Egyszer használatos egészségügyi szájmaszk

 • Hogy néz ki?
  Általában papírból készült, téglalap alakú maszk, oldalt egy-egy gumiakasztóval, fehér, szürke, kék, zöld színben kapható. Az egészségügyi sebészmaszk (surgical mask) kicsit nagyobb, jobban fedi az arcot, mint a sima (single-use) szájmaszk.
 • Mire jó?
  Elsősorban ezt a védőfelszerelést az egészségügyi dolgozóknak fejlesztették ki a betegek védelmére. Vagyis azt akadályozza meg, hogy a viselője esetlegesen vírusokkal, baktériumokkal nyüzsgő cseppeket juttasson tüsszentéssel, köhögéssel, beszéddel az általa kezelt páciensre. Mi is erre használhatjuk, vagyis csökkenthetjük általa a szánkon, orrunkon kibocsátott cseppek kijutását a közvetlen környezetünkbe, a körülöttünk lévőkre. Használata akkor javasolt elsősorban, ha már rendelkezünk a tünetekkel és közösségbe kell mennünk, de megelőzési céllal is érdemes viselni, hiszen az orrunk és szájunk kézzel történő érintését is megakadályozza, ha helyesen használjuk. Persze a lappangási időszakban nem tudhatjuk, hogy fertőzöttek vagyunk-e vagy sem, ilyenkor még nem is köhögünk, de lehet, hogy mondjuk pont a metrón utazva jön ránk az első köhögőroham. A szájmaszkok is nagyon jó szűrőképességgel rendelkeznek, megszűrik a belélegzett levegő egy részét, de nem az egészet, és csak korlátozott ideig használhatóak.
 • Mire nem jó?
  Mivel a legtöbb ilyen maszk beengedi a levegőt oldalról és alulról – a belélegzett levegő 25–30 százaléka még megfelelő használat esetén is ezen az úton kerül a tüdőnkbe –, így hiába viseljük, belélegezhetjük a vírust. Ennek ellenére, ha valaki mondjuk ránk köhög, felfoghatja a felénk repülő nagyobb cseppek egy részét, így csökkentheti a fertőzés kockázatát. Bár a szűrő képessége elég jó, a párásodás hatására hamar eltömődik, tehát minél tovább használjuk, annál több levegőt szívunk oldalról, s így veszít a hatékonyságából.
 • Milyen típusai vannak?
  Alapvetően 3 rétegű papírból készül, egységes méretben, de létezik gyerekméretben, és speciális textilből is varrják. Megkülönböztetünk normál és sebészeti típust, ami eltér formára, de funkciója azonos. Szabvány: EN14683:2005.
 • Hogyan használjuk?
  Mossunk kezet szappannal (min. 20mp) vagy alkoholos (min. 60%) kézfertőtlenítőt használjunk, mielőtt hozzányúlunk a maszkhoz! Helyezzük a szánk elé, akasszuk a fülünkre a pántot, csíptessük az orrunkra a merevítőt, és húzzuk le az állunkra az alját. Használat után (max. 4 óra) ne érjünk a papírhoz, csak a pánthoz, majd dobjuk ki, és mossunk újra kezet!
 • Hányszor használjuk?
  Ezek egyszer használatos védőeszközök, dobjuk ki, ha végeztünk a munkafolyamattal, amihez használtuk!
 • Negatívumai
  Mivel korlátozottan elérhető hazánkban, átengedhetjük a szűk kínálat miatt a vásárlás lehetőségét az egészségügyben dolgozóknak, és a tünettel rendelkező betegeknek. Környezetvédelmi szempontból nem praktikus, mert csak termeljük a hulladékot. Nem gazdaságos, mert csak rövid ideig használható.
 • Mennyibe kerül?
  Eleve nagyon nehéz hozzájutni, így ahol mégis kapható, 300–400 forint vagy még több pénzt is elkérhetnek érte. A műtéti típus még drágább, akár a sima maszk duplájába is kerülhet.

Többször használatos, eldobható légzésvédő (respirator)

 • Hogy néz ki?
  Anyaga jellemzően többrétegű szövet és papír, illetve műanyag, fém részei is vannak. Merev kialakításúak, több típus szeleppel és gumi fejpánttal rendelkezik. Általában fehér színű. Szabvány és kategória jó esetben fel van rajta tüntetve.
 • Mire jó?
  Ezek a légzésvédő maszkok már szűrik a belélegzett levegőt is, célja a használója védelme a levegőben található szennyeződésektől, egyes típusai már a vírus kiszűrésére is alkalmasak lehetnek. Természetesen az egészségügyi maszk célját is ellátja, azaz védi a cseppfertőzéstől a közelünkben lévőket, illetve ez is megakadályozza, hogy a kezünkkel a szánkhoz, orrunkhoz nyúljunk.
 • Mire nem jó?
  Bár nem nyújt teljes védelmet a vírussal szemben, a jobbak is csak 0,3 μm méretnél nagyobb részecskéket szűrik, az ennél nagyobb cseppek ellen, és jellemzően ezekben található meg a vírus, távol tartják. Itt is előfordulhat „mellészívás”, hatékonyságuk így „csak” 94–99 százalékos. Ez típustól függően változik. Ügyelni kell rá, hogy megfelelően vegyük fel, lés ne viseljünk már elhasználódott maszkot.
 • Milyen típusai vannak?
  Vannak szelepes és szelep nélküli verziók, az FFP3-as típus már mind szelepes általában. Ezek a kilégzést segítik, a hatékonyságában nem jelentős a szerepük. Vannak egyszerűbb kialakítású, szelep nélküli verziók is, amelyek nem annyira merevek, és moshatóak is. Országonként más szabványok írják le a különböző kategóriákat, ami elsősorban a levegő szűrésének hatékonyságában és a kiszűrt szennyeződések méretétől változik.
  Az európai szabvány (EN 149:2001) három FFP (Face Filtering Piece) kategóriát különböztet meg, az alapján, hogy a maszk hány százalékát szűri ki a levegőben lebegő részecskéknek 0,3–0,6 μm méretig. Mindhárom típust a funkciója alapján, másra használunk.
  • FFP1: Alapvetően nem mérgező por, és lebegő szemcsék ellen használjuk. Ezzel a jelzéssel ellátott maszkok nem szűrik ki nagy hatásfokkal az aeroszolokat, nem arra van kitalálva. De ez is véd a saját kezünktől, és megakadályozza a nagyobb cseppek átjutását.
  • FFP2: Képes megszűrni az aeroszol, levegőben lebegő részecskéket, 94-95%-os hatékonyságú, így a vírusokat tartalmazó aeroszol cseppeket is szűri. Az FFP2-vel megegyező (nagyon hasonló) tulajdonságú jelzés Európán kívül. Ha a maszkot nem Európában gyártották, ezekkel a jelzésekkel fogunk találkozni:
   • N95 (Egyesült Államok, NIOSH-42CFR84)
   • KN95 (Kína, GB2626-2006)
   • P2 (Ausztrália/ Új-Zéland AS/NZA 1716:2012)
   • Korea, 1. osztály (Korea KMOEL -2017-64)
   • DS (Japán JMHLW -214. sz. bejelentés, 2018)
  • FFP3: Képes megszűrni az aeroszol, levegőben lebegő részecskék 98-99%-át, így a vírusokat, sőt még a radioaktív részecskéket is kiszűri.
 • Hogyan használjuk?
  Hasonlóan, mint az egészségügyi maszkot, csak itt a pánt a fejünket öleli körbe és illeszkedik az arcunkra. Arcszőrzetet érdemes eltávolítani használata előtt, mert az akadályozza pontos illeszkedést!
 • Hányszor használjuk?
  A legtöbb eldobható, de van, amit több alkalommal is felvehetünk. Illetve vannak mosható verziók, de ezeket is csak korlátozott alkalommal tudjuk használni. Erre egy jelzés utal.
  • „R”: reusable, újra használható
  • „NR” non reusable, nem újra használható
 • Negatívum
  Mivel ez is hiánycikk, azoknak ajánlja a WHO, akik nagyobb eséllyel találkoznak fertőző személyekkel vagy rendelkeznek már a tünetekkel. Mivel ezek is eldobhatóak, szintén nem túl környezetbarát a használatuk.
 • Mennyibe kerül?
  Folyamatosan megy fel az áruk, az FFP2-esek már 2000 Ft-tól indulnak és az FFP3-asok akár 3-5000 Ft-ba is kerülnek, ha vannak készleten. Sajnos nehezen beszerezhetők.

Házilag készült, többször használatos arcvédő maszk

 • Hogy néz ki?
  Olyan, mint az egészségügyi maszk, de egyéni méretre szabhatjuk, egyedi színben, mintával akár. Anyaga szövet vagy papírszűrő és szövet, gumi fülpánttal.
 • Mire jó?
  A száj és orr eltakarására, a nagyobb cseppek felfogására, hogy mi másokat ne fertőzzünk meg, ha köhögünk, pontosabban csökkentsük ennek a kockázatát. Például Csehországban akár egy sállal is eltakarhatjuk az arcunkat, erre ez sokkal alkalmasabb.
 • Mire nem jó?
  Nem alkalmas a levegő biztonságos vírusmentes megszűrésére, nem nyújt védelmet az aeroszolos fertőződés ellen, maximum a nagyobb szemcsék bejutásának kockázatát csökkenti.
 • Milyen típusai vannak?
  Általában 1-2 rétegű, de van aki extra, cserélhető szűrőt is varr bele. Nem szabályozza szabvány, legalábbis nem találtam, hiszen ezek jellemzően otthon készülnek.
 • Hogyan használjuk?
  Ugyan úgy, mint az egészségügyi maszkot, de ezt ki lehet mosni (magas hőfokon), vasalni, nem kell egy használat után kidobni.
 • Hányszor használjuk?
  Idővel ez is el fog használódni, de a amíg a funkcióját ellátja, használhatjuk.
 • Negatívum
  Nagyon figyeljünk a helyes viseletre és tisztításra, ne használjuk, ha nem érintkezünk másokkal, nem kell egész nap használni, ha hozzá értünk kézzel, mossuk ki! Nem szűri a vírusokat, nem az a célja, ne erre használjuk! Ha nem jó a méret, nem illeszkedik az arcunkra, akkor többet árthat, mint használ, mert folyton igazgatjuk a kezünkkel.
 • Mennyibe kerül?
  Ha munkadíjat nem számolunk, 100 Ft-ból is kigazdálkodhatjuk.

Cserélhető szűrős félálarc, álarc

 • Hogy néz ki?
  Hasonlítanak a gázmaszkra, sokféle van, nagyobbak és masszívabbak a papírmaszkokhoz képest. Jellemzően gumiból, műanyagból készülnek, szelepek segítik a légzést. A féláralc nem takarja a szemet, az álarc viszont igen.
 • Mire jó?
  Ezek a professzionális védőfelszerelések már elsősorban olyan szakmai területeken használatosak, ahol folyamatos és magas fertőzésveszély van. Védi a használóját és környezetét is a vírusoktól. Előnyük, hogy cserélhető bennük a szűrőbetét (csak sajnos az is hiánycikk ma Magyarországon).    Az egészálarcok a szemen keresztüli fertőzéstől is megvédenek.
 • Mire nem jó?
  Ezek sem nyújtanak 100%-os biztonságot, hatékonyságuk megegyezhet a legnagyobb szűréssel rendelkező légzésvédőkkel, de kényelmesebbek, hosszabb viselésre tervezték őket.
 • Milyen típusai vannak?
  Nagyon sok típusa van, mind formában, funkcióban. Vannak cserélhető szűrősök is, sőt olyan típusok is léteznek, amik jelzik mikor kell cserélni a szűrőt. A szűrőkategóriát ellenőrizzük vásárlás előtt, hogy megegyezzen az FFP2 vagy FFP3-al.
 • Hogyan használjuk?
  Hasonlóan, mint az eldobhatósokat, de itt érdemes a készüléket is fertőtleníteni és figyelni a szűrőbetétcserékre. Figyeljünk az arc illeszkedésére!
 • Hányszor használjuk?
  A cserélhető szűrővel ellátott félálarcok akár évekig használhatóak.
 • Negatívum
  Viszonylag drágák az álarcok, és nehezen beszerezhetőek hozzájuk a szűrőbetétek. Ezek sem nyújtanak 100%-os védelmet, de ha például kórházban kell dolgoznunk napokig, jó választás lehet.
 • Mennyibe kerül?
  Áruk már magasabb, százezer forint feletti félálarcok, álarcok a jellemzőek.

A védőfelszerelések használata jelenleg nem kötelező, mindenki saját maga döntse el, mit és milyen céllal használ! Sok tudományos felmérés elérhető már, ahol tesztelték ezeket a maszkokat, és bár vannak eltérések, jellemzően azt az eredményt mutatják, hogy nincs nagy különbség a gyakorlati alkalmazásuk tekintetében. Szinte mindegy, mit használunk az arcunk eltakarása, már önmagában az is sokat segít a kockázat csökkentésén, ha eltakarjuk a szánkat és az orrunkat. Fontos figyelni rá, hogy ezeknek az eszközöknek lejár a szavatosságuk, az eldobható szűrők pedig hamar elveszítik a szűrőképességüket. A rossz felhelyezés és a helytelen használat tovább ronthatja a hatékonyságukat. Bár a WHO kifejezetten nem tanácsolja a használatukat civil, egészséges embereknek megelőzésre, mégis sok országban ezzel szemben ez az egyik fő megelőzési eljárás.

A cikk megírásával csak tisztázni szerettük volna az alapokat és segíteni akartam a választásban, de a döntést Önökre bízzuk! Jó egészséget kívánunk, vigyázzanak magukra!

ELOF.BOX

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Rendszeresen kiküldött hírlevelünkben naprakész és érdekes híreket olvashat. A villanyszerelő szakmán belül is gyakran történnek hirtelen és meglepő dolgok, melyekről a hírlevélben időben értesül, hiszen szaklapunk havi megjelenése néha határt szab az aktualitásnak.

Feliratkozom

Koronavírus

Kapcsolódó