Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Örökség a föld alatt

2017. szeptember 10. | Prancz Zoltán |  2738 |

Örökség a föld alatt

Az atomerőművek, így a Paksi Atomerőmű kapcsán is az egyik legaggasztóbb kérdésként a radioaktív hulladékok sorsa él a köztudatban. Indokolt-e az aggodalom, avagy biztonságos és megnyugtató-e a sugárzó melléktermékek kezelése? Ezt a kérdést járjuk körül Nős Bálint mérnök-fizikus, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. stratégiai és műszaki igazgatója segítségével.

„Fussunk neki egy kicsit távolabbról - kezdi szakértőnk a kérdéskör áttekintését -, tudni kell ugyanis, hogy radioaktív hulladékok nem csupán atomerőművekben keletkeznek, hanem például kórházakban vagy izotópokat alkalmazó laboratóriumokban is.” Az utóbbiak közé tartoznak egyebek mellett az anyagvizsgáló laborok. Az ezekben keletkező hulladékok ártalmatlanítását is ugyanúgy meg kell oldani, noha természetesen a keletkező mennyiségeket tekintve az atomerőművek a meghatározók.

A radioaktív hulladékokat két alapvető szempont szerint csoportosíthatjuk. Az egyik az aktivitás, eszerint kis és közepes aktivitású, valamint nagy aktivitású hulladékokat különböztetünk meg. A másik csoportosítási szempont az élettartam, azaz a lebomlási idő, amely alatt az adott hulladék által kibocsátott radioaktív sugárzás lecsökken. Ez alapján rövid és hosszú élettartamú hulladékokról beszélhetünk. (Emellett további csoportosítási szempontként jöhet szóba például a halmazállapot. Ugyanakkor a hulladékkezelésnek végső soron csak szilárd halmazállapotú hulladékkal kell számolnia: a folyékony radioaktív hulladékok egy cementezési eljárást követően, szilárd állapotban várnak további kezelésre. Hasonlóképpen a légnemű anyagok is, amelyek esetében az azokat megtisztító szűrők lesznek a hulladékkezelés tárgyai.) Visszatérve az aktivitás és az élettartam szerinti csoportosításra, ezek lényegileg három kategóriát határoznak meg:

  • rövid élettartamú, kis és közepes aktivitású hulladékok,
  • hosszú élettartamú, kis és közepes aktivitású hulladékok,
  • hosszú élettartamú, nagy aktivitású hulladékok.

Könnyű belátni, hogy a legproblémásabb kategóriát a hosszú élettartamú, nagy aktivitású hulladékok jelentik. Persze, ezek mellett a többi kategória is maximálisan biztonságos rendezést kíván. Az országban keletkező kis és közepes aktivitású hulladékok végleges elhelyezése jelenleg már megoldott: Magyarországon két radioaktívhulladék-tároló üzemel: a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló Püspökszilágyban, valamint a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló Bátaapátiban.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

ÁramtermelésAtomerőmű

Kapcsolódó