Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Kik Európa legnagyobb nukleárisenergia-termelői?

Magyarország a kilencedik

2019. április 9. | VL online |  3318 |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Kik Európa legnagyobb nukleárisenergia-termelői?

Az Európai Unió 14 országában folyt nukleárisenergia-termelés 2017-ben, Magyarország a megtermelt hőenergia mennyiségét tekintve a kilencedik, Kelet-Európában pedig a második.

Az EU-ban működő atomerőművek által előállított összes nukleáris alapú hőenergia mennyisége 2017-ben 210 726 ezer tonna kőolaj egyenérték (ktoe) volt. Ez 1,3 százalékkal marad el a megelőző évi termeléstől, a 2009-es szintnél azonban már 10 százalékkal alacsonyabb az Eurostat adatai szerint.

Az unió legnagyobb atomerőművi hőenergia-termelője továbbra is Franciaország volt, itt állították elő a teljes, közösségben termelt mennyiség csaknem felét (103 861 ezer tonna kőolaj egyenérték). A második helyen még mindig Németország áll (19 655 ktoe) termeléssel. Ez közel ötszöröse például a Paksi Atomerőmű nukleáris hőenergia-termelésének, a harmadik helyen Svédország áll (16 351 ktoe).

Forrás:Eurostat

Kelet-Európában jelenleg csak Csehországban (7017 ktoe), Magyarországon (4084 ktoe), Szlovákiában (3985 ktoe), Bulgáriában (3941 ktoe), Romániában (2907 ktoe) és Szlovéniában (1488 ktoe) működnek atomerőművek. Mint látható, Magyarország a térségben jelenleg a második legnagyobb nukleáris hőenergia-termelő; a Paksi Atomerőmű tervezett bővítésével azonban a régió legnagyobb termelőjévé válhatna elméletileg, vagyis a többi ország termelését változatlannak feltételezve. Ez utóbbi azonban kevéssé valószínű, mivel például Csehország is nukleáris kapacitása bővítésére készül.

A nukleáris hőenergia-termelés képezi az alapját az atomerőművek villamosenergia-termelésének, azonban a nukleáris üzemanyag hasadása során előálló hő egy részét nem feltétlen alakítják árammá, hanem közvetlenül hőenergiaként értékesítik, illetve alkalmazzák.

Borítóképen a kelet-franciaországi Cattenom atomerőmű. Fotó: Jean-Christophe Verhaegen/AFP

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Atomerőmű

Kapcsolódó