Villanyszerelők Lapja

Diagramokon a paksi leállás

Gyorsan visszaállt a termelésbe a 2-es blokk

| |  1701 | |

Diagramokon a paksi leállás

Június 26-án nagyjából 14 óra körül leállt a termelés a Paksi Atomerőmű 2-es blokkjában, majd este nyolctól fokozatosan visszaállt az egység. A teherelosztó diagramjai pontosan kirajzolják a nukleáris biztonságot nem veszélyeztető esemény lefolyását.

A villamos hálózat külső hatásra történt meghibásodása miatt (védelmi működés következtében) kiesett az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2. blokkja. Várhatóan az esti órákban, a hiba elhárítását követően újra névleges teljesítményen üzemel majd a blokk. Az eseménynek nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincsen, a másik három, 100%-os teljesítményen üzemelő blokk működését nem befolyásolja – tette közzé tegnap az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Noha az újraindulásról a társaság már nem adott ki újabb közleményt, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) adatpublikációjából kiderül, hogy az erőmű közleménye pontos volt: az esti órákra valóban a névleges teljesítményén üzemelt az 500 megawattos blokk.

A Mavir oldaláról származó 1-es ábránk az ország erőművi termelésének alakulását mutatja tüzelőanyagok szerint. A legyezőábrán sötétkék sáv jelzi a nukleáris termelést. Jól látszik a 2-es blokk teljes kiesése 14 órára, mint ahogy az is, ahogy fokozatosan visszatér a termelésbe.

A kiesést a kiegyenlítő kapacitások bevonásával pótolta a rendszerirányító. Ez is jól látszik a 2-es ábránkon.

Bár az atomerőmű közleménye nem részletezi, hogy milyen természetű volt a hálózati zavar, biztonsági szempontból lényeges, hogy a külső villamosenergia-hálózat zavara, vagy elvesztése esetén az érintett blokkot az automatika leválasztja az országos hálózatról és csökkentett, háziüzemi teljesítményre szabályozza azt. Akár egyetlen blokk csökkentett teljesítményű üzeme is képes mind a négy blokk háziüzemi fogyasztóit ellátni megfelelő mennyiségű villamos energiával. Ehhez azonban az szükséges, hogy a normál üzemben az erőműből a megtermelt villamos energiát kiadó 400 kV-os és 120 kV-os alállomások működőképes állapotban legyenek. Ezeken át hozhatók létre a keresztkapcsolatok a blokkok között. Egy (vagy több) leállított blokk háziüzemi villamosenergia-rendszere mind a 400 kV-os, mind a 120 kV-os hálózati elemeken keresztül megtáplálható az alállomás felől, akár az üzemben maradt blokk(ok)ról, akár – a kapcsolat helyreállítása után – a külső villamos hálózatról.

Fontos körülmény az országos hálózat teljes összeomlása esetére, hogy egy, az utóbbi időben végrehajtott fejlesztés eredményeképpen a 120 kV-os betáplálás a százhalombattai, illetve a 400 kV-os betáplálás a litéri erőmű egyik turbó-generátorától dedikált módon is érkezhet az atomerőmű teljes feszültség kimaradása utáni ún. black-start célra.

AtomerőműMavir

Kapcsolódó