Villanyszerelők Lapja

A klímacélokat veszélyezteti az atomenergia kivezetése

| |  1101 | |

A klímacélokat veszélyezteti az atomenergia kivezetése

A nukleáris energia szerepének csökkenése a globális energiaellátásban veszélyezteti az emberiség klímacéljainak elérését – állítja a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA)

Az IEA szerint az atomerőmű kapacitások várható jelentős csökkenése kockáztatja a klímakatasztrófa elkerülése érdekében kijelölt célokat, valamint a villamosenergia-ellátás biztonságát – hacsak a fejlett gazdaságok nem találnak rá módot, hogy meghosszabbítsák a reaktorok élettartamát.

A nukleáris energia jelenleg a második legjelentősebb alacsony karbonintenzitású, vagyis minimális üvegházhatású gáz kibocsátást produkáló forrás a globális villamosenergia-mixben a vízenergia után, részaránya mintegy 10 százalék. A ma működő erőművek átlagos életkora azonban több mint 35 év Európában és az Egyesült Államokban, és a világszerte működő 452 reaktor jelentős részére a bezárás vár, miután az olcsó gáz és a szigorú biztonsági követelmények sok helyen gazdaságtalanná teszik működtetésüket.

A mostani trend folytatódása esetén a fejlett gazdaságok 2025-ig jelenlegi nukleáris kapacitásaik körülbelül 25 százalékát veszíthetik el, 2040-ig pedig hozzávetőleg kétharmadát – írta az IEA a mintegy két évtizeddel az előző után kiadott új nukleáris energia jelentésében. A nukleáris energia súlyának csökkenése miatt, a nap- és szélenergia előretörése ellenére is a tiszta energiaforrások részaránya gyakorlatilag nem változott az elmúlt húsz évben, és továbbra is 36 százalék körül alakul.

Az ügynökség nem azon országokat kívánja megszólítani, amelyek döntöttek a nukleáris energia kivezetéséről, hanem azokat, amelyek az atomenergia megtartására szavaztak – ezen államoknak többet kellene tenniük az iparág támogatásáért – fogalmazott a Nemzetközi Energiaügynökség igazgatója, Fatih Birol. Birol szavai szerint a működtetés nyereségessége gyakran azon múlhat, hogy a nukleáris energia alacsony karbonintenzitása és szerepe az ellátásbiztonságban jelenleg nincs kellően értékelve a működő atomerőművek esetében, az új nukleáris projekteket pedig költségtúllépések sújtják.

Amennyiben a nukleáris energia nem kap több támogatást, a tisztább energiarendszerre való globális átállás drasztikusan megnehezül – fogalmazott. A fenntarthatósági célok eléréséhez a megújuló energiaforrások kulcsfontosságúak, de a nukleáris energia nélkül ezen célok elérése különlegesen nehéz lesz – figyelmeztetett.

Az Egyesült Államokban már több reaktor élettartamát 40-ről 60 évre hosszabbították meg, és a francia EDF – a világ legnagyobb atomerőmű-üzemeltetője – szintén ezt tervezi. Az IEA szerint a már működő reaktorok élettartamának meghosszabbítása sokkal olcsóbb, mint új szél- és napenergia kapacitásokat telepíteni.

 Forrás: Reuters, Portfolio

AtomerőműEnergetika

Kapcsolódó