Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Energy Saver: a villanyszámla alkonya, avagy a hiszékenység vámszedői

2014. március 17. | Fülöp Miklós Németh Gábor |  193 326 |

Az alábbi tartalom archív, 10 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Energy Saver: a villanyszámla alkonya, avagy a hiszékenység vámszedői

Csodás jövőt, akár 75%-os áramár-megtakarítást ígér egy titokzatos készülék, amely alig több mint 10 ezer forintért a villanyszámlánkat tartósan és jelentős mértékben csökkenti. A több webcímről is elérhető magyar nyelvű honlapon a termék használatáról is felvilágosítást kapunk: csak illesszük az eszközt a dugaljba, és várjuk a nevetségessé váló villanyszámlát, más dolgunk nincs is. Érdekesen hangzik? Nos, a mi kíváncsiságunkat is felkeltette az ügy.

A jelenleg is folyamatban lévő rezsicsökkentés ugyan mérsékli a háztartások terheit, de a friss adatok azt mutatják, hogy a magyar háztartások – az európai átlaghoz képest – továbbra is viszonylag magas árat fizetnek a közműszolgáltatásokért, azon belül a villamos energiáért, így némi további „áramdíj-csökkentés” mindenkinek jól jönne. Mivel az érintettek köre igen széles – hiszen ki ne akarna kevesebbet fizetni –, valószínűleg sokan bekapják a kövér csalit, amely drasztikus villamosenergia-megtakarítást ígér „némi befektetés” árán, azaz egy kis, konnektorba dugható elektronikus készülék megvásárlásával. Mivel ezidáig csupán egy-két helyen lehetett olvasni a témáról – igaz nem túl átfogóan, szakértői szemmel pedig senki nem vizsgálta meg a szóban forgó készüléket –, így lapunk utánajárt a terméknek, amely Energy Saver Pro néven kapható.

Energy Saver Pro - az ajánlat

Az energiamegtakarítót népszerűsítő honlapokat számos webcímről el lehet érni. Nem reklámozni kívánjuk, pusztán a tényszerűség említünk meg egyet (www.energysaver-pro.com/hun). Könnyen rájöhet az ember, hogyha az url végződésében található, az adott országra utaló tagot kicseréljük valamely más ország rövidítésével (pl. deu, rom, esp, slv, cze, hr), úgy számos további nyelven elérhetjük ugyanazt a tartalmat.

Nehezen megítélhető, hogy egy laikus és befolyásolható érdeklődőnél milyen hatást váltanak ki a honlapon olvasottak, mi mindenesetre úgy véltük, hogy a készülék reklámjának szövege elég „érdekes”, egyszersmind gyanús, akár annak stílusát, akár a tartalmát vizsgáljuk. A fogalmazás és szóhasználat kicsit emlékeztet a sokat emlegetett „kínai” használati útmutató fordításokra, de mintha a „bájos ügyetlenség” álarca alá rejtené a leendő vásárló meggyőzését szolgáló tudatos ködösítést.

Mit kezdjünk például a következő, és a készülék működési elvét leíró, rendkívül „értékes” műszaki információkkal? (Elnézést kérünk a zárójeles kommentekért ebben az abszolút komolynak szánt szakmai cikkben, de döntsék el Önök, jogosak-e.)

  • „Egy forradalmian új, elektromos árammegtakarító technológia alapján fejlesztették ki, ami optimalizálja és javítja az áram elosztását és felhasználását, ami az áramhasználat csökkenéséhez vezet a háztartásban, és akár 75%-os villanyszámla-csökkenés érhető így el.” (75%-os csökkenés, és észre sem veszem? Tehát megy a mosógép, a vízforraló, a porszívó stb., és minden működik, jár, melegít éppúgy, mint régen, csak „kevesebb áramot” használunk fel?)
  • „tisztítja a káros vételi zavarokat”. (Akkor mégis inkább zavarszűrőről beszélünk?)
  • „megtisztítja a hálózatot a bomlasztó hatásoktól”. (Ez egyre érdekesebb!)
  • „a készülék nagyon hatékony a kapcsolással működő fogyasztóknál.” (Milyen érdekes kategorizálás!)
  • „A jelenlegi impulzusegység közel tízszerese érhető el a névleges fogyasztásnak. Ez nagy zavarhoz vezet a rendszerben. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy elpazarolja a szél erejét.” (Itt már az értelmezhetőség határára sodródtunk…, és a szél hogy jön ide?!)
  • „a készülék rendelkezik egy beépített túlfeszültség-védelemmel, így az egész háztartás minden berendezését képes megvédeni.” (Fogyasztáscsökkentés és túlfeszültség-védelem egy szabadon választott konnektorba bedugott „filléres” készülékkel – micsoda kényelem és mennyi előny!)
  • „50-75%-os megtakarítást képes elérni, valós, garantált eredményeket nyújt.” (Szóval a kisebb – kb. 200 kWh-t fogyasztó – háztartásoknál átlagos kb. 10 ezer forint helyett mindössze 2500-5000 Ft lesz a számla! Ez aztán jól hangzik!)

A szöveg több utalást tesz arra, hogy a készülék többszörösen „ellenőrzött”, ám sehol nincs olyan egyértelmű állítás, ami a fogyasztáscsökkentő hatás ellenőrzöttségére utalna. A zavaros leírásból esetleg egy műszakilag tájékozottabb laikusnak beugorhat a fázisjavítás, a hasznos és meddő teljesítmény fogalma, de az már valószínűleg nem fog beugrani, hogy ha a meddő teljesítményt csökkentem, akkor a vektorábrából fakadóan a látszólagos teljesítmény fog csökkenni, és a hatásos attól még mit sem fog változni! Márpedig az otthoni normál fogyasztásmérőnk éppen a hatásost, és csak azt méri! A készülék leírásából – már amennyire hitelt érdemlőnek merjük azt tekinteni – esetleg annyi kikövetkeztethető, hogy talán valamilyen kapacitív elem lehet a készülékházban.

A vásárlás

Ilyen előzmények után jöhetett az Energy Saver Pro megvásárlása, amely elsőre nem tűnik olcsónak, ám a gyors megtérülés reményében nem haboztunk kitölteni a megrendelő adatlapot. A vásárlási szándékot tovább erősíti a termék honlapján található pénzvisszafizetési garancia, amely a készülék teljes árának visszatérítését ígéri arra az esetre, ha a 75%-os fogyasztáscsökkenés nem következne be. Az ajánlat értelmében az eredeti árhoz képest, amely 38 500 Ft, most olcsóbban, „mindöszsze” 18 400 Ft-ért vásárolható meg az eszköz, sőt a házhozszállítás is benne foglaltatik a vételárban, amelyet az átvételkor kell megfizetni.

Miután a megrendeléshez szükséges adatokat megadtuk, a honlap továbbléptet bennünket a következő oldalra, ahol kiderül, hogy a fenti árért mindjárt két energiamentő készüléket is kapunk, továbbá lehetőséget kínálnak mégis inkább csak egy darab eszköz megrendelésére, amely ekkor már csak 10 600 Ft-ba kerül. Nosza! Egy elég lesz, megerősítés, megrendelési adatok ellenőrzése, elküld!

Nem kell sokat várni a visszaigazoló e-mail-re sem, amelyben rögvest megérkezik a számla is, ami első ránézésre sem tűnik annak, és amely tanúsága szerint az eladó a LifeSisters LLC nevű cég, amely az amerikai Wilmingtonban székel. Az amerikai cím ismeretében hosszabb szállítási időre készültünk, ám alig több mint 24 óra múltán a szerkesztőségben landolt a küldemény, amelyre érthető kíváncsisággal vetettük rá magunkat. (Arra, hogy hogyan érkezhetett meg ilyen gyorsan a termék, később még visszatérünk.) A csomagban egy 122x74x85 mm méretű dobozt – amelyben ott lapult a titokzatos szerkentyű – és az e-mailben is megkapott „számlát” találtuk. A termék dobozán, amelyen az Electricity-saving Box elnevezés olvasható, a gyártóra utaló felirat vagy logó nem található, némi irányt csupán a Made in China felirat mutat. Az Energy Saver első ránézésre egy ceruzaakkumulátor-töltőre hasonlít, amelyen a dugvillán kívül két darab üzemállapot- jelző LED látható. De hát nem is kell ezt túlbonyolítani, indulhat a megtakarítás!

A vizsgálat

A következő lépés a készülék szakmai vizsgálata volt, amelyet a C+D Automatika Kft. munkatársai végeztek el, akik közel 25 éve foglalkoznak méréstechnikával, elektronikus és villamos mérőeszközök, köztük teljesítménymérők, fogyasztásmérők és hálózati analizátorok forgalmazásával, sőt, ezen eszközök többségének a pontosságát is tudják ellenőrizni saját akkreditált kalibráló laboratóriumukban. Természetesen kíváncsiak voltunk arra is, hogy milyen műszaki megoldást rejt a készülék, ám mielőtt szétszedtük volna, néhány egyszerű mérést végeztünk.

Az első mérést egy tisztán ohmos fogyasztóval, egy villanyradiátorral végeztük. Mivel kevés idő állt rendelkezésre, ezért gyors, de átlátható megoldásokkal dolgoztunk. Minden esetben ugyanannyi ideig (kb. 1 órát) mértünk. A fogyasztó állandóan be volt kapcsolva. A fogyasztásmérő a gyári alapbeállítása szerinti konverzió útján euróban jelezte ki az elfogyasztott villamos energia árát. A radiátort mindkét mérésnél „hidegindítottuk”, hogy a fűtőszál ellenállásának esetleges hőmérséklet-függése se okozhasson különbséget. Kétszer két mérést végeztünk, ráadásul fordított sorrendben (készülékkel és anélkül, majd fordítva) hogy az esetleges véletlenszerű behatásokat is kiküszöböljük. A használt PM-150 fogyasztásmérő akkor kezdte a fogyasztást és az eltelt időt mérni, amikor bedugtuk a hálózati csatlakozó aljzatba. A gyárilag megadott adat szerint a műszer kWh mérési hibája 0,5% (de max. 2%). Az Energy Saver csatlakoztatását helyben, egy elosztóval oldottuk meg, a vizsgálat dokumentálását pedig egy fényképezőgéppel. A mérési eredményeket az alábbi képek mutatják. A vizsgálat során fogyasztáscsökkenésnek a nyomaira sem bukkantunk. Sőt!

A radiátor fogyasztása 1 óra alatt 1,81 eurónyi, Energy Saver használata nélkül

Az Energy Saver használatával 1,89 eurónyit fogyasztott a villanyradiátor 1 óra alatt

Nagy teljesítményű porszívó „üresjáratban” 1 órán át az energiamegtakarító készülékkel

A másik mérést egy nagyobb teljesítményű porszívóval (vagyis induktív jellegű fogyasztóval) végeztük. A porszívót hideg állapotban kapcsoltuk be és 40 percig működtettük, az energiamegtakarító készülékkel és nélküle. Nem tapasztaltunk különbséget két ciklus fogyasztása között, amely 0,72 eurónyi volt. Ezután a ház normál Ganz fogyasztásmérőjét „vettük célba”, és a bekapcsolt porszívó mellett azt az időt mértük, hogy 1 kWh növekedést mennyi idő alatt produkál a porszívó. 46-47 perc lett az eredmény, akár be volt dugva az Energy Saver, akár nem. Az adatokból megállapítható, hogy induktív jellegű fogyasztó esetén sem jelentkezett észrevehető fogyasztáscsökkenés, pedig a sugalmazott 50-75%-os értéknek nyilvánvalóan látszódnia kellene, már a teljesítmény kijelzésekor is.

A „felhasználói” jellegű próbamérések után – az eredményeket megerősítendő – egy Metrel PowerQ4 hálózati analizátorral is megkíséreltük kimutatni a kis készülék esetleges hatását. A 2 kW névleges teljesítményű, működő villanyradiátor táppontjain a feszültséget mértük, egyik tápvezetékén pedig – Rogowski-tekercses érzékelővel – az áramot. Az analizátort regisztráló üzemmódba kapcsoltuk, s másodpercenkénti tárolást állítottunk be. A „csodakütyüt” pedig felváltva 10 mp-enként bedugtuk a konnektorba, illetve kihúztuk onnan. A regisztrátumon jól látható volt a hálózat véletlenszerű, kismértékű, normálisnak tekintett ingadozása, azonban az Energy Saver ki- és bekapcsolásának tulajdonítható, periodikus jellegű változás egyik jel értékében sem mutatkozott. Azaz, a radiátor által felvett teljesítmény sem változott, és ebből következően – természetesen – fogyasztása sem módosulhatott.

Az Energy Saver mérése hálózati analizátorral - radiátor a fogyasztó

Érdekességként megemlíthető, hogy a készüléket önállóan bedugva az elektronikus fogyasztásmérőbe a kijelző 56-65 W-os teljesítményt mutatott. Ez azonban nem lehet valós (egyben rámutat, hogy az otthoni „amatőr” használatra eladott, viszonylag olcsó elektronikus fogyasztásmérők is „megérnének egy misét”, mert esetenként becsaphatják a használójukat: ez esetben a kapacitív meddő teljesítményt mérte hatásosként a használt mérő…),  hiszen akkor erősen melegednie kellene (lásd: 60 W-os izzó) a készüléknek. Méréseink alapján kijelenthető, hogy az otthoni áramszámla (áramszolgáltatói fogyasztásmérés)  szempontjából az Energy Saver kizárólag fogyasztóként viselkedik, mintsem energiamegtakarító eszközként. Így a vásárlóknak nemcsak a beszerzése jelent kiadást, de a használata során még némi költséget is generál.

Ezek után feltételezhető, hogy minden olvasó kellően kíváncsi lett, vajon mi lehet a készülék belsejében, amit ennyi pénzért árulnak? Az Energy Saver műanyag házát megbontva, az áramkört visszafejtve kiderült, hogy feltételezésünkben nem tévedtünk, a leglényegesebb, hogy a 230 V-os hálózatra – egy olvadóbiztosítón keresztül – közvetlenül kötött elem egy kondenzátor, természetesen minden azonosító jelzésétől megfosztva. Kiforrasztva megmértük és kicsit több, mint 5 µF-ot mutatott a mérőműszer. A kondenzátorral párhuzamosan kötött kisütő ellenálláson és a védelmet szolgáló varisztoron kívül a készülékházban lévő nyomtatott áramkörös lapon már csak egy kis egyenáramú tápegység van, ami a két párhuzamosan kötött (!) zöld LED-et megtáplálja. És ennyi!

A nyomtatott áramkör alkatérszoldala

Az Energy Saver nyomtatott áramkörének vezetékes oldala

A rejtélyes „fekete kocka” megmérése

Reklamáció

Ezt követően, mint egy egyszerű vásárló, aki elégedetlen az általa megvásárolt termékkel, a minőségi kifogásainkat az eladó tudomására kívántuk hozni, illetve élni szerettünk volna a vásárlói jogainkkal, valamint az ígért pénz- visszafizetési garanciával, és megkíséreltük a készülék vételárának visszakérését. A termék honlapján található vásárlási feltételek (kikötések és feltételek) részben található e-mail címre – amely megegyezik a termék csomagolásán található címmel – elküldtük a reklamációt, de az kézbesíthetetlen jelentéssel visszajött. Ám, hogy más szálon mégis sikerült visszajelzést kapnunk, az a további vizsgálódásunknak köszönhető, és itt kapcsolódik be egy eddig nem tárgyalt új szál.

Fényposta, vagy valami más?

Mikor a megrendelésünket követő napon a postai csomag megérkezett hozzánk, joggal, merült fel bennünk a kérdés, hogy hogyan kaphattuk meg ilyen gyorsan a küldeményt az Amerikai Egyesült Államokból, így ezen a vonalon is vizsgálódni kezdtünk.

A csomagot a Magyar Posta munkatársa kézbesítette a részünkre, viszont a boríték tanúsága szerint a küldemény feladója nem a LifeSisters nevű cég volt (amely a számlán szerepel), hanem a Complexpress Logisztikai Kft. Minőségi kifogásunkkal, mint károsult vásárló kerestük meg a budapesti telephellyel rendelkező céget, akik egy velünk nem közölt e-mail címre továbbították a reklamációnkat, ahonnan három nappal később visszajelzést kaptunk.

A Lifesisters Chargeback Department aláírással megérkező e-mail üzenetben tájékoztatást kaptunk magyar nyelven, hogy az ügyünk „megtárgyalási folyamatba került”, és ígérik, hogy hamarosan kapunk egy címet, amelyre visszaküldhetjük a terméket, és visszakapjuk a vételárat. Emellett tájékoztatást kaptunk arról, hogy „az összes Európából érkező panasz Amerikában, a központi irodában kerül kivizsgálásra, ezért egy kis időt igénybe vesz, amíg a döntés megszületik”, a lap nyomdába kerüléséig (és azután sem - szerk.) azonban nem érkezett újabb üzenet.

A válasz e-mail után ismét a Complexpress Kft.-hez fordultunk, immáron hivatalos megkeresésünkkel, amelyben arról érdeklődtünk, hogy ők-e a magyarországi forgalmazói az Energy Saver-nek, illetve ha nem, akkor milyen kapcsolatban állnak vele. A 24 órás teljesítés alapján feltételezhetjük, hogy Magyarországon raktárkészlet található a termékből, amit a Complexpress kezel, így annak méretéről is érdeklődtünk, illetve kíváncsiak voltunk arra, hogy nagyságrendileg milyen darabszámban került hazánkban értékesítésre az energiamegtakarító készülék.

Meglepetésünkre a cég vezetője nagyon készségesen válaszolt a kérdéseinkre, már amelyekre válaszolhatott. Ennek a lényege a következő: a Complexpress a forgalmazó megbízása alapján teljesíti a beérkező magyarországi megrendeléseket, amelyeket e-mailben kapnak és egy hazánkban található árukészletből elégítenek ki. Ők a megrendelt termék jellegét, műszaki tartalmát nem ismerik, pusztán logisztikai szerepük van a folyamatban. Rácz Péter, a cég ügyvezetője elmondta, hogy egy logisztikai szolgáltatást nyújtó cég nem ellenőrzi, teszteli azokat a termékeket, amelyeket szállítási, kézbesítési célból rábíznak. A megbízó kilétéről és az eddig kiszolgált igények számáról, titoktartási kötelezettségre hivatkozva, további felvilágosítást nem kaptunk.

Szerteágazó szálak

Megkíséreltük felderíteni a termékkel kereskedő céget, a LifeSisters LLC-t. A számlán szereplő cím az Egyesült Államok-béli, Delaware államban található Wilmington városába vezet. A címen egy kétszintes lakóingatlan található, amelyben több kisebb vállalkozás is bérel üzlethelyiségeket. Megnézve a LifeSisters honlapját – ahol semmilyen tényleges információ nem található a vállalkozásról – viszont egy manhattani irodaház címét találjuk, amely a cég központjaként van megadva, ez a cím olvasható a termék dobozán is.

19C Trolley Square, Wilmington, DE 19806, Egyesült Államok – a számla tanulsága szerint itt található az eladó cég, vagy ez csak egy kamu cím?

A terméket kínáló honlapok domainneveinek tulajdonosának felderítését egy panamai cég közbeiktatásával követhetetlenné, ellenőrizhetetlenné tették, viszont utánanézve a lifesisters.com domainnek, kiderült, hogy azt Tommy Zulenar néven egy magánszemély regisztrálta a Bulgária és Románia határán fekvő Ruse városából. A Google keresőben a lifesisters kifejezésre rákeresve az első találat a LifeSisters alibaba.com-on, a világ legnagyobb e-kereskedelmi oldalán regisztrált profilja. Az adatlapot megnézve a cég kapcsolattartójaként felbukkan egy londoni illetőségű, de bulgár származású „üzletember”, bizonyos Jay Dinkov (aki egyébként számos további oldalon is a cég képviselőjeként szerepel). További keresések után kiderül, hogy a LifeSisters szerteágazó termékkörrel rendelkezik, így pl. hazai fórumokon is felbukkanó, az Energy Saverhez hasonlítható hatékonyságú Caralluma és Raspberry Ketone fogyasztótabletták terjesztéséért is felelős, így vélhetően a kamu termékek értékesítése képezi a cég profilját.

Máshol is felfigyeltek rá!

Az Energy Saver európai piacon való felbukkanása másoknak is szemet szúrt. A cseh dTest magazin novemberi cikkében beszámol róla, hogy az Energy Saver Pro értékesítése kapcsán, a fogyasztóvédelmi törvény megsértése miatt ismeretlen tettes ellen büntetőjogi lépések indultak. Csehországban számos további média is foglalkozott az Energy Saver-rel, általában a dTest cikkére hivatkozva.

Szlovákiában a vEnergetike ír egy ügyesen kidolgozott csalásról – északi szomszédainknál 38 euróért árulják a készüléket.

Horvátországban a Narodni List nevű lap decemberben írt az energiamegtakarító készülékről, amelyben felhívják a fogyasztók figyelmét az állami felügyelet tanácsára, miszerint tartózkodjanak a készülék megvásárlásától.

Mit lehet tenni?

Természetesen a vásárlás és a termékvizsgálat során szerzett tapasztalatainkat szerettük volna megosztani az illetékesnek vélt hazai szervezetekkel, illetve vizsgáltuk, hogy egy károsult vásárló milyen hozzáállásra számíthat a különböző hivatalok részéről, illetve milyen lépésekre van lehetőségünk egy hasonló esetben. Megkerestük a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesületet, a Gazdasági Versenyhivatalt, amelyeknél általános tapasztalat volt, hogy választ csak többszöri próbálkozásra, nehézkesen sikerült kapunk.

A NFH részéről dr. Fülöp Zsuzsanna a következőket mondta: „A villamosenergia-fogyasztás csökkentésére szolgáló ún. Energy Saver készülékeket érintő közérdekű bejelentések kapcsán a Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Felügyelősége a rendelkezésre álló adatok alapján megállapította, hogy miután a terméket több honlapon, a médiában és közösségi oldalakon is hirdetik, a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény 11. § (1) bekezdés a) pontja értelmében az alkalmazott kereskedelmi gyakorlat földrajzi kiterjedtségére tekintettel alkalmas a verseny érdemi befolyásolására. Erre tekintettel a Felügyelőség megállapította, hogy az ügyben hatáskörrel nem rendelkezik, ezért a közérdekű bejelentéseket áttette a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Gazdasági Versenyhivatalhoz.”

A továbbdobott labdát követve, megkeresésünkre a GVH részéről dr. Grimm Krisztina nyilatkozott: „Amennyiben az Energy Saver Pro termék népszerűsítése során a termék gyártója vagy forgalmazója megalapozatlanul tulajdonít villamosenergia-megtakarító hatást a terméknek, ezzel felmerülhet a fogyasztók megtévesztése, azaz a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása. Fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása esetén a Gazdasági Versenyhivatal és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság jár el megosztott hatáskörben attól függően, hogy egy adott kereskedelmi gyakorlat a piaci szereplők közötti versenyt érdemben érinti-e vagy sem. A GVH jelenleg vizsgálja a versenyfelügyeleti eljárás indításának a lehetőségét.” Az OFE részéről, egy-két általános megállapításon túl, érdemi segítséget nem kaptunk.

Vizsgálódásaink alapján kijelenthetjük, hogy a hiszékenységre és a tudatlanságra alapozott, átgondoltan felépített folyamatról beszélhetünk, amely Európát behálózó terjesztési lánc segítségével – minden országban, helyi logisztikai partner megbízásával – szolgálja ki a fogyasztók megtévesztése áltat generált igényt. A csalás mértékét jelzi, hogy míg a kérdéses készülék az eBay oldalán mindössze 4 dollárét megvásárolható, addig esetünkben ugyanazt a terméket az eladó tízszeres áron értékesíti.

Szintén a témához kapcsolódó információ, hogy ugyanez a terméket Electricity-saving Box néven számos egyéb csatornán is értékesítik a rátermett kereskedők, így pl. a már említett eBay-en, az Alibaba.com-on, de a Vaterán is elérhető. A vizsgálódásunk azért az Energy Saver Pro néven kínált klónt célozta, mert ilyen üzemszerű terjesztést, ilyen magas áron csak a LifeSisters mögött álló személyek végeznek.

Mint a cikkünk is mutatja, a téma roppant messzire vezet. Az internetes kereskedelem önmagában egy óriási problémakör, amelynek körüljárását, ellenőrzését a határokon, kontinenseken és illetékességi körökön átnyúló szálak tovább nehezítik. Amit tehetünk, az az, hogy fokozott körültekintéssel, csak jól ellenőrizhető forrásból vásárolunk bármiféle terméket.

Spórolj okosan!

A cikkünk végére, hogy ne maradjuk pozitív üzenet nélkül, az áramszámla faragásához néhány egyszerű tippet adnák, amelyekkel ha nem is 75, de 15-20%-kal biztosan csökkenthetjük az energiaköltségeinket. Közhelynek tűnhet, de igaz, hogy a legolcsóbb energia az, amit nem használunk fel. Ha pedig okosan használjuk az energiát, kevesebbet fogunk fogyasztani. A „sok kicsi sokra megy” örökérvényű elve esetünkben hatványozottan igaz, hiszen az energiafelhasználásunk újragondolásával és néhány egyszerű lépéssel faraghatunk a kiadásainkon. Unalomig ismert frázis, hogy az energiát mindig csak annyi mennyiségben használjuk, ahol, amikor és amilyen mértékben szükséges, ez igaz a világításra és az elektromos készülékek, eszközök használatára is.

Elsőként a jó minőségű, energiatakarékos, hosszú élettartamú fényforrások használatát említjük, hiszen fogyasztásunk jelentős része adódik a világításcélú felhasználásból. A világítástechnika ezen területen valóságos forradalom zajlott és zajlik, így egyre inkább elérhető és tényleges alternatívát jelentő megoldások közül választhatunk. Hasznos lehet, ha bizonyos helyiségekben (pl. közlekedők, garázs) mozgásérzékelővel kiegészített világítást használunk, így az csak akkor fogyaszt, amikor tényleg szükség van rá.

A legnagyobb háztartási fogyasztók a hűtő- és fagyasztószekrények, a régi berendezés A, A+ vagy A++ jelzésű hűtőgépre való cserélése akár ezres nagyságrendben csökkenthet a havi kiadásainkon, így néhány év alatt megtérülhet a beruházás. Napjainkra minden háztartásba beszivárgott a televíziós dekóder, azaz set-top box. Elgondolkodtató adat, hogy a magyar háztartásokban működő 3 millió set-top box évente kb. 390 millió kWh-ot fogyaszt, ami 19 milliárd forinttal növeli a fogyasztók számláját. Ahogy a set-top box esetében, úgy a többi szórakoztató elektronikai eszköz esetében is érdemes a használaton kívül időszakokban az áramtalanításon gondolkozni, hiszen a standby fogyasztás is megspórolható. Számos megoldás létezik, amelyekkel automatizálható a használaton kívüli készülékek áramtalanítása: időkapcsolóval ellátott elosztók, távirányítható dugaljak, készenléti állapot ellenőrző egységek, amelyek érzékelik az üzemi állapotot, és ha a távirányítású készüléket kikapcsoljuk, akkor azok egy késleltetési időtartam után automatikusan lekapcsolják a készüléket a hálózatról.

Kicsit belegondolva még hosszan lehetne folytatni a sort. Nem beszéltünk még a klímaberendezésekről, amelyek időszakosan ugyan, de jelentős fogyasztók vagy a vízmelegítő elektromos készülékekről, amelyek karbantartás és megfontolt használat nélkül szintén a villanyszámlánk jelentős részéért felelősekké válhatnak. Mérlegre kerülhetnek a család mosási, mosógép használati szokásai, de ne vesszünk el a részletekben. A fenti példák jól mutatják, hogy számos lehetőségünk van a tudatosabb fogyasztás felé vezető úton és még mindig csak az elektromos áramot fogyasztó berendezésekről ejtettünk szót. Hol vannak még a fűtési, gázfogyasztási kérdések vagy a vízhasználati szokásaink számbavétele.

Összefoglalásként megfogalmazhatjuk, hogy néhány átgondolt és egyszerű lépéssel előrébb juthatunk, mintha csodaketyerékre bízzuk magunkat.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÁramárEnergiahatékonyságEnergy SaverPower SaverTesla SaverVizsgálat

Kapcsolódó