Villanyszerelők Lapja

Száz magyarországi naperőmű-beruházás lett kiemelt projekt

| |  1257 | |

Száz magyarországi naperőmű-beruházás lett kiemelt projekt

Összesen 106, napelemes erőművek megvalósítására irányuló beruházást nyilvánított nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé a kormány.

A Magyar Közlöny 192. számában megjelent kormányrendelet 106 olyan, Magyarország különböző településein megvalósítandó napelemes erőmű beruházást sorol fel, amelyek megvalósítását gyorsítani és egyszerűsíteni kívánja, köztük egy 20 MW-os paksi és egy hasonló nagyságú felsőzsolcai napelemes erőművet. Miután jelenleg a Mátrai Erőmű Visonta közelében elhelyezkedő 16 MW-os naperőműve a legnagyobb ilyen kapacitás Magyarországon, a két 20 MW-os projekt műfajában a legjelentősebb lesz az országban.

A Közlönyben megjelentek szerint Pakson emellett több kisebb különálló kapacitás-egységet is létrehoznak majd, de több más település is több projekttel szerepel, így Fertőszéplak, Győrvár, Kajárpéc, Kecskemét, Mátészalka, Pécs, Taktaharkány és Veszprém.

A felsorolás tartalmazza a beruházási helyszínek helyrajzi számait is, ugyanakkor a létrehozandó erőművekről egyéb részleteket nem tartalmaz - kivéve a két 20 megawattos projektet.

A beruházások megvalósításával összefüggő, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított közigazgatási hatósági ügyek körébe gyakorlatilag minden olyan hatósági engedélyezési eljárás beletartozik, amely a beruházások megvalósításához, használatbavételéhez és üzemeltetésének beindításához szükséges.

A kiemelt jelentőségű ügyekben a koordinációs feladatokat ellátó kormánymegbízottként a Budapest Főváros Kormányhivatalát vezető kormánymegbízottat jelöli ki. Ez ugyancsak érdekes részlete a rendeletnek, tekintettel arra, hogy a felsorolt projektek egyike sem budapesti helyszínen valósul meg.

A kormány a naperőművek megvalósítására irányuló beruházásokkal összefüggésben egyes földrészletek beruházási célterületté nyilvánításáról is határozott.

Forrás: portfolio.hu

NapelemNapenergia

Kapcsolódó